ΕΛ.ΑΣ _ Ομάδες εφόδου και ασκήσεις στο «πεδίο» για τους αστυνομικούς σκοπούς….

Τρεις εβδομάδες περίπου μετά την επίθεση του «Ρουβίκωνα» στην πρεσβεία του Ιράν, ο κύκλος μαθημάτων ξεκίνησε από τους περισσότερο «ευαίσθητους» στόχους, όπως πρεσβείες και πρεσβευτικές κατοικίες.

10s1prs

Στον απόηχο της επίθεσης με μπογιές μελών της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» στην πρεσβεία του Ιράν, τα ξημερώματα της 17ης Σεπτεμβρίου, το Τμήμα Εκπαίδευσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ) αποφάσισε να κάνει ταχύρρυθμα, ιδιαίτερα μαθήματα στους αστυνομικούς σκοπούς των εκατοντάδων φυλασσόμενων στόχων της Αττικής. Το σχέδιο προέβλεπε ότι οι εκπαιδεύσεις θα γίνονταν όχι στα αμφιθέατρα της ΓΑΔΑ ή των περιφερειακών διευθύνσεων αλλά στο «πεδίο», ούτως ώστε οι εκπαιδευτές να επισημάνουν στους αστυνομικούς – σκοπούς τις ιδιαιτερότητες του κάθε στόχου.

Πράγματι, τρεις εβδομάδες αργότερα η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και σύμφωνα με αρμόδιες αστυνομικές πηγές η ομάδα των εκπαιδευτών έχει ήδη επισκεφθεί 60 από τους συνολικά 450 φυλασσόμενους στόχους της Αττικής. Οπως ήταν αναμενόμενο, ο κύκλος των μαθημάτων ξεκίνησε από τους περισσότερο «ευαίσθητους» στόχους, όπως είναι για παράδειγμα οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Ισραήλ, καθώς επίσης τα σπίτια των επικεφαλής των συγκεκριμένων διπλωματικών αντιπροσωπειών και συνεχίζεται στους σκοπούς δημοσίων κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας.

Την ομάδα των εκπαιδευτών συγκροτούν 4 αξιωματικοί της ΓΑΔΑ, που σε καθημερινή βάση επισκέπτονται απροειδοποίητα τους σκοπούς, με στόχο αρχικά να τους αιφνιδιάσουν και να ελέγξουν τα αντανακλαστικά τους. Στη συνέχεια όμως, τους επισημαίνουν τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες του σημείου όπου εκτελούν υπηρεσία και ταυτόχρονα συντάσσουν και υποβάλλουν έκθεση «πεπραγμένων» στους επικεφαλής τους. Στο τέλος της διαδικασίας και ανάλογα με τις επισημάνσεις τους, η ΓΑΔΑ προτίθεται να προχωρήσει σε αναθεώρηση – επικαιροποίηση του σχεδίου προστασίας «ευαίσθητων» στόχων. Προγράμματα θεωρητικής εκπαίδευσης των φρουρών «τρέχουν» και οι πέντε αστυνομικές διευθύνσεις της Αττικής (Αθηνών, Βορειοανατολικής Αττικής, Πειραιά κ.ο.κ.). Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, τα μαθήματα που ξεκίνησαν στις αρχές του φθινοπώρου παρακολουθούν καθημερινά 20 έως 30 αστυνομικοί.

Αποτέλεσμα εικόνας για σκοπιες αστυνομια

«Ομάδα εφόδων»

Εκτός των εκπαιδευτών της ΓΑΔΑ, αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε σκοπιές, υπό τον φόβο νέας καταδρομικής επίθεσης μελών της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας», πραγματοποιούν αστυνομικοί που μετέχουν σε άτυπη «ομάδα εφόδων», η οποία έχει συγκροτηθεί με πρωτοβουλία του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος ο αρχηγός του σώματος Αριστείδης Ανδρικόπουλος επιθεώρησε κατά τις νυχτερινές ώρες τους αστυνομικούς – σκοπούς που εκτελούσαν υπηρεσία στατικής φύλαξης σε ευαίσθητους στόχους, ενώ εντολές για παρόμοιες δράσεις έχουν λάβει οι επικεφαλής διευθύνσεων και αστυνομικών τμημάτων της Αττικής.

Πάντως, οι δύο αστυνομικοί που με αφορμή την επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν είχαν απομακρυνθεί με δυσμενείς μεταθέσεις από τις θέσεις τους πέτυχαν να αποφύγουν τα χειρότερα. Ο μεν σκοπός παρέμεινε στη θέση του μετά τη δημοσιοποίηση του σοβαρού οικογενειακού προβλήματος που αντιμετώπιζε, ενώ ο προϊστάμενός του, διοικητής του τμήματος Φιλοθέης – Ψυχικού, κατόπιν αιτήματός του «έκοψε» τη μετακίνησή του στη Διεύθυνση Μεταγωγών και μετατέθηκε στα κεντρικά της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής.

kathimerini

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.