Ε.Α.Υ. Θεσσαλονίκης _ Αν ο Έλληνας Αστυνομικός δεν στηριχθεί τώρα, πότε;

Η διάσταση μεταξύ των προεκλογικών υποσχέσεων και μετεκλογικών πράξεων της Κυβέρνησης στον χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας είναι καταφανέστατη…

Ανοιχτή επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης προς τους Βουλευτές Νομού Θεσσαλονίκης.

  

κ.κ. Βουλευτές,

Η διάσταση μεταξύ των προεκλογικών υποσχέσεων και μετεκλογικών πράξεων της Κυβέρνησης στον χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας είναι καταφανέστατη και οδήγησε στην περαιτέρω υποτίμηση του αστυνομικού έργου.

Οκτώ μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, ο Έλληνας Αστυνομικός συνεχίζει να είναι καθημερινά στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Παρά τις συνεχείς εξαγγελίες για αποσυμφόρηση των χώρων εργασίας και υιοθέτηση μέτρων προστασίας, ακόμα δεν έχουν παρασχεθεί ούτε τα απαραίτητα μέσα για την διασφάλιση της υγείας του αστυνομικού προσωπικού.

Πρωτίστως, σας ενημερώνουμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στους εργαζόμενους της Ελληνικής Αστυνομίας αυξάνεται εκθετικά. Αν δεν βρεθεί τρόπος να ανακοπεί αυτό το κύμα, σύντομα ορισμένες Υπηρεσίες της ΓΑΔΘ δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν.

Μέχρι σήμερα, οι παραλείψεις των αρμοδίων είναι πολυάριθμες και με το πέρασμα των ημερών προκαλούν ολοένα και περισσότερα υπηρεσιακά προβλήματα.  Συγκεκριμένα:

–  Οι περισσότερες Υπηρεσίες που εξυπηρετούν το κοινό δεν έχουν διαχωριστικούς ακρυλικούς υαλοπίνακες (plexiglass) και οι εργαζόμενοι έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες.

–  Δεν έχει θεσπιστεί ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για την τοποθέτηση ειδικά διαμορφωμένων διαχωριστικών στα υπηρεσιακά οχήματα, με στόχο την προστασία των Αστυνομικών και των κρατούμενων που εισέρχονται σε αυτά.

–  Πολλοί Αστυνομικοί από όλες τις Υπηρεσίες της ΓΑΔΘ, εκτελούν υπηρεσία φύλαξης σε πτέρυγες Covid-19 και σε Νοσοκομεία, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Παράλληλα, σημαντικός αριθμός Αστυνομικών απασχολούνται στη φύλαξη ανήλικων ασυνόδευτων, βρεφών ή νηπίων, στα Νοσοκομεία.

–  Ο ΕΟΔΥ είναι κυριολεκτικά «άφαντος» και δεν μεταβαίνει σε Υπηρεσίες που έχουν κρούσματα, για να πραγματοποιήσει τεστ στο προσωπικό.

–  Η απουσία του ΕΟΔΥ από τις φυλακές, εξαναγκάζει την Αστυνομία να οργανώνει ολόκληρες επιχειρήσεις για τη μεταφορά φυλακισμένων, ασθενών ή ύποπτων κρουσμάτων, στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

–  Παρότι η φύση της εργασίας μας είναι ιδιαίτερη και επιβάλλει την θέσπιση ειδικού πρωτοκόλλου διαχείρισης κρουσμάτων, στο αστυνομικό προσωπικό εφαρμόζεται το γενικό πρωτόκολλο, το οποίο ανά πάσα στιγμή τροποποιείται κατά το δοκούν.

–  Δεν έχει προβλεφθεί ο κατάλληλος τρόπος εμφάνισης στα Τμήματα Ασφαλείας, ατόμων, τα οποία είναι υποχρεωμένα σε συγκεκριμένες ημέρες, να παρουσιάζονται σε αυτά, κατόπιν ανακριτικών κυρίως διατάξεων και όχι μόνο. Στη Θεσσαλονίκη, ο αριθμός αυτός αγγίζει τα 500 άτομα σε συγκεκριμένα ΤΑ και θα προκαλέσει τεράστιο συγχρωτισμό στα Τμήματα.

Συν τοις άλλοις, η δεδομένη συγκυρία θα αφήσει το αποτύπωμά της και στην οικονομική κατάσταση των Αστυνομικών, οι οποίοι δεν θα πληρωθούν τις νυχτερινές ώρες εργασίας τους για τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο, λόγω της υπέρβασης του ανώτατου ορίου ωρών. Αυτό οφείλεται στην αναστολή αδειών και στην  υπερεργασία των συναδέλφων μας.

Δυστυχώς, η υπερπροσπάθεια του αστυνομικού προσωπικού δεν εκτιμάται στο ελάχιστο και αυτό μας το απέδειξε και η δική σας αδιάφορη στάση. Ενώ, σας έχουμε αποστείλει 2 επιστολές για την κατάσταση που επικρατεί στο Σώμα και την ασυνέπεια λόγων και έργων της Κυβέρνησης σχετικά με την χορήγηση εκτάκτου επιδόματος, αυτό που εισπράξαμε είναι νεύματα συμπάθειας και μπόλικα «ΘΑ».

Με λύπη μας, πρέπει να σας επαναφέρουμε στην ωμή πραγματικότητα. Προεκλογικά ευαγγελιζόσασταν ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι ψηλά στην ατζέντα σας αλλά… πιάσαμε πάτο!

 

Αν ο Έλληνας Αστυνομικός δεν στηριχθεί τώρα, πότε;

  

Θεσσαλονίκη, 6 Νοεμβρίου 2020

 

Ο Πρόεδρος                   Ο Γεν. Γραμματέας
ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος          ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.