ΑΠΘ _ Χωρίς κορωνοϊό από τις 6 Μαΐου τα λύματα της Θεσσαλονίκης.

Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, από τις 6 Μαΐου, δεν ανιχνεύονται συγκεντρώσεις υπολειμμάτων του κορωνοϊού στα αστικά υγρά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από τις σχετικές μετρήσεις της διεπιστημονικής ομάδας ερευνητών του ΑΠΘ.

«Είναι τόσο χαμηλές οι συγκεντρώσεις κορωνοϊού που πλέον δεν ανιχνεύονται», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, για τα αποτελέσματα της έρευνας διεπιστημονικής ομάδας ερευνητών, την οποία χρηματοδοτεί το πανεπιστημιακό ίδρυμα με ίδιους πόρους, με σκοπό να υπάρχει ποσοτική εκτίμηση της χρονικής εξέλιξης της παρουσίας του SARS-CoV-2 στον πληθυσμό της πόλης.

Τα ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων φαίνεται πως συνηγορούν και με τη γενικότερη εικόνα εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς τις τελευταίες ημέρες είναι μεγάλη πτώση του αριθμού των κρουσμάτων – μόλις δύο ανακοινώθηκαν στη χθεσινή ενημέρωση.

Η ομάδα καθηγητών του ΑΠΘ ξεκίνησε την έρευνα πριν από το Πάσχα και οι μετρήσεις γίνονται σε συνεργασία με την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ). Συγκεκριμένα, συλλέγονται δείγματα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ), όπου καταλήγουν όλα τα λύματα από το αποχετευτικό δίκτυο της ΕΥΑΘ, όσο και στη διάθεση μετρήσεων παροχής και βασικών ποιοτικών χαρακτηριστικών των εισερχόμενων λυμάτων, ενώ πραγματοποιούνται τρεις δειγματοληψίες κάθε εβδομάδα (ανά δύο ημέρες).

Η παγκόσμια πρωτοτυπία της συγκεκριμένης μελέτης έγκειται στη μεθοδολογία που εφαρμόζει το ΑΠΘ, σε αντίθεση με άλλες, αντίστοιχες έρευνες σε Γαλλία, ΗΠΑ και Αυστραλία. Όπως εξήγησε ο κ. Παπαϊωάννου «σε αντίθεση με εκείνες τις έρευνες, εμείς δεν κάνουμε απλώς μια καταγραφή των συγκεντρώσεων του ιού μέσα στα λύματα. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι μια απομείωση άλλων υλικών, όπως διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες (πχ η βροχή, αν δηλαδή είναι πηκτό το μείγμα ή όχι)».

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ, για να μην αμφισβητηθεί το τελικό αποτέλεσμα της έρευνας, η διεπιστημονική ομάδα έχει κάνει όλες τις κατάλληλες ενέργειες ώστε να θεωρείται και να είναι ακριβής ο έλεγχος. «Πρόκειται για ένα εύχρηστο, γρήγορο εργαλείο με το οποίο η Πολιτεία μπορεί να λαμβάνει τις αποφάσεις της σε διάφορες γεωγραφικές περιφέρειες ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη αποτίμηση στην εικόνα της κατάστασης μεσα σε μία κοινότητα», τόνισε ο ίδιος.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειαπόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο

Greenagenta.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μία άποψη για το “ΑΠΘ _ Χωρίς κορωνοϊό από τις 6 Μαΐου τα λύματα της Θεσσαλονίκης.”

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.