Παραβατικότητα στην Πλ.Αριστοτέλους πάρτι κλοπών-λαθρεμπόριο- γκετοποίηση.

Εικόνα αρχείου

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ: ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΚΛΟΠΩΝ, ΟΙ ΣΚΛΗΡΟΙ ΚΑΙ Η ΓΚΕΤΟΠΟΙΗΣΗ


Πώς δρουν οι θρασύτατοι κλέφτες που ρημάζουν καθημερινά περαστικούς και όχι μόνο στην Αριστοτέλους – Οι σκληροί, οι αιματηρές συμπλοκές, η γκετοποίηση



Κάθε είδους εγκληματικότητα ανθεί στην περιοχή της Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκηςκαι κυρίως στο κομμάτι της πλατείας από την οδό Βλάλη μέχρι και την πλατεία Δικαστηρίων, τη Χαλκέων και τις κάθετες οδούς προς τη Βενιζέλου, όπως η Κλεισούρας και η Ιουστινιανού.

Διακίνηση λαθραίων τσιγάρων, ναρκωτικών, κλοπιμαίων, κυρίως κινητών τηλεφώνων, αλλά και κλοπές σε βάρος περαστικών, είτε είναι διερχόμενοι είτε αναμένουν το λεωφορείο στη στάση, ακόμη και μέσα σε αυτά, είναι στην ημερήσια διάταξή, σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Θεσσαλονίκης.

Οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στην αγορά είτε είναι επαγγελματίες είτε εργαζόμενοι στα πολλά μικρομάγαζα, αλλά και νεαρά παιδιά που προωθούν συνδέσεις και καρτοσυμβόλαια κινητής τηλεφωνίας, γίνονται καθημερινά μάρτυρες των παράνομων δραστηριοτήτων, ενώ δεν λείπουν οι φορές που πέφτουν και οι ίδιοι θύματα.

Περιγράφουν τα όσα βιώνουν καθημερινά στο πεζοδρόμιο, λέγοντας πως η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με τους κακοποιούς, όπως λένε, να έχουν αποθρασυνθεί.

Οι κλοπές

«Έχει φτάσει σε τέτοιον βαθμό η θρασύτητά τους που, ακόμη και αν τους δεις να κλέβουν κάποιο πορτοφόλι ή ένα κινητό τηλέφωνο, από κάποιον που στέκεται στον πάγκο να ψωνίσει, και τους φωνάξεις, σε απειλούν και σε εκφοβίζουν», αναφέρει επαγγελματίας.

Νεαρά παιδιά που βγαίνουν για το μεροκάματο πέφτουν και τα ίδια θύματα των κλεφτών, οι οποίοι τους αποσπούν είτε το κινητό τους τηλέφωνο είτε και τα λίγα χρήματα που έχουν για τον καφέ τους ή το κολατσιό τους.

«Δεν μπορείς να αφαιρεθείς ούτε λεπτό, κινούνται αστραπιαία και αρπάζουν ό,τι είναι εύκολα… προσβάσιμο, συνήθως κινητό τηλέφωνο ή πορτοφόλι», αναφέρει νεαρός εργαζόμενος.

«Βλέπω περιστατικά σχεδόν κάθε ημέρα, συνήθως κινούνται με σύστημα, είναι σε ομάδες των δύο ή τριών ατόμων.

Ένας αποσπά την τσάντα και κατευθείαν τη δίνει στον άλλο δίπλα του και ο άλλος σε άλλον, έτσι ώστε το θύμα, ακόμη και αν προσπαθήσει να αντιδράσει, να μην ξέρει ποιον να κυνηγήσει», περιγράφει νεαρός σε κατάστημα take away.

Συνήθως στόχο αποτελούν οι γυναίκες που κρατούν τσάντες, είτε βρίσκονται καθ’ οδόν είτε περιμένουν το λεωφορείο.

Οι κινήσεις τους γίνονται αστραπιαία, χωρίς πολλές φορές το θύμα να αντιληφθεί ότι του έχουν αφαιρέσει κάποιο αντικείμενο.

Τα λαθραία τσιγάρα

Χαρακτηριστικό της ευελιξίας και της προσαρμοστικότητας που δείχνουν οι διακινητές απέναντι στις διώξεις της αστυνομίας είναι ότι έχουν αλλάξει τον τρόπο δράσης τους.

Η διακίνηση πλέον κατά κύριο λόγο γίνεται στη συμβολή της Αριστοτέλους με τη Βλάλη.

Πίσω από τις κολόνες και ανάμεσα στους πρώτους πάγκους μικροπωλητών είναι το βασικό τους στέκι. Δεν έχουν μαζί τους τις μεγάλες σακούλες που χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν, αλλά τα διακινούν σε μικρές ποσότητες, μέσα σε μικρότερες τσάντες, ώστε να μη γίνονται στόχος, αλλά και σε περίπτωση που συλληφθούν να έχουν επάνω τους ελάχιστες ποσότητες.

Χρησιμοποιούν ως ορμητήριο τα στενά μέσα στο «Καπάνι» όπου βγάζουν από καβάντζες τα λαθραία.

Στο παιχνίδι συμμετέχουν και γυναίκες, οι οποίες συνήθως κάνουν τον «κράχτη», και μόλις ο ενδιαφερόμενος πελάτης σταθεί στο σημείο πέφτει το «σύρμα», ένας φέρνει το πακέτο ή τα πακέτα, σπάνια πλέον είναι σε κούτες, παίρνει τα χρήματα, τα οποία στη συνέχεια αλλάζουν χέρια με την ταχύτητα… του φωτός.

Όταν οι ομάδες ΔΙΑΣ της αστυνομίας πραγματοποιούν διέλευση από το σημείο, οι τσιλιαδόροι ειδοποιούν με εφαρμογές στα κινητά τους τηλέφωνα και αμέσως οι «πωλητές» κρύβονται είτε μέσα στο Καπάνι είτε τη στοά των Επιμελητήριων που οδηγεί στην αγορά.

Στη διακίνηση των λαθραίων τσιγάρων δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο Πακιστανοί, ωστόσο προσπαθούν να αποκτήσουν μερίδιο και άλλες εθνικότητες όπως οι Αλγερινοί και οι Μαροκινοί.

Οι «σκληροί»

Κοινό μυστικό αποτελεί ότι οι πλέον σκληροτράχηλοι είναι οι Αλγερινοί οι οποίοι δεν διστάζουν να τραβήξουν μαχαίρι με το παραμικρό.

Η πρόσφατη δολοφονία με μαχαίρι Αλγερινού από ομοεθνή του, στην Μ. Αμύνης, στο ύψος της Αρχαίας Αγοράς, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της σκληρότητάς τους.

Δραστηριοποιούνται συνήθως στον τομέα των κλοπών αλλά και της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Οι διάφορες ομάδες που κινούνται στα όρια της μικροεκληματικότητας και σοβαρότερων αδικημάτων συχνά συμπλέκονται μεταξύ τους κυρίως για τη διανομή των κερδών, ξεκινώντας από άγριους ξυλοδαρμούς και φτάνοντας μέχρι και τη δολοφονία. Άλλες φορές τα επεισόδια γίνονται μεταξύ αντίπαλων συμμοριών και εθνικοτήτων, ενώ άλλες ακόμη και μεταξύ τους, όταν θεωρήσει κάποια φατρία ή άτομο ότι αδικήθηκε από στη «μοιρασιά».

Από την εξίσωση δεν μπορεί να παραληφθεί ο «αθέατος» ρόλος που παίζουν και Έλληνες που συμμετέχουν στα κυκλώματα διακίνησης καθώς και η διαδρομή που ακολουθούν τα λαθραία τσιγάρα και τα ναρκωτικά για να φτάσουν στις πιάτσες της πόλης.

«Γκετοποίηση»

Επαγγελματίες, κάτοικοι αλλά και διερχόμενοι κάνουν λόγο για «γκετοποίηση» της περιοχής και εκφράζουν φόβους ότι αν δεν γίνει κάτι άμεσα τα φαινόμενα της άγριας εγκληματικότητας θα αυξηθούν. Ήδη πολλά μέρη, όπως τα δρομάκια μέσα στο Καπάνι, η Χαλκέων, η Κλεισούρας κ.ά., το βράδυ έχουν γίνει αδιάβατα.

Από αρκετούς δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια, καταστήματα στις περιοχές αυτές άλλαξαν χέρια και πέρασαν σε αραβόφωνους, αποδίδοντάς το στην συνολική απαξίωση του κέντρου αλλά και στην οικονομική κρίση που χτύπησε τους μικρομεσαίους επαγγελματίες. Κανείς δεν μπορεί να συνθέσει αυτά τα καταστήματα με παράνομες δραστηριότητες, ωστόσο και μόνο η αλλαγή της ανθρωπογεωγραφίας προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Ουσιαστικότερη αστυνόμευση

Η παρουσία της αστυνομίας στο πέταλο της Αριστοτέλους αλλά και ψηλότερα στην πλατεία Δικαστηρίων είναι συχνή κατά τη διάρκεια του 24ωρου, ωστόσο οι πολίτες παρατηρούν ότι δεν αρκούν κάποιες διελεύσεις των ομάδων ΔΙΑΣ και κάποιοι έλεγχοι, ζητώντας ουσιαστικότερη αστυνόμευση με μόνιμη παρουσία των ανδρών της ΕΛΑΣ ή να εφαρμοστεί το σύστημα των πεζών περιπολιών.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειαπόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους  και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Πηγή

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.