Νέα απάτη με SMS – «Έχετε σταλεί σε καραντίνα για 10 ημέρες»

 

 



Πώς πρέπει να αντιδράσουν οι πολίτες όταν το λάβουν



«Έχετε σταλεί σε καραντίνα για 10 ημέρες» γράφει ένα SMS που λαμβάνουν πολίτες στο κινητό τους, το οποίο συνοδεύει ένα λινκ με «πληροφορίες».

Πρόκειται για τη νέα μέθοδο απάτης που χρησιμοποιούν κάποιοι για υποκλέψουν ευαίσθητα δεδομένα.

Αν κάποιος πατήσει αυτό το ενεργό λινκ και μεταφερθεί είτε στο κακόβουλο λογισμικό είτε στην επικίνδυνη ιστοσελίδα, οι χάκερ μπορούν να έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα, ακόμη και σε κωδικούς web banking, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν καταγγελίες από χιλιάδες πολίτες σε όλη την Ελλάδα στα αστυνομικά τμήματα για το συγκεκριμένο sms. Ως αποστολέας αναφέρεται το Covid-19.

Όπως αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ, πολλοί πολίτες πάτησαν το λινκ και έχουν καταγγείλει ότι δέχονται απειλές τόσο στο λογισμικό τους στο κινητό τους τηλέφωνο όσο και σε κάποιες ιστοσελίδες με τους κωδικούς τους.

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες για το SMS – απάτη

Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σημείωσαν σχετικά πως υπάρχει μια συνολική έρευνα για όλες τις ηλεκτρονικές απάτες που έχουμε δει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία είναι σε εξέλιξη.

Στους πολίτες συνίσταται όσοι λαμβάνουν το συγκεκριμένο SMS να μην ανοίγουν σε καμία περίπτωση το λινκ και να σβήνουν αμέσως το μήνυμα.

Σημειώνεται πως μία ακόμη μέθοδος απάτης σε βάρος πολιτών έγινε γνωστή χθες και συγκεκριμένα αφορά σε τεχνικούς «μαϊμού» που αποκτούν πρόσβαση σε κωδικούς e-banking και κλέβουν χρηματικά ποσά.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειαπόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους  και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Πηγή

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.