Στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση (ΣΟΔΝ-ΕΜΠ) για τα ναρκωτικά, χασίς απο Αλβανία και κόκα απο Λατινική Αμερική δείχνουν τα στοιχεία.

Εικόνα αρχείου.Στοιχεία-σοκ για τα ναρκωτικά στην Ελλάδα – Κοκαΐνη από Λατινική Αμερική, κάνναβη από… Αλβανία.


 

Στις 132 σελίδες αναδεικνύονται πολλές λεπτομέρειες για την καλλιέργεια και την εμπορία κάνναβης στην χώρα.

Μερικά στοιχεία που ξεχωρίζουν από την έκθεση:

Για την κάνναβη:

 • Η συνολική ποσότητα κάνναβης, κατεργασμένης και ακατέργαστης, που κατασχέθηκε κατά το έτος 2021 στην Ελλάδα ήταν 10.362,86 κιλά, εμφανίζοντας αύξηση σε ποσοστό 4,59% σε σχέση με το έτος 2020.
 • Η αναλογία ακατέργαστης προς κατεργασμένη κάνναβη ήταν 56,93% προς 43,07% αντίστοιχα.
 • Το 40,84% της ακατέργαστης κάνναβης εξακριβώθηκε ότι προερχόταν από την Αλβανία.
 • Η ακατέργαστη κάνναβη εισήχθη στην Ελλάδα κυρίως μέσω των χερσαίων συνόρων με την Αλβανία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας με ΙΧΕ, ΙΧΦ, ΔΧΦ (τύπου κλούβας) και ΔΧΦ (τράκτορας – επικαθήμενο) οχήματα.
 • Σημαντικές ποσότητες κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας εισήχθησαν στην Ελλάδα μέσω των λιμένων Πάτρας και Ηγουμενίτσας με ΔΧΦ (τράκτορας – επικαθήμενο) οχήματα.
 • Οι ποσότητες κατεργασμένης κάνναβης που κατασχέθηκαν στη χώρα κατά το έτος 2021, εισήχθησαν σε ποσοστό 98,3% μέσω θαλάσσης από τον Λίβανο (transit) και σε μικρότερες ποσότητες μέσω των χερσαίων συνόρων με την Αλβανία και την Τουρκία.
 • Τα μέλη των ΟΕΟ διακίνησης κάνναβης ήταν κυρίως ημεδαποί (περίπου 63%) και υπήκοοι Αλβανίας (περίπου 23%).
 • Ο συνολικός αριθμός καλλιεργηθέντων δενδρυλλίων κάνναβης που κατασχέθηκε στην Ελλάδα κατά το έτος 2021 ήταν 87.946 τεμάχια, εμφανίζοντας αύξηση σε ποσοστό 71,94% σε σχέση με το έτος 2020.
 • Τα μέλη των ΟΕΟ που δραστηριοποιήθηκαν στην καλλιέργεια κάνναβης ήταν ημεδαποί (περίπου 56%) και υπήκοοι Αλβανίας (περίπου 34%).
 • Οι τιμές της ακατέργαστης και της κατεργασμένης κάνναβης στην παράνομη αγορά της Ελλάδας για το έτος 2021 παρέμειναν αμετάβλητες. Η εκτιμώμενη «εμπορική» αξία των κατασχεμένων ποσοτήτων κάνναβης ξεπέρασε το ποσό των 245 εκατομμυρίων ευρώ.

Για την κοκαΐνη

 • Η συνολική ποσότητα κοκαΐνης που κατασχέθηκε κατά το έτος 2021 στην Ελλάδα ήταν 1.085,848 κιλά, σημειώνοντας μείωση σε ποσοστό 39,25%, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του έτους 2020. Ωστόσο, οι ποσότητες κοκαΐνης που κατασχέθηκαν παρέμειναν για τρίτη συνεχή χρονιά σε υψηλά για την Ελλάδα επίπεδα.
 • Το ποσοστό της κατασχεμένης κοκαΐνης που εξακριβώθηκε ότι προερχόταν απευθείας από χώρες της Λατινικής Αμερικής ήταν συνολικά 60,96%.
 • Ως μέσα μεταφοράς χρησιμοποιήθηκαν εμπορευματοκιβώτια προερχόμενα από χώρες της Λατινικής Αμερικής που είχαν προορισμό ελληνικούς λιμένες, έμφορτα με μπανάνες (κυρίως) και τσουβάλια καφέ. Σημαντικές ποσότητες διακινήθηκαν προς την Ελλάδα με Δημόσιας Χρήσης Φορτηγά (ΔΧΦ) οχήματα, μέσω των λιμένων Πάτρας και Ηγουμενίτσας.
 • Μικρότερες ποσότητες κοκαΐνης εισήχθησαν στη χώρα με ταχυδρομικά δέματα και αποσκευές ή ενδοσωματικώς σε επιβάτες που διακινήθηκαν μέσω του Διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος».
 • Τα μέλη των ΟΕΟ ήταν κυρίως ημεδαποί (περίπου 63%) και υπήκοοι Αλβανίας (περίπου 23%).
 • Η τιμή της κοκαΐνης στην παράνομη αγορά της Ελλάδας για το έτος 2021 σε επίπεδο χονδρικής μειώθηκε. Η εκτιμώμενη «εμπορική» αξία των κατασχεμένων ποσοτήτων ξεπέρασε το ποσό των 92 εκατομμυρίων ευρώ.

Δείτε ΕΔΩ όλη την έκθεση.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειαπόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους  και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

 

Πηγή

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.