Τμήμα αρχαοκαπηλίας Θεσσαλονίκης _ Σύλληψη αρχαιοκάπηλου με 5.500 αρχαία νομίσματα.

Στη σύλληψη ενός 64χρονου αρχαιοκάπηλου προχώρσαν μετά από έρευνες, στη Δράμα, αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο 64χρονος είχε στην κατοχή του χιλιάδες αρχαία νομίσματα, καθώς και άλλα αρχαία αντικείμενα που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου για την «Προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς», προχώρσαν μετά από έρυνες, στη Δράμα, αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του Νόμου «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Συγκεκριμένα, αστυνομικοί της παραπάνω Υπηρεσίας χθες (15-07-2020) πραγματοποίησαν οργανωμένη επιχείρηση σε περιοχές της Δράμας, κατά την οποία κατέσχεσαν από την οικία του συλληφθέντα και επαγγελματικό του χώρο:

  • (5.533) αρχαία νομίσματα που ανάγονται από την εποχή του σιδήρου (9ος αιώνας π.Χ.), αντιπροσωπεύοντας όλες τις εποχές (Αρχαϊκή, Κλασσική, Ρωμαϊκή, Ελληνιστική, Βυζαντινή, και Οθωμανική).
  • (69) αντικείμενα (δαχτυλίδια, βραχιόλια, αιχμές βέλων, ανθρώπινα ειδώλια, μενταγιόν κ.α.) που ανάγονται επίσης σε όλες τις προαναφερόμενες εποχές και
  • αγγείο που χαρακτηρίζεται ως κάνθαρος και ανάγεται στην Ελληνιστική περίοδο (3ος αιώνας π.Χ.).

Τα ανωτέρω αντικείμενα επιδείχθηκαν σε αρμόδια αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, η οποία γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου για την «Προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Επιπλέον στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν προς περαιτέρω εκτίμηση – αξιολόγηση:

  • Πλήθος βιβλίων και φύλλων χάρτου που αφορούσαν σε αρχαία νομίσματα, ηλεκτρονικοί χάρτες τοποθεσιών, καθώς και λίστες νομισμάτων με αντιστοιχίες τιμών.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Δράμας, ενώ τα κατασχεθέντα αρχαία νομίσματα και αντικείμενα θα αποσταλούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας για φύλαξη, εξέταση και τελική αρχαιολογική και εμπορική εκτίμηση.

arxaia.jpg

arxaia.jpg

arxaia2.jpg

arxaia3.jpg

arxaia4.jpg

arxaia5.jpg

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειαπόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο.

Thestival.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.