Βίντεο ντοκουμέντο της κατάληψης από Ιρανούς του ελληνόκτητου πλοίου «Epaminondas». 

Εικόνα αρχείου creation.ai.

 

 

facebook

 

Οι Φρουροί της Επανάστασης έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα από την επιχείρηση κατάληψης του πλοίου ελληνικών συμφερόντων «Epaminondas» στα Στενά του Ορμούζ.

Το πλοίο «Epaminondas» δέχτηκε πυρά από επανδρωμένο ταχύπλοο των ιρανικών δυνάμεων, ενώ περνούσε τα Στενά του Ορμούζ.

Το υλικό δημοσιοποιήθηκε από το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης μέσω του iribnews (Islamic Republic of Iran Broadcasting).

Η στιγμή της επίθεσης στο ελληνόκτητο πλοίο, στο Στενό του Ορμούζ.

Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, υπό σημαία Λιβερίας, δέχθηκε πυρά από επανδρωμένο ταχύπλοο σκάφος, περίπου 20 ναυτικά μίλια ανοικτά των ακτών του Ομάν, στις 06:50 τοπική ώρα, την 22α Απριλίου 2026.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας, Technomar Shipping Inc., όλα τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους και έχουν καταμετρηθεί, χωρίς να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης.

Σύμφωνα με την εταιρεία Ναυλιακής ασφάλειας Diaplous ο πλοίαρχος του containership «EPAMINONDAS» (IMO 9153862, 6.673 TEU, έτος ναυπήγησης 1998), σημαίας Λιβερίας και υπό διαχείριση της Maersk, ανέφερε ότι πολεμική λέμβος των IRGC προσέγγισε το πλοίο χωρίς προηγούμενη επικοινωνία μέσω VHF και στη συνέχεια άνοιξε πυρ.

Tweet URL

 

Από την επίθεση προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στη γέφυρα του πλοίου. Η επίθεση στο «EPAMINONDAS» έγινε με φορητό αντιαρματικό ρουκετοβόλο (RPG) και φορητό οπλισμό.

Εκτός από το ελληνόκτητο πλοίο χθες Τετάρτη (22.04.2026) και δεύτερο εμπορευματικό πλοίο το MSC Francesca (11.660 TEU, κατασκευής 2008) χτυπήθηκε από ιρανικά πυρά, όπως αναφέρει η βρετανική υπηρεσία θαλασσίων μεταφορών (UKMTO).

Το Reuters εξάλλου μετέδωσε ότι και τρίτο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων δέχτηκε πλήγμα από πυρά στα Στενά του Ορμούζ τo μεσημέρι της Τετάρτης (22.04.2026).

Πρόκειται για το πλοίο Euphoria, με σημαία Παναμά και ιδιοκτησία εταιρείας με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δέχθηκε επίθεση περίπου οκτώ ναυτικά μίλια δυτικά του Ιράν. Το πλήρωμα είναι ασφαλές, ενώ δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στο σκάφος.

—

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ.

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Με πληροφορίες από

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.