Σύνταξη απο 1-1-2019 μόνον για οσα χρόνια πληρώθηκαν εισφορές.(Πίνακες)

Οι διπλοσυνταξιούχοι (π.χ. γιατροί του ΕΣΥ, μηχανικοί κ.λπ.) αναμένεται να επηρεαστούν ιδιαιτέρως από το 2019, χάνοντας ακόμη και 350 ευρώ τον μήνα από τη σύνταξή τους. Και τούτο διότι ο επανυπολογισμός θα γίνει, αφού πρώτα αθροιστούν οι δύο συντάξεις που ήδη λαμβάνουν.

Οι στρατιωτικοί και οι συνταξιούχοι των Σωμάτων Ασφαλείας, ιδίως εκείνοι με αρκετά έτη υπηρεσίας, αναμένεται να παρουσιάσουν διαφορές παλαιών – νέων συντάξεων. Ο λόγος είναι ότι στα έτη υπηρεσίας τους δεν θα προσμετρηθούν (ως διπλά) τα χρόνια σε μάχιμες μονάδες, παρά μόνο τα πραγματικά χρόνια υπηρεσίας, για τα οποία και έχουν πληρωθεί εισφορές.

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που έχουν συμπληρώσει ασφαλιστικό χρόνο από 30ετία και άνω, και έχουν μέσο όρο συντάξιμων αποδοχών 1.200-1.300 ευρώ και άνω, θα χάσουν από 180 έως 240 ευρώ από τον επανυπολογισμό.

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που έχουν συμπληρώσει ασφαλιστικό χρόνο από 30ετία και άνω θα υποστούν σοβαρές μειώσεις. Πρώην υψηλόμισθοι – νυν συνταξιούχοι με 35ετία ασφάλισης φαίνεται ότι τελικώς υφίστανται αρκετά σοβαρές μειώσεις (ενδεχομένως να αγγίζουν τα 300 ευρώ), ενώ διασώζονται συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με 20-30 έτη ασφάλισης που είχαν υπαχθεί σε μέσες ασφαλιστικές κατηγορίες.

Δύσκολο θα είναι το 2019 και για τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ που ανήκουν σε μέσες και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες, οι οποίοι προέρχονται από τα πρώην ΤΕΒΕ, ΤΑΕ ή ΤΣΑ. Με το παλιό καθεστώς είναι γνωστό ότι είχαν ως μπόνους στη σύνταξη 220 ευρώ, είτε έβγαιναν με 15 είτε με 35 χρόνια. Ομως, με τον επανυπολογισμό είναι δεδομένο ότι το μπόνους καταργείται και οι περικοπές, ιδίως στις συντάξεις 35ετίας ή 37ετίας, μπορεί να ανέλθουν στα 240-280 ευρώ, χωρίς να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ξεπεράσουν τα 300 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι του ΕΤΑΑ (νομικοί του ΤΑΝ, μηχανικοί του ΤΣΜΕΔΕ, γιατροί, φαρμακοποιοί του ΤΣΑΥ), δηλαδή των πρώην «ευγενών» Ταμείων, θα δουν απώλειες από 250 έως 300 ευρώ, ιδίως εκείνοι οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 35ετία ή 40ετία. Είναι γεγονός ότι οι αυτοαπασχολούμενοι, κατά κανόνα, συνηθίζουν να παρατείνουν κατά πολύ την παραμονή τους στον εργασιακό βίο, καταβάλλοντας αξιόλογα ποσά ασφαλιστικών εισφορών στο Ταμείο τους. Ωστόσο, με τον νέο υπολογισμό θα δουν αναπάντεχα μια σημαντική απώλεια/ανατροπή των έως τώρα κεκτημένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Οι συνταξιούχοι ΔΕΚΟ και τραπεζών που αποχώρησαν με 35 έτη ασφάλισης και με σύνταξη που άγγιζε το 75%-80% του μισθού τον οποίο ελάμβαναν ως εργαζόμενοι είναι πιθανόν να εμφανίσουν σημαντικές προσωπικές διαφορές, που θα υπερβαίνουν το 30%. Το γεγονός, ωστόσο, ότι κατέβαλλαν προσαυξημένες ασφαλιστικές εισφορές για μεγάλη περίοδο ασφάλισης αναμένεται να λειτουργήσει αποδοτικά κατά τον υπολογισμό της νέας σύνταξής τους (0,075% για καθεμιά ποσοστιαία μονάδα επιπλέον εισφοράς) και ενδεχομένως να αποτελέσει τον «κόφτη» σε μεγαλύτερες των 300 ευρώ μειώσεις. Εκτιμάται, δηλαδή, ότι οι μειώσεις θα περιοριστούν στο επίπεδο των 200 ευρώ.

Τέλος, οι μητέρες με ανήλικο τέκνο, πρώην ασφαλισμένες στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι οποίες αποχώρησαν με καθεστώς μειωμένης σύνταξης με τη συμπλήρωση 18,3 ετών ασφάλισης είναι «καταδικασμένες» να έχουν μικρότερο ποσό εθνικής σύνταξης, αφού δεν συμπληρώθηκε τότε η απαιτούμενη 20ετία για τη λήψη πλήρους εθνικής σύνταξης (384 ευρώ). Οι μειώσεις και εδώ, παρά τη συγκομιδή λιγοστών ετών ασφάλισης (που δεν πλήττει ο επανυπολογισμός), μπορεί να φτάσουν τα 100 ευρώ.

#staratalogia#Εφημ.Δημοκρατια#

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.