Ελληνική Αστυνομία: Ο πρωθυπουργός έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι…

.

Εικόνα αρχείου.

Ελληνική Αστυνομία: Ο Μητσοτάκης έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι…

Μια Ελληνική Αστυνομία ξεχαρβαλωμένη, σαν οποιαδήποτε κρατική Υπηρεσία δεν είναι από αυτά που θέλεις να φαντάζεσαι.

Ο χρόνιος κομματισμός έχει εμποτίσει πια σε τέτοιο βαθμό το Σώμα που επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία και προφανώς τις επιδόσεις του. Κυρίως γεννά τη βαριά αρρώστια της διάλυσης.

Έχουμε αποδεχτεί δυστυχώς, ως κοινωνία, σαν κανόνα το «νόμο» του πελατειακού πολιτικού συστήματος που «ορίζει» ότι η στελέχωση της ανώτατης Διοίκησης της ΕΛΑΣ γίνεται από αξιωματικούς, οι οποίοι κτίζουν την καριέρα τους ανάλογα με την εκλογική επίδοση του κόμματος εξουσίας πάνω στο οποίο προσκολλώνται. Κι έτσι επενδύουν, θα έλεγες ακόμη και ποντάρουν την εξέλιξη της καριέρας τους, σε συνάρτηση φυσικά με την εκλογική πορεία του κόμματος εξουσίας. Έως το 2015 κυρίαρχη στο παιχνίδι ήταν η Πασοκονεοδημοκρατία. Στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε η ριζοσπαστική Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και εγκολπώθηκε τους «δικούς» της ανώτατους αξιωματικούς που συνάντησε στα χρόνια της διακυβέρνησης της.

Η ανέλιξη των προσκολλημένων στο εκάστοτε κυβερνών κόμμα ανώτατων αξιωματικών της Αστυνομίας αποτελεί την γενεσιουργό αιτία της βλάβης στον μηχανισμό της Αστυνομίας.

Με τη διαδικασία των Κρίσεων η πολιτική ηγεσία επιλέγει τη φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ, αλλά στο μεταξύ αποτάσσονται, για την ακρίβεια καρατομούνται, με κομματικά κριτήρια αξιωματικοί που έχουν ειδικευτεί στη δίωξη εγκλημάτων μετά από χρόνια ενασχόλησης και μετεκπαίδευσης για την οποία έχει δαπανήσει ο φορολογούμενος πολίτης. Ουδέποτε κάποια κυβέρνηση συζήτησε, προβληματίστηκε έστω για το σύστημα επιλογής των διοικούντων αξιωματικών και γενικώς για την αξιολόγηση των αστυνομικών. Φτάσαμε στο σημείο να μην πιστεύουμε τίποτε πλέον!

Το κακό δεν τελειώνει εδώ. Γίνεται ακόμη χειρότερο όταν μαθαίνουμε τις συνέπειες της χρόνιας παθογένειας. Διαβάζοντας το εξαιρετικό ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη στη χθεσινή «ΚτΚ» για το φιάσκο που οδήγησε στη δολοφονία του Μ. Κατσουρή, οπαδού της ΑΕΚ έξω από γήπεδο στη Ν. Φιλαδέλφεια, καταλήγεις σε αποκαρδιωτικά συμπεράσματα καθώς περιγράφονται οι συνέπειες του διαλυτικού φαινομένου της ασυνέχειας στη διοίκηση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Γράφει ο Σουλιώτης ότι οι αποστρατείες αξιωματικών που διέθεταν γνώση στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση αστυνομικών μέτρων, η τοποθέτηση σε κρίσιμα πόστα αστυνομικών που στερούνται εμπειρίας σε επιχειρησιακά ζητήματα, η αποχώρηση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αξιωματούχων με πολυετή παρουσία στο Μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη είναι ορισμένοι από τους λόγους για την παροιμιώδη έλλειψη αποτελεσματικότητας που επέδειξε η αστυνομία στη δεύτερη υπόθεση δολοφονίας οπαδού ποδοσφαιρικής ομάδας που σημαδεύει τη χώρα μέσα σε δύο χρόνια.

Αποκαλύπτεται από τα δεδομένα αυτά ότι έχει επέλθει βαθιά αποσάθρωση στο σώμα της ΕΛΑΣ. Έχει διαρραγεί όχι μόνο η συνέχεια, αλλά έχει χαθεί και η «Μνήμη» της Υπηρεσίας. Η γνώση, η εμπειρία, η τεχνογνωσία δεν μεταδίδονται από τη μία Ηγεσία στην επόμενη. Νεότεροι αξιωματικοί διαδέχονται τους προηγούμενους αλλά το πολύτιμο «βιβλίο» των εφαρμοσμένων τακτικών ξαναγράφεται από την αρχή.

Εν ολίγοις η εμπειρία, η συσσωρευμένη πείρα δεν μεταβιβάζεται από τη μια γενιά στην επόμενη. Θλιβερή λειτουργία της Αστυνομίας βαθύτατα προβληματική και εξόχως απογοητευτική για ένα Κράτος που θέλει να λογίζεται σύγχρονο και αποτελεσματικό.

Λέγαμε, έως σήμερα, ότι στη λειτουργία και της Αστυνομίας αντανακλάται η γνωστή ρουτίνα του ελληνικού Δημοσίου.
Αναρωτιόμασταν, επίσης, πότε η πολιτική εξουσία θα αποφασίσει «ποια» Αστυνομία επιθυμεί. Μια ευνουχισμένη ή μια αυτονομημένη Υπηρεσία που θα δρα σύμφωνα με το Νόμο, αλλά αποφασιστικά και χωρίς την πολιτική καθοδήγηση της εκάστοτε Κυβέρνησης. Που πιθανά να μην την αφήνει να κάνει τη δουλειά της όπως ξέρει.

Αλήθεια, ξέρει πραγματικά τη δουλειά της; Δεν φαίνεται. Το πρόβλημα αναδεικνύεται ακόμη πιο βαθύ και σκοτεινό, εάν συνυπολογιστούν και οι περιπτώσεις της διαφθοράς, που προκύπτουν κατά καιρούς.

Η ΕΛΑΣ πάσχει σοβαρά. Επειδή, σωστά, η απαίτηση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η σταθερά παρεχόμενη υπηρεσία δημόσιας τάξης και προστασίας της ζωής, τότε έχει την πολιτική ευθύνη να αποκαταστήσει ριζικά τη λειτουργία της ΕΛΑΣ.

Η στιγμή της σύγκρουσης με την παγιωμένη κομματικών αποχρώσεων δημοσιοϋπαλληλική αντίληψη ήρθε για τον Πρωθυπουργό…

.

 

Άρης Πορτοσάλτε

Πηγή

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ.

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους  και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο

 

.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.