Ομάδα Συλλήψεων _ Η ευέλικτη και ταχυκίνητη δύναμη της ΥΑΤ Θεσσαλονίκης.

 

Ομάδα Συλλήψεων: Η ευέλικτη και ταχυκίνητη δύναμη της ΥΑΤ Θεσσαλονίκης

Η ευέλικτη και ταχυκίνητη δύναμη της ΥΑΤ Θεσσαλονίκης

Η Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων (Αττικής και Θεσσαλονίκης) παραμένει μια από τις πλέον μάχιμες και ικανές αστυνομικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Μέσα από το DefenceReview.gr έχουμε παρουσιάσει όλες τις μάχιμες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ (ΕΚΑΜ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, Άμεση Δράση) θέλοντας να συμβάλουμε στην ανάδειξη του ρόλου και της σημασίας των ειδικών αστυνομικών υπηρεσιών. Λίγοι γνωρίζουν πως οι διμοιρίες της Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων (Αττικής και Θεσσαλονίκης) εμπλέκονται άμεσα στον αμυντικό σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων υπάγονται η Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ) και η Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ). Θέλοντας να αναδείξουμε και να προβάλουμε το αστυνομικό έργο της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης πραγματοποιούμε το παρόν αφιέρωμα στην Ομάδα Συλλήψεων της ΥΑΤ Θεσσαλονίκης. Συνολικώς, απαρτίζεται από δώδεκα εθελοντές αστυνομικούς επιλεγμένους με αυστηρά κριτήρια όχι μόνον από την ΥΑΤ αλλά και από άλλες μάχιμες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

Η Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης τον Σεπτέμβριο του 2014 συγκρότησε με πρωτοβουλία του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή της Θεσσαλονίκης  την Ομάδα Συλλήψεων. Αντικειμενικός σκοπός ήταν η δημιουργίας μιας ολιγομελούς επίλεκτης ομάδας που θα λειτουργούσε με ευκινησία και ευελιξία. Η αποστολή της Ομάδας Συλλήψεων της ΥΑΤ Θεσσαλονίκης είναι η σύλληψη ατόμων που προκαλούν επεισόδια ή υποκινητές που οργανώνουν τις ομάδες ταραξιών συνεπικουρώντας τις υπόλοιπες διμοιρίες που είναι δυσκίνητες λόγω των υλικών προστασίας που φέρουν καθώς και της ιδιαίτερης αποστολής στον σχεδιασμό.

Η Ομάδα Συλλήψεων της ΥΑΤ Θεσσαλονίκης διακρίνεται για την αμεσότητα δράσης και ο επιθετικός τρόπος δράσης των αστυνομικών της. Οι αστυνομικοί της φέρουν κράνος και προστατευτικά υλικά δίχως αστυνομική ράβδο ώστε να είναι ευκίνητοι και να μπορούν να πραγματοποιούν συλλήψεις. Επιπλέον, η ομάδα ενεργεί σε τριμελή ή τετραμελή στοιχεία και οι αστυνομικοί φέρουν ικανή ποσότητα χημικών ώστε σε περίπτωση που εγκλωβιστούν να απεμπλακούν.

Η ομάδα συλλήψεων δρα αστραπιαία αφού πρώτα παρατηρήσει τα άτομα που προκαλούν επεισόδια πετώντας μολότοφ στους αστυνομικούς ή πραγματοποιώντας άλλες βαριές επιθέσεις όπως με σφεντόνες, εκρηκτικά υλικά κτλ.

Η ομάδα συλλήψεων επιχειρεί ανεξάρτητα των υπόλοιπων διμοιριών εντασσόμενη όμως στον ευρύτερο αστυνομικό σχεδιασμό που ενεργούν οι διμοιρίες της ΥΑΤ εγγύς των επεισοδίων. Το επιχειρησιακό πνεύμα της ομάδας είναι οι άμεσες ενέργειες και οι στοχευόμενες συλλήψεις για συγκεκριμένα αδικήματα. Από το 2014 ως σήμερα η ομάδα έχει πετύχει να καταδικαστούν 65 άτομα για βαριές επιθέσεις σε πολίτες και αστυνομικούς. Επίσης, η ομάδα συλλήψεων επιχειρεί και σε εξεγέρσεις φυλακών ή άλλες μαζικότερες αστυνομικές επιχειρήσεις (καταυλισμοί τσιγγάνων, καταλήψεις κτηρίων, γήπεδα.

Οι αστυνομικοί που υπηρετούν στη συγκεκριμένη ομάδα λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση σε θέματα φυσικής κατάστασης, αυτοάμυνας καθώς και τεχνικής και τακτικής στη χρήση των οπλισμού.

Από τη συγκρότηση της, τον Σεπτέμβριο του 2014 η Ομάδα Συλλήψεων της ΥΑΤ Θεσσαλονίκης έχει βραβευτεί από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων της πόλης καθώς και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης για την επιτυχημένη δράσης και τα αποτελέσματα που έχει επιφέρει.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειαπόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους  και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

ΠΗΓΗ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.