Λίβανος: Ο στρατός πήρε εντολή από την νέα κυβέρνηση να αφοπλίσει την Χεζμπολάχ η οποία βρίσκεται σε σταυροδρόμι κρίσιμων αποφάσεων.

Δεν υπάρχει εύκολη διέξοδος: Το σχέδιο αφοπλισμού του Λιβάνου βάζει τη Χεζμπολάχ σε δύσκολη θέση

Η κυβέρνηση του Λιβάνου έκανε ένα πρωτοφανές βήμα δίνοντας εντολή στον στρατό να προετοιμάσει ένα σχέδιο για τον αφοπλισμό της υποστηριζόμενης από το Ιράν πολιτοφυλακής Χεζμπολάχ της χώρας .

Για πρώτη φορά από τη Συμφωνία του Ταΐφ του 1989, η οποία τερμάτισε τον 15ετή εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου και οδήγησε στον αφοπλισμό όλων των συμμετεχουσών πολιτοφυλακών, η κυβέρνηση εξέδωσε επίσημη απόφαση με στόχο την απομάκρυνση των όπλων της Χεζμπολάχ. Η Χεζμπολάχ ήταν η μόνη ένοπλη ομάδα στην οποία επετράπη να διατηρήσει τα όπλα της μετά τον πόλεμο, με το πρόσχημα της αντίστασης στην ισραηλινή κατοχή.

Η κίνηση αυτή αφαιρεί από τα όπλα της Χεζμπολάχ την πολιτική νομιμότητα που κάποτε απολάμβαναν. Διαδοχικές κυβερνήσεις είχαν εγκρίνει τον λεγόμενο τύπο «Στρατός, Λαός και Αντίσταση» σε επίσημες δηλώσεις πολιτικής – γλώσσα που ουσιαστικά κατοχύρωνε τον στρατιωτικό ρόλο της Χεζμπολάχ. Αυτό συνέβη σε μια περίοδο που η Χεζμπολάχ ήταν η ισχυρότερη πολιτική και στρατιωτική δύναμη της χώρας, απολαμβάνοντας την υποστήριξη του πρώην καθεστώτος της Συρίας και του Ιράν.

Αλλά οι καιροί έχουν αλλάξει. Η τρέχουσα κυβέρνηση σχηματίστηκε εν μέσω μιας μετατόπισης στην πολιτική δυναμική. Η Χεζμπολάχ αποδυναμώθηκε μετά τον τελευταίο πόλεμό της με το Ισραήλ πέρυσι, ενώ η Τεχεράνη υπέστη σημαντικές απώλειες κατά τη διάρκεια μιας 12ήμερης σύγκρουσης με το Ισραήλ τον Ιούνιο. Και το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, του βασικού συμμάχου της Χεζμπολάχ στη Συρία, έχει πέσει.

Προηγούμενες προσπάθειες αντιμετώπισης της ανεξάρτητης στρατιωτικής υποδομής της Χεζμπολάχ ή των ξεχωριστών δικτύων επικοινωνιών της έχουν προκαλέσει κρίσεις. Το 2008, όταν η λιβανέζικη κυβέρνηση προσπάθησε να διαλύσει το ιδιωτικό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της Χεζμπολάχ, η πολιτοφυλακή απάντησε εισβάλλοντας σε τμήματα της Βηρυτού. Οι συγκρούσεις με πολιτικούς αντιπάλους άφησαν πίσω τους περισσότερους από 65 νεκρούς.

Έκτοτε, τα όπλα της Χεζμπολάχ παραμένουν ένα διχαστικό πολιτικό ζήτημα. Η μία πλευρά ζητά επανειλημμένα από το κράτος να μονοπωλήσει όλα τα όπλα και τη λήψη αποφάσεων για τον πόλεμο και την ειρήνη. Η άλλη, με επικεφαλής τη Χεζμπολάχ, επιμένει να διατηρήσει τα όπλα για να αντιμετωπίσει το Ισραήλ.

Τώρα, με το τοπίο να αλλάζει, το ερώτημα είναι: Ποιες είναι οι επιλογές της Χεζμπολάχ;

Μια «σοβαρή αμαρτία»

Η αρχική αντίδραση της Χεζμπολάχ ήταν μαχητική. Η πολιτοφυλακή απέρριψε την απόφαση της κυβέρνησης για αφοπλισμό, λέγοντας ότι θα την αντιμετωπίσει «σαν να μην υπάρχει» και χαρακτηρίζοντάς την «σοβαρή αμαρτία».

Παρά τις περιορισμένες επιλογές, κάθε πορεία προς τα εμπρός ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος για την πολιτοφυλακή.

Η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να κλιμακωθεί πολιτικά αναγκάζοντας τους τέσσερις υπουργούς της – και εκείνους από το σύμμαχό της Κίνημα Αμάλ – να παραιτηθούν από την κυβέρνηση, διαταράσσοντας έτσι το κοινοβουλευτικό έργο όπου διατηρούν ισχυρό μπλοκ με συμμάχους.

Θα μπορούσε επίσης να κινητοποιήσει υποστηρικτές στους δρόμους, πιθανώς με ορατές επιδείξεις όπλων, για να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα εκφοβισμού.

Μια ένοπλη αντιπαράθεση με τον στρατό είναι μια άλλη πιθανότητα. Ωστόσο, οποιαδήποτε εσωτερική αντιπαράθεση θα είχε σημαντικές συνέπειες για την πολιτική ειρήνη και τον ρόλο της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και πιθανότατα θα έστρεφε την πλειοψηφία του λιβανέζικου κοινού εναντίον της πολιτοφυλακής, ειδικά εάν έρθει σε άμεση σύγκρουση με τον στρατό.

Συγκρούσεις με τον στρατό

Ο Ντέιβιντ Γουντ, αναλυτής για τον Λίβανο στην International Crisis Group, δήλωσε στο AFP ότι πιστεύει ότι η Χεζμπολάχ θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει μια στρατιωτική σύγκρουση με τον στρατό, επειδή γνωρίζει ότι η πλειοψηφία των Λιβανέζων θα τασσόταν στο πλευρό του στρατού σε μια τέτοια αντιπαράθεση.

Ο βουλευτής της Χεζμπολάχ, Αλί Αμμάρ, απέρριψε την ιδέα μιας αντιπαράθεσης, λέγοντας ότι ο στρατός και η Χεζμπολάχ «έχουν ισχυρή κατανόηση και συνεργασία στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Λιβάνου».

Παρόλα αυτά, η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να κλιμακώσει τις εντάσεις με το Ισραήλ. Αλλά όπως εξηγεί ο στρατιωτικός αναλυτής Ριάντ Καουάτζι, ένας τέτοιος πόλεμος θα ήταν καταστροφικός. Με τις γραμμές εφοδιασμού να έχουν τεθεί σε κίνδυνο από την κατάρρευση του συριακού καθεστώτος και τις αποδυναμωμένες δυνατότητες πληροφοριών και υλικοτεχνικής υποστήριξης, η πολιτοφυλακή βρίσκεται σε κακή θέση για να πολεμήσει.

Το αισιόδοξο σενάριο

Το πιο ελπιδοφόρο σενάριο θα έβλεπε τη Χεζμπολάχ τελικά να συμφωνεί να αφοπλιστεί και να εισέλθει πλήρως στην πολιτική ζωή, όπως έκαναν και άλλες πολιτοφυλακές μετά τον εμφύλιο πόλεμο.

Ωστόσο, μια λιβανέζικη πηγή που γνωρίζει τις συνομιλίες δήλωσε στο AFP ότι η Χεζμπολάχ δεν θα το κάνει αυτό χωρίς αντάλλαγμα. Η απόφαση της πολιτοφυλακής θα εξαρτηθεί επίσης σε μεγάλο βαθμό από τη θέση της Τεχεράνης.

Ο Νίκολας Μπλάνφορντ, ανώτερος συνεργάτης στο Ατλαντικό Συμβούλιο, αναμένει ότι η Χεζμπολάχ θα προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο. Είπε ότι είναι απίθανο η Χεζμπολάχ να συμφωνήσει στην ολοκλήρωση του αφοπλισμού.

Τι διακυβεύεται για τον Λίβανο;

Ο Λίβανος αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις από διεθνείς και Άραβες δωρητές για να διασφαλίσει ότι μόνο το κράτος κατέχει όπλα – μία από τις πολλές προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της απαραίτητης βοήθειας και τη σταθεροποίηση της χώρας.

Ο Πρόεδρος Ζοζέφ Αούν δήλωσε πρόσφατα ότι οι ηγέτες του Λιβάνου πρέπει να επιλέξουν «είτε κατάρρευση είτε σταθερότητα».

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ μπορεί να αναλάβει ξανά στρατιωτικά δράση. Έχει ήδη εκδώσει πολλαπλές προειδοποιήσεις μέσω των μέσων ενημέρωσης και διπλωματικών διαύλων, σηματοδοτώντας ότι δεν θα διστάσει να εξαπολύσει καταστροφικές επιθέσεις εάν δεν εφαρμοστεί ο αφοπλισμός της Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ αναδύθηκε από τον τελευταίο της πόλεμο με το Ισραήλ σε ένα αποδυναμωμένο κράτος. Πολλοί από τους διοικητές της σκοτώθηκαν και μεγάλο μέρος του οπλοστασίου της καταστράφηκε. Η προμήθεια όπλων και χρηματοδότησης από το Ιράν έχει επίσης γίνει πολύ πιο δύσκολη, καθώς οι νέες αρχές του Λιβάνου και της Συρίας εντείνουν τους συνοριακούς ελέγχους και επιβάλλουν αυστηρότερους οικονομικούς κανονισμούς. Αρκετές από τις πηγές χρηματοδότησης της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και στο εξωτερικό βρίσκονται πλέον υπό έλεγχο και στοχοποιούνται σε κυρώσεις.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

 

 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ.

 

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Με πληροφορίες από

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.