Ε.Α.Υ.Θεσσαλονίκης :Μας κάνατε περήφανους – Οι μολότοφ σκοτώνουν

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης σχετικά με το χθεσινό περιστατικό που διαδραματίστηκε στα επεισόδια μετά την λήξη της πορείας στην πλατεία συντριβανίου Θεσσαλονίκης που αφορά την κατάσβεση φωτιάς από το σώμα διαδηλωτή από αστυνομικό που την ίδια στιγμή καιγόταν και ο ίδιος από ρίψη μολότοφ.

 

 

Η αίσθηση καθήκοντος και η παροχή βοήθειας στο συνάνθρωπο είναι έννοιες αδιαπραγμάτευτες για το αστυνομικό προσωπικό, ακόμα κι αν η πρόθεση του βοηθούμενου ήταν να βλάψει άνθρωπο ή να προκαλέσει καταστροφές. Ωστόσο, το συγκεκριμένο περιστατικό μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως, καθώς ανέδειξε χρόνια προβλήματα και παθογένειες που έχουν άμεσο αντίκτυπο στο αστυνομικό έργο και τον ρόλο που έχει αποδοθεί στον Έλληνα Αστυνομικό από την Πολιτεία.

Αρχικά, η απόγνωση του διαδηλωτή την στιγμή που ήρθε αντιμέτωπος με τη φωτιά επιβεβαιώνει ότι η μολότοφ δεν είναι παιχνίδι στα χέρια νεαρών, αλλά φονικό όπλο. Η επιδερμική θεώρηση του ζητήματος και η φαινομενική απάθεια των νομοθετούντων ενθαρρύνει τους ταραξίες, οι οποίοι εξελίσσουν συνεχώς την χρήση αυτού του όπλου, καθιστώντας τους Αστυνομικούς ζωντανούς στόχους.

 

Αναλόγως πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα αδικήματα που τελούνται εις βάρος των Αστυνομικών κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους και να χαρακτηριστούν επιτέλους ιδιώνυμα. Οι συγκεκριμένες επιθέσεις δεν έχουν ως μοναδικό στόχο τους Αστυνομικούς, αλλά την ίδια τη Δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή. Για να θωρακιστεί η δημόσια ασφάλεια και να σταματήσει η εκμετάλλευσή της από συγκεκριμένες ομάδες ατόμων που αμφισβητούν τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα όργανα της Πολιτείας, πρέπει να παρθεί η γενναία απόφαση που θα θέτει τους παραβάτες προ των ευθυνών τους, δρώντας αποτρεπτικά για τους υπόλοιπους.

Διαφορετικά, όσο το σύστημα χαϊδεύει τους ταραχοποιούς και η Αστυνομία έχει ρόλο θεατή, είμαστε καταδικασμένοι να ξαναζούμε τις ίδιες σκηνές βίας και καταστροφών. Τρανό παράδειγμα αποτελούν τα χθεσινά επεισόδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου η Αστυνομία δεν επενέβη παρότι τελούνταν κακουργηματικές πράξεις εντός των χώρων του. Ποιος ήταν ο λόγος που δεν εφαρμόστηκαν οι νόμιμες ενέργειες, ήτοι να συλληφθούν όσοι μετέτρεψαν το ΑΠΘ σε άντρο παρανομίας; Αν δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοια περιστατικά, τι θα γίνει όταν η Ηγεσία πραγματώσει εντέλει το σχέδιο της για την δημιουργία Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και τοποθετήσει άοπλους Αστυνομικούς μέσα στα Πανεπιστήμια;

Επιπλέον, θέλουμε να επισημάνουμε ότι η χθεσινή κατάσβεση της φωτιάς από τον διαδηλωτή επιτεύχθηκε χάρη στα υλικά που αποκτήθηκαν από ιδιωτική πρωτοβουλία, προβλέποντας ταυτόχρονα για την εκπαίδευση που απαιτείται για την ορθή χρήση τους. Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένως, ο εκσυγχρονισμός της Αστυνομίας και η εισαγωγή νέων υλικών και μεθόδων επιβάλλονται άμεσα και καθολικά για όλες τις Υπηρεσίες της ΕΛΑΣ. Οι Αστυνομικοί είναι εξουσιοδοτημένοι από το Νόμο να προβαίνουν σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για τη διάσωση κάθε ανθρώπου που βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι ίδιοι έχουν αποδείξει ότι δεν μένουν στο γράμμα του Νομού αλλά πολλές φορές θέτουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο για να προασπίσουν τη ζωή κάποιου συμπολίτη τους. Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Πολιτεία είναι να τους εξασφαλίσει τα απαραίτητα υλικά και την ανάλογη εκπαίδευση.

Τέλος, με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι πράξεις σαν την χθεσινή, οι οποίες αποτελούν τον κανόνα της αστυνομικής δράσης, περνάνε στα ψιλά γράμματα της επικαιρότητας, σε αντίθεση με μεμονωμένα περιστατικά τα οποία γίνονται προϊόν εκμετάλλευσης για την καθολική στοχοποίηση των Αστυνομικών. Εμείς από πλευράς μας, συγχαίρουμε τους συναδέλφους μας που ενέπλακησαν στο περιστατικό και με ψυχραιμία, αυταπάρνηση και ανθρωπιά απέδειξαν ότι οι αξίες αυτές είναι βαθύτατα εμπεδωμένες σε κάθε Αστυνομικό και συνιστούν τη βάση της προσωπικότητάς του.

Θεσσαλονίκη, 16 Απριλίου 2021

 

Ο Πρόεδρος                 Ο Γεν. Γραμματέας

 

 

Uniformnews.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.