Προσήχθησαν για ανάρτηση πανό- Κάποιοι έριξαν μολότοφ προκαλώντας ζημιές σε περιπολικά.- Πολιτική αγωγή:Αυτό θα είχε αποφευχθεί αν οι αστυνομικοί δεν είχαν οδηγήσει τα δύο άτομα στο Τμήμα – 8 μήνες φυλάκισης με αναστολή στους δυο αστυνομικούς.

 

 

Στο εδώλιο αστυνομικοί – Τους επιβλήθηκε ποινή.


Τιμωρήθηκαν από το δικαστήριο οι δυο αστυνομικοί που το 2014 προσπάθησαν να ελέγξουν δυο άτομα στον πεζόδρομο της πόλης, το ένα εκ των οποίων είχε αναρριχηθεί σε μπαλκόνι παρακείμενου σπιτιού.



Οι αστυνομικοί, που κατηγορήθηκαν για πρόκληση σωματικών βλαβών, όπως υποστήριξαν οι ίδιοι, ενώ ήταν εκτός υπηρεσίας και βρίσκονταν στον πεζόδρομο της Χαριλάου Τρικούπη, είδαν έναν άνδρα να σκαρφαλώνει στο μπαλκόνι για να αναρτήσει ένα πανό και έναν άλλον να βρίσκεται από κάτω βοηθώντας τον.

Μην γνωρίζοντας περί τίνος πρόκειται τους πλησίασαν με σκοπό να τους ελέγξουν.

Οι μηνυτές ισχυρίστηκαν ότι αυτό έγινε με άγριες διαθέσεις, ενώ οι αστυνομικοί υποστήριξαν το αντίθετο.

Όλοι πάντως παραδέχθηκαν ότι οι αστυνομικοί επέδειξαν την αστυνομική τους ταυτότητα και παρόλα αυτά οι δυο άνδρες αντιστάθηκαν, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να επιχειρήσουν να τους ακινητοποιήσουν.

Πάνω σε αυτή την διαδικασία έπεσαν πάνω σε μια σιδερένια πόρτα εισόδου σπιτιού, η οποία είχε τζάμι που έσπασε.

Έτσι το επιχείρημα των μηνυτών ήταν ότι τα τζάμια θα μπορούσαν να τους έχουν προκαλέσει επικίνδυνες σωματικές βλάβες.

Οι μάρτυρες κατηγορίας είπαν περίπου τα ίδια με τους μηνυτές, αν και εντοπίστηκαν αντιφάσεις, ενώ μάρτυρες υπεράσπισης ήταν δυο άλλοι αστυνομικοί που κλήθηκαν και πήγαν στο σημείο κατά την διάρκεια του συμβάντος ένστολοι και με περιπολικό για να μεταφέρουν τους δυο άνδρες στο Α.Τ.

Οι εν λόγω αστυνομικοί είπαν ότι κατά την διάρκεια μεταφοράς με το περιπολικό των δυο προσαχθέντων στο τμήμα η αντίστασή τους ήταν σθεναρή και κλωτσούσαν τις πόρτες του περιπολικού για να φύγουν, πράγμα που, κατά τον συνήγορο υπεράσπισης, αποδεικνύει ότι η αντίστασή τους είχε ξεκινήσει νωρίτερα και δεν εκδηλώθηκε ξαφνικά στο περιπολικό.

Η πολιτική αγωγή ισχυρίστηκε ότι το να ανέβει κάποιος σε ένα μπαλκόνι και να αναρτήσει ένα πανό δεν συνιστά αδίκημα, αφού ακόμα και οι εργαζόμενοι του Δήμου ανεβαίνουν για να στερεώσουν τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο.

Επίσης ισχυρίστηκε ότι δεν είναι αδίκημα γενικότερα η ανάρτηση πανό, αφού κάτι ανάλογο κάνουν όλοι σχεδόν οι φορείς όταν θέλουν να διαμαρτυρηθούν για κάτι.

Ωστόσο η υπεράσπιση προσκομίζοντας στο δικαστήριο σχετικό νόμο, είχε αντίθετη άποψη λέγοντας ότι είναι αδίκημα η ανάρτηση πανό σε ορισμένα σημεία, οπότε οι αστυνομικοί καλώς θέλησαν να ελέγξουν τα συγκεκριμένα άτομα.

Εν τω μεταξύ όταν οι δυο άνδρες είχαν προσαχθεί στο τμήμα, κάποιοι άλλοι, ενδεχομένως γνωστοί τους, πήγαν έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση και έριξαν βόμβες μολότοφ προκαλώντας ζημιές σε περιπολικά.

Αυτό θα είχε αποφευχθεί, όπως είπε η πολιτική αγωγή, αν οι αστυνομικοί δεν είχαν οδηγήσει τα δύο άτομα στο Τμήμα.

Η εκδίκαση της υπόθεσης ήταν πολύωρη.

Ξεκίνησε από το πρωί της Τρίτης και ολοκληρώθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας που εκδόθηκε η απόφαση, επιβάλλοντας από 8 μήνες φυλάκισης με αναστολή στους δυο αστυνομικούς, οι οποίοι κατέθεσαν έφεση.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειαπόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους  και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Πηγή

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.