Τραπεζα Πειραιως: Τεράστια ηλεκτρονική απατη – Η ενημέρωση για να προστατευτείτε.

 

Τραπεζα Πειραιως: Προσοχή, διότι τις τελευταίες ώρες, σε πολλά email πελατών της Τράπεζας Πειραιώς ήρθε ένα μήνυμα το οποίο υποτίθεται ότι εστάλη από την τράπεζα.Σε αυτό, αναφέρονταν τα εξής – έχουμε διατηρήσει στο ακέραιο όσα γράφηκαν εκεί:

“Αγαπητέ πελάτη

Ως κορυφαίο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα σε εθνικό επίπεδο, πρέπει να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πελατών μας.

Έχουμε ενημερώσει το διαδικτυακό μας σύστημα ασφαλείας και την 19η Σεπτέμβριος του τρέχοντος έτους, όλες οι κάρτες απενεργοποιούνται προσωρινά για διαδικτυακές πληρωμές μέχρι να εγγραφείτε στα αναβαθμισμένα μέτρα ασφαλείας.

Για να το ενεργοποιήσετε, ακολουθήστε αυτά τα απλά βήματα».

Όπως είναι προφανές και από τα… Ελληνικά που αναγράφονταν στο μήνυμα, πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια εξαπάτησης των χρηστών μέσω phishing προκειμένου οι επιτήδειοι να αποσπάσουν τους κωδικούς και εν συνεχεία να κλέψουν τα χρήματα από τους λογαριασμούς.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα ανάλογα παραδείγματα αφθονούν στην ελληνική αγορά και προσπάθειες εξαπάτησης καταθετών έχουν γίνει σε όλες σχεδόν τις ελληνικές τράπεζες ενώ έχει πληθύνει σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι εξαπατήθηκαν, έδωσαν τους κωδικούς τους και, τελικά, άδειασαν οι λογαριασμοί τους.

Η απάτη έχει λάβει τέτοια έκταση που εξανάγκασε την Ελληνική Ενωση Τραπεζών να εκδώσει σχετική ανακοίνωση για να προειδοποιήσει το κοινό αναφορικά με τους κινδύνους που διατρέχει, απαντώντας σε ανάλογα μηνύματα.

Ανάλογη προειδοποίηση είχε βγάλει πρόσφατα και η Τράπεζα Πειραιώς.

Τραπεζα Πειραιως: Πολλαπλασιάζονται οι απάτες – Έκτακτη ενημέρωση

 Τράπεζα Πειραιώς Όλο και περισσότερες απάτες γίνονται το τελευταίο διάστημα με αποδέκτες πελάτες τραπεζών. Έκτακτη ενημέρωση.

Με τα περιστατικά απάτης να πολλαπλασιάζονται η ενημέρωση για τα θέματα ασφάλειας είναι απαραίτητη.

Θύματα απάτης είναι τόσο άτομα μεγάλης ηλικίας όσο και νεότερα, αφού τα κόλπα των απατεώνων είναι πλέον καλοστημένα.

Τραπεζα Πειραιως: Πολλές οι απάτες – Έκτακτη ενημέρωση 

Ένα από τα θέματα που παρουσιάζονται την τελευταία περίοδο αποτελεί το Phishing. Η πρακτική του Phishing (ηλεκτρονικό ψάρεμα στοιχείων) χρησιμοποιεί τα emails ή sms ως μέσα για την υποκλοπή των προσωπικών δεδομένων του ατόμου.

Τα μηνύματα αυτά περιέχουν παραπλανητικό περιεχόμενο και οι αποστολείς τους υποδύονται την ταυτότητα ενός νόμιμου οργανισμού/εταιρείας/Τράπεζας.

Στόχο έχουν να αποσπάσουν απόρρητα προσωπικά και οικονομικά δεδομένα όπως, όνομα χρήστη ηλεκτρονικής τραπεζικής, κωδικούς πρόσβασης, στοιχεία χρεωστικών/πιστωτικών καρτών κοκ.

Στη συνέχεια, τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση μη εξουσιοδοτημένων οικονομικών συναλλαγών με αποτέλεσμα την πρόκληση οικονομικής ζημίας.

Η πλειοψηφία των Phishing μηνυμάτων επικαλείται είτε κάποιο πρόβλημα στον λογαριασμό σας, είτε απαιτεί την επιβεβαίωσή σας για εκτέλεση συναλλαγής, (η οποία δεν έχει λάβει επίσημη εντολή από εσάς), είτε ενέργεια αναβάθμισης υπηρεσίας, είτε επιβεβαίωση προσωπικών δεδομένων.

Η ενημέρωση γίνεται ώστε να ξέρετε τι να περιμένετε και αν δείτε κάτι παρόμοιο να είστε υποψιασμένοι.

Τραπεζα Πειραιως απατη: Το email που στέλνουν για να σας εξαπατήσουν

Αγαπητέ Πελάτη,

Σας ενημερώνουμε ότι ο λογαριασμός σας με αριθμό ************ και υπόλοιπο ****** EUR, δεν παρουσιάζει κίνηση τους τελευταίους 10 μήνες.

Με τη συμπλήρωση 12 μηνών, ο λογαριασμός θα χαρακτηριστεί ανενεργός και για δική σας ασφάλεια θα υπάρχουν περιορισμοί στις συναλλαγές από τρίτους. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να παραμείνει ενεργός, Κάντε κλικ Εδώ.

Προσοχη λοιπον μην σας εχει ερθει κατι αντιστοιχο εχετε το νου σας γιατι την εχουνε πατησει αρκετα ατομα.

Δειτε:

Τραπεζα Πειραιως απατη: Ο τρόπος που σας κλέβουν

Τραπεζα Πειραιως απατη:Η τεχνική αυτή ονομάζεται ηλεκτρονικό «ψάρεμα» ή αλλιώς phishing. Οι μετρ στην ηλεκτρονική απάτη θησαυρίζουν κάθε φορά που κάποιος ανυποψίαστος χρήστης πέφτει στην καλοστημένη παγίδα τους.

Tσουνάμι καταγγελιών μετά την αποκάλυψη του Ηλία Βρεττού ότι έπεσε θύμα διαδικτυακής απάτης.

Η περιγραφή του Ηλία Βρεττού στο live news για το πώς παραπλανήθηκε και είδε τα λεφτά του να κάνουν «φτερά» μέσα από τον τραπεζικό του λογαριασμό, έβγαλε στην επιφάνεια και άλλες παρόμοιες καταγγελίες.

Θύματα διαδικτυακής απάτης από κυβερνοεγκληματίες, που μιμούνται τραπεζικά ιδρύματα, αποσπούν προσωπικά στοιχεία πελατών και αδειάζουν καταθέσεις.

«Έτσι την πάτησα κι εγώ. Είχα λάβει μήνυμα το οποίο έλεγε ότι πρέπει να ελέγξω την κάρτα μου, ότι κάτι συμβαίνει, πρέπει να συμπληρώσω κάποια στοιχεία… Πάτησα πάνω στο λινκ το οποίο μου μου έλεγε να ακολουθήσω, δεν ψυλλιάστηκα, δεν κατάλαβα ότι πρόκειται για απάτη.

Έδωσα και τον έξτρα κωδικό που μου ήρθε στο κινητό μου, και μετά από αυτό εκείνη τη στιγμή κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά. Είδα στον λογαριασμό μου ότι λείπουν 1.500 ευρώ», αναφέρει θύμα διαδικτυακής απάτης.

Η τεχνική αυτή ονομάζεται ηλεκτρονικό «ψάρεμα» ή αλλιώς phishing. Οι μετρ στην ηλεκτρονική απάτη θησαυρίζουν κάθε φορά που κάποιος ανυποψίαστος χρήστης πέφτει στην καλοστημένη παγίδα τους.

Τράπεζα Πειραιώς απατη: Πως έγινε

Στην περίπτωση του παρακάτω κυρίου, οι διαδικτυακοί απατεώνες κατάφεραν μέσα σε δευτερόλεπτα να του αποσπάσουν 5.300 ευρώ.

«Έλαβα ένα μήνυμα στο Viber ότι έγινε ανάληψη 300 ευρώ από μία πιστωτική κάρτα που έχω και αρχίζω και μπαίνω στο e-banking μέσα και έβλεπα να φεύγουν τα λεφτά, δεν μπορούσα να κάνω τίποτα.

Είχανε χακάρει τον υπολογιστή μου, είχανε στείλει στην τράπεζα ότι είχα αλλάξει mail, δίχως να έχω αλλάξει mail εγώ, και μου λένε οι άνθρωποι «Τα λεφτά με το που μπήκαν μέσα στον λογαριασμό πήγαν σε άγνωστο παραλήπτη». 5.300 μου πήραν. «Πέταξαν» τα λεφτά, και πρόλαβα να μη μου πάρουν 15.000.»

Οι αξιωματικοί της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος που χειρίζονται καθημερινά αυτού του είδους της υποθέσεις συμβουλεύουν να μην δίνουμε ποτέ τα προσωπικά μας στοιχεία και κωδικούς και να μην ανοίγουμε ιστοσελίδες από διευθύνσεις που περιλαμβάνονται σε μηνύματα στο κινητό ή mail με άγνωστη προέλευση.

Απάτη – Προσοχή: Την ίδια μέρα με τον Ηλία Βρεττό, η κόρη μιας άλλης γυναίκας, καταγγέλλει ότι έπεσε και εκείνη θύμα των απατεώνων.

«Το ίδιο έπαθε και η κόρη μου αυτομάτως το ίδιο βράδυ. Από δύο τράπεζες η κόρη μου, και την πήρε η τράπεζα η μία και της λέει «Γιατί κάνεις ανάληψη μέσα σε δέκα λεπτά 20-20, 30-30;», και απαντάει η κόρη μου «Δεν έχω κάνει τίποτα, δουλεύω τώρα αυτή τη στιγμή. Ακυρώστε τα όλα». Την παίρνει καπάκι πάλι τηλέφωνο άλλη μία τράπεζα και της λέει «Γίνονται αναλήψεις».

Το ηλεκτρονικό «ψάρεμα» έχει παρουσία πολλών ετών, ωστόσο, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου φαίνεται να εξελίσσουν συνεχώς τη «γκάμα» των επιθέσεών τους.

Τράπεζα Πειραιώς απατη: Οι δηλώσεις θύματος απάτης

Στο LIVE NEWS, μίλησε η Νάσια Παναγιωτοπούλου που και η ίδια έχει πέσει θύμα τέτοιας απάτης.

Όπως εξήγησε, έλαβε email για να ενημερώσει τα στοιχεία της κάρτας της που φαινόταν να είναι από την τράπεζα. Πάτησε στον σύνδεσμο και έκανε την ενημέρωση. Έγινε ανακατεύθυνση και πάλι βγήκε στο site της τράπεζας.

Κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν της ήρθε SMS για χρέωση σε ξένο νόμισμα. Λείπανε 1.500 ευρώ από τον λογαριασμό της.

Αμέσως επικοινώνησε στην τράπεζα, όπου της είπαν ότι έγιναν δύο συναλλαγές.

Της εξήγησαν ότι το ποσό ήταν δεσμευμένο και δεν είχε φύγει ακόμα. Της είπαν μάλιστα ότι θα μπορούσε να γίνει επιστροφή και πως θα έπαιρνε περίπου ένα μήνα.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

 Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειαπόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους  και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

 

Πηγή

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.