Το “Τσεσμέ” στην καρδιά του Αιγαίου. “Μουδιασμένη ”, ανήσυχη και διστακτική η διαχείριση της κρίσης από Μαξίμου – ΥΠΕΞ.

Μάζης: “Πάση θυσία προειδοποίηση προς βύθιση αυτού και των συνοδευτικών”

sharethis sharing button

Εξαιρετικά “μουδιασμένη”, ανήσυχη και διστακτική εμφανίζεται η κυβέρνηση τη στιγμή που το υδρογραφικό πλοίο του τουρκικού Ναυτικού “Τσεσμέ” Α-559 απέπλευσε για έρευνες στην “καρδιά” του Αιγαίου μεταξύ Λήμνου-Σκύρου-Αλοννήσου.

Η μονταζιέρα περί “στρατηγικής ψυχραιμίας” η οποία συνοδεύεται με “αστειάκια” του τύπου “το παρακολουθούμε γιατί μπορεί να υπάρξει ναυάγιο λόγω της παλαιότητας του” δείχνει και το μέγεθος της ανυπαρξίας στρατηγικής αποτροπής από την κυβέρνηση.

Στο ίδιο πλαίσιο, η κυβέρνηση χαρακτήρισε “αχρείαστη” την τουρκική κίνηση (αν είναι δυνατόν!!) ενώ απέφυγε ακόμη και να καλέσει στον Τούρκο πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να του γίνει αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας!

Το διάβημα ήταν… προφορικό!

Προφανώς δεν κατανοούν ότι οι Τούρκοι αμφισβητούν και διεκδικούν το μισό Αιγαίο!

Να είμαστε ξεκάθαροι: Δεν έχει σημασία αν το πλοίο είναι 40 ή 60 ετών “σαπάκι”. Σημασία έχει ότι θα κάνει επίδειξη κυριαρχίας και δημιουργίας τετελεσμένων σε μια περιοχή που μέχρι το 1980 δεν έπλεε τουρκική ψαρόβαρκα!

Τα περί “διεθνούς δικαίου” είναι για τα πανηγύρια για να γελάνε οι Τούρκοι μέχρι την Ανατολία.

Aν εμφανιστούμε τώρα τόσο φοβικοί που ο διεθνής παράγοντας πραγματοποιεί στροφή υπέρ μας και δεν καταγγείλουμε τις διερευνητικές, τότε τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Δεν γίνετε και δεν πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε άλλοθι στην Τουρκία.

H Navtex για το "Τσεσμέ" όπως την μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ
H Navtex για το “Τσεσμέ” όπως την μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ

Μάζης: «Μετά το “Τσεσμέ”, καταγγελία και τέλος των Διερευνητικών με την Τουρκία»

Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο ΕΚΠΑ, μιλώντας στον 98.4 αναφέρθηκε σε δύο και όχι ένα πλοία του Τουρκικού στόλου που βρίσκονται πλέον για δήθεν ερευνητικούς λόγους, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο – ανατολικό Αιγαίο.

Υπογραμμίζει μάλιστα, ότι το ερευνητικό- σεισμογραφικό «Τσεσμέ», είναι ενταγμένο οργανικά στο πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας, άρα η πρόκληση είναι σαφέστατη.

Μπορεί σε κάποια σημεία ο πλους του να είναι σε διεθνή ύδατα, όμως η ανακοίνωση πόντισης ηχοβολιστικών αφορά τον βυθό και έτσι μιλάμε για ελληνική υφαλοκρηπίδα, παραβιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Όπως είπε ο κ. Μάζης, αυτό θα πρέπει να καταγγελθεί εδώ και τώρα στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και αν η Τουρκία δεν ματαιώσει την κίνηση της αυτή, πολύ απλά ο 62ος γύρος των διερευνητικών στην Αθήνα θα πρέπει να ματαιωθεί.

Σε διαφορετική περίπτωση, όχι μόνο θα προσφέρουμε άλλοθι ότι μιλάμε με αυτόν που μας εκβιάζει, ενόψει της Συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις 25 Μαρτίου, αλλά ταυτόχρονα θα έχουμε παραδεχθεί δημόσια ότι την αντιμετωπίζουμε με φόβο και είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες ακόμη και υπό το κράτος παραβιάσεων κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία.

Ο καθηγητής απαίτησε από την κυβέρνηση να εκδώσει προειδοποίηση βύθισης του Τσεσμέ και των τουρκικών πολεμικών που θα το συνοδεύουν.

Η τεκμηρίωση μάλιστα του καθηγητή έγινε υπό όρους διεθνούς δικαίου και δικαίου της θάλασσας. Με την επιστημονική βαρύτητα που συνοδεύουν τον ίδιον και τις απόψεις του.

Κυβέρνηση: “Aχρείαστη” η τουρκική κίνηση – Τι εννοεί;

“Αχρείαστη” κίνηση ειδικά αυτή την περίοδο, οπότε η Αθήνα έχει ήδη υποβάλλει την πρότασή της στην Τουρκία για τον επαναληπτικό γύρο των διερευνητικών επαφών, χαρακτήρισε την ενδεχόμενη έξοδο του τουρκικού «ερευνητικού» σκάφους, «Τσεσμέ», στο Αιγαίο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Ο ίδιος είπε ότι, μετά την έκδοση της τουρκικής Navtex για έρευνες του «Τσεσμέ» στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου, Λέσβου, Σκρου, από σήμερα μέχρι τις 2 Μαρτίου, η Αθήνα προέβη σε προφορικό διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Για την ακρίβεια, το διάβημα ήταν τηλεφωνικό.

Εξήγησε, ακόμα, ότι η Αθήνα σκοπεύει να προβεί και σε γραπτό διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.

Παρά ταύτα, η Αθήνα απέφυγε να καλέσει στον Τούρκο πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να του γίνει αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας, όπως επιβάλλεται σε τέτοιες έκτακτες περιπτώσεις.

Να σημειωθεί ότι σε τέτοιες συγκυρίες, ως αυστηρότερη πρακτική, επιλέγεται η κλήση του ξένου πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών.

Τόσο πολύ τρέμουν στο ΥΠΕΞ και το Μαξίμου;

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειαπόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους  και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.