Διαφορές μεταξύ Σχολικού και Εταιρικού (Εργασίας) Εκφοβισμού.

 

Εικόνα αρχείου.

 

Ο εκφοβισμός αποτελεί ένα πρόβλημα που επηρεάζει πολλές κοινότητες, είτε αυτές είναι σχολεία είτε εταιρείες.

Ενώ ο σχολικός και ο εταιρικός εκφοβισμός μοιάζουν να έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά, υπάρχουν και σημαντικές διαφορές που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Ο σχολικός εκφοβισμός αφορά την επιθετική συμπεριφορά που ασκείται από έναν ή περισσότερους μαθητές εναντίον ενός συμμαθητή τους.

Συνήθως συμβαίνει σε σχολεία, κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, στο διαδίκτυο ή ακόμα και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Οι μαθητές που εκφοβίζουν επιδιώκουν να απομονώσουν και να ταπεινώσουν τον στόχο τους, προκαλώντας του σωματικό, ψυχολογικό ή κοινωνικό πόνο.

Αντίθετα, ο εταιρικός εκφοβισμός συμβαίνει στον εργασιακό χώρο και περιλαμβάνει την επιθετική συμπεριφορά ενός ή περισσότερων συναδέλφων ή ανωτέρων εναντίον ενός συναδέλφου.

Ο εταιρικός εκφοβισμός μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως ψυχολογική πίεση, απομόνωση, συκοφαντία, απειλές ή ακόμα και σωματική βία.

Οι δράστες επιδιώκουν να εξουδετερώσουν τον θύμα και να τον απομακρύνουν από τον εργασιακό χώρο.

Παρόλο που και οι δύο μορφές εκφοβισμού συνδέονται με την επιθετικότητα και την επιβολή εξουσίας, υπάρχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές:

  1. Περιβάλλον: Ο σχολικός εκφοβισμός συμβαίνει κυρίως σε σχολικά περιβάλλοντα, όπως αίθουσες τάξης, αυλές σχολείου και διαδίκτυο. Αντίθετα, ο εταιρικός εκφοβισμός συμβαίνει στον εργασιακό χώρο, όπως γραφεία, εργοστάσια ή ακόμα και μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων.
  2. Δύναμη: Στον σχολικό εκφοβισμό, οι δράστες είναι συνήθως ομοταγείς με το θύμα τους ή ακόμα και πιο ισχυροί από αυτό. Στον εταιρικό εκφοβισμό, οι δράστες μπορεί να είναι συνάδελφοι ή ανωτέρων επιπέδων, που έχουν περισσότερη εξουσία και αυθαιρεσία στον εργασιακό χώρο.
  3. Συνέπειες: Οι συνέπειες του σχολικού εκφοβισμού μπορεί να επηρεάσουν την ψυχολογία, την αυτοεκτίμηση και την κοινωνική αποδοχή του θύματος. Ο εταιρικός εκφοβισμός μπορεί να έχει παρόμοιες επιπτώσεις, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει την επαγγελματική ανάπτυξη, την απόδοση στην εργασία και την οικονομική ασφάλεια του θύματος.
  4. Αντιμετώπιση: Η αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού συνήθως περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα ευαισθητοποίησης, ενθάρρυνσης της αναφοράς και στήριξης των θυμάτων. Στον εταιρικό εκφοβισμό, η αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει πολιτικές εταιρικής ασφάλειας, εσωτερικές έρευνες και διαδικασίες αναφοράς παραβάσεων.

Συνοψίζοντας, ο σχολικός εκφοβισμός και ο εταιρικός εκφοβισμός μοιράζονται κάποιες κοινές αρχές, αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφορές λόγω του περιβάλλοντος, της δύναμης, των συνεπειών και της αντιμετώπισης.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αυτές τις διαφορές και να αναπτύσσουμε κατάλληλες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του κάθε προβλήματος, προκειμένου να δημιουργήσουμε ασφαλή και υγιή περιβάλλοντα σε σχολεία και εργασιακούς χώρους.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ.

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους  και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο

 

.

Πηγή

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.