Αθήνα, 26 Μαρτίου 2018
Αρ. Πρωτ.: 600/8/47-ιβ΄
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Για τρίτη συνεχή χρονιά, στην «καρδιά» του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, χτύπησε ο γυναικείος παλμός της αστυνομίας, μέσω της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Γραμματείας Γυναικών της ΠΟΑΣΥ και της οργανωμένης καταγραφής του προβληματισμού και των αιτημάτων των συναδελφισσών μας, τόσο για τα καθημερινά μικρά και μεγάλα ζητήματα που τις απασχολούν, όσο και για σημαντικά κοινωνικά θέματα, όπως είναι η μάστιγα των τροχαίων δυστυχημάτων και η κακοποίηση των γυναικών, θέματα που είχαν απασχολήσει τη Γραμματεία Γυναικών, από τη Δευτέρα, με ανάλογες δραστηριότητες (σχετικές ανακοινώσεις 600/8/47-ι και 600/8/47-θ΄).
Το «παρών» στην 3η Συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης», στις 21/3/2018 έδωσαν το Προεδρείο και μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Νικόλαος ΤΟΣΚΑΣ, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίας Τάξεως κ. Δημήτριος ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Υπουργείου Εσωτερικών κ. Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος ΤΣΟΥΒΑΛΑΣ, ο Προϊστάμενος Επιτελείου Α.Ε.Α. Αντιστράτηγος κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗΣ, η Γενική Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων Αντιστράτηγος κα Ζαχαρούλα ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού/Α.Ε.Α. Υποστράτηγος κ. Ανδρέας ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφαλείας/Α.Ε.Α. Υποστράτηγος κ. Εμμανουήλ ΠΛΟΥΜΗΣ, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Οικονομικοτεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής Υποστράτηγος κ. Παναγιώτης ΝΤΖΙΟΒΑΡΑΣ, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων/Α.Ε.Α. Υποστράτηγος κ. Αχιλλέας ΣΚΑΝΔΑΛΗΣ, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. Υποστράτηγος κα Πηνελόπη ΜΗΝΙΑΤΗ, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Τάξης/Α.Ε.Α. Ταξίαρχος κ. Δημήτριος ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ο Διευθυντής Τροχαίας Αττικής Ταξίαρχος κ. Νικόλαος ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ, η Διοικητής Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Αθηνών, Αστυνομικός Υποδιευθυντής κα Πηνελόπη ΦΑΛΚΟΥ και η Αστυνόμος Α΄ κα Μαρία ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΟΥ.
Στην πρόσκληση της Γραμματείας Γυναικών ανταποκρίθηκαν και εκπροσώπησαν από τα πολιτικά κόμματα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Παναγιώτα ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Άννα ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κα Έφη ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ και η εκπρόσωπος κα Νάντια ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ καθώς και η κα Βιβή ΔΑΓΚΑ, εκπρόσωπος του ΚΚΕ.
Από την πλευρά των εκπροσώπων της πολιτείας και των φορέων που ασχολούνται με την πρόληψη και την προστασία των κακοποιημένων γυναικών, συμμετείχε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Φωτεινή ΚΟΥΒΕΛΑ, η κα Ειρήνη – Ελένη ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΥ, Πρόεδρος ΚΕΘΙ, οι εκπρόσωποι του ΚΕΜΕΑ κα ΧΡΙΣΤΟΥΛΑ Έλλη και Ανθυπαστυνόμος ΑΛΕΙΦΕΡΗΣ Δημήτριος, καθώς και ο ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ Δημήτριος, γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Συγκοινωνιολόγων.
Καλωσορίζοντας στη συνδιάσκεψη τις εκπροσώπους των Γυναικών, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ υπογράμμισε τη χρησιμότητα αυτών των συναντήσεων και των δράσεων που τις συνοδεύουν, τονίζοντας ότι από την προηγούμενη, 2η συνάντηση, έχουν λυθεί θέματα κι αυτό αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της δράσης και της Γραμματείας Γυναικών και της Ομοσπονδίας. Και αφού εξήρε το ρόλο της Γυναίκας Αστυνομικού, που σε πολλές περιπτώσεις επιτελεί καλύτερα και από τους άνδρες αστυνομικούς τα καθήκοντά της, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με τον αγώνα ανδρών και γυναικών, θα προσθέσουμε και φέτος κι άλλα «λιθαράκια», διότι παρά την γενικότερη καταχνιά που προκάλεσαν στη χώρα και στην κοινωνία μας τα Μνημόνια, το συνδικάτο, η Γραμματεία Γυναικών, δίνουν ελπίδα και προοπτική στον αγώνα μας για μια καλύτερη ζωή, υπηρεσιακή και προσωπική. Πέρα από τα συνδικαλιστικά αιτήματα, όπως πρόσθεσε, αξιοσημείωτο είναι και το άνοιγμα της Ομοσπονδίας στην κοινωνία, το οποίο γίνεται και μέσω της Γραμματείας Γυναικών, με όλα τα πιθανά ρίσκα. Στο πλαίσιο αυτό, τέθηκαν οι βάσεις για τη διυπηρεσιακή συνεργασία στο κεφάλαιο βία κατά των γυναικών, ενώ ανοίξαμε και το κεφάλαιο πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων. Σε ό,τι αφορά τα γυναικεία ζητήματα, κάλεσε την Ηγεσία, να ανταποκριθεί και πάλι θετικά, όπως έπραξε για ανάλογα ζητήματα πέρυσι, αναγνωρίζοντας την μεγάλη συνεισφορά των Ελληνίδων Αστυνομικών στο Σώμα και στην Κοινωνία.
Συνολική αποτίμηση των δραστηριοτήτων της Γραμματείας και των αιτημάτων που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της 3ης Συνδιάσκεψης, έγινε ενώπιον της ηγεσίας από την Γραμματέα κα Μαρία Γιαννακοπούλου, η οποία παρότρυνε τις συναδέλφισσες να συνεχίσουν να στηρίζουν τη Γραμματεία με την ίδια ζέση, υποβάλλοντας προτάσεις και θέσεις για τα γυναικεία ζητήματα. Παρά τα τεράστια άλματα που έχουν γίνει στον τομέα της ισότητας και της κατάργησης των διακρίσεων εντός του σώματος, τονίστηκε ότι υπάρχουν ακόμα απαράδεκτες συμπεριφορές και διακρίσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη ριζική αναθεώρηση της Κανονιστικής Διαταγής 11, αλλά και με την ουσιαστική ορθολογική αξιοποίηση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού έτσι ώστε τα δικαιώματα των γυναικών και οι όποιες διευκολύνσεις, να μην θεωρούνται «προνόμια» ούτε ειδική μεταχείριση.
Χαιρετίζοντας τις εργασίες της Συνδιάσκεψης, τόσο ο κ. Υπουργός όσο και οι Γενικοί Γραμματείς, κατέστησαν σαφές ότι σε ένα ανδροκρατούμενο σώμα, καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική η συμμετοχή των γυναικών τόσο στη διοίκησή του όσο και στα συνδικαλιστικά όργανα, γεγονός που επισημάνθηκε και από την Γραμματέα Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών κα ΚΟΥΒΕΛΑ. Υπάρχει, όπως είπαν, πρόοδος, αλλά γίνεται με αργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα να υπάρχουν αδικίες και ορισμένες φορές να εκφράζονται και οπισθοδρομικές αντιλήψεις, ενώ πρόθεση της Ηγεσίας είναι όχι μόνο να επιλυθούν άμεσα τουλάχιστον τα αιτήματα που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος αλλά και να γίνει απολύτως κατανοητός ο ρόλος και η ανεκτίμητη συμβολή της υπηρεσίας της Γυναίκας Αστυνομικού ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρον οι ικανότητές της.
Τα κυριότερα αιτήματα που τέθηκαν υπόψη του κ. Αρχηγού, όπως αυτά διαμορφώθηκαν κατά τη συζήτηση που είχε προηγηθεί -και για τα οποία έδωσε δεσμεύσεις-, είναι α) η εφαρμογή του άρθρου 31 του ν. 4440/2016 ώστε να χορηγείται άδεια λόγω ασθενείας τέκνων (ισχύει στο δημόσιο), β) κατά τη διάρκεια της κύησης, με βεβαίωση γυναικολόγου η συναδέλφισσα να τίθεται αμέσως με επιθυμία της σε εσωτερική υπηρεσία (πλην σκοπού κρατητηρίων), γ) σύζυγοι ή γονείς με σύζυγο ή τέκνο με αναπηρία 67% και άνω, να δικαιούνται απαλλαγής από τις βάρδιες, δ) διευκόλυνση των συζύγων συναδέλφων, έτσι ώστε να τίθενται σε εναλλασσόμενο ωράριο εργασίας, ε) να εξαιρούνται ρητά από νυχτερινή απασχόληση γυναίκες με τέκνα κάτω των 4 ετών, στ) οι γονείς με αποκλειστική επιμέλεια τέκνων να έχουν ωράριο εργασίας ανάλογο με το σχολικό πρόγραμμα του παιδιού και ζ) οι γονείς με απόφαση δικαστηρίου να μπορούν να προγραμματίζουν τις άδειές τους, σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτές.
Στον κ. Αρχηγό τέθηκε ξανά το αίτημα της αποζημίωσης περισσοτέρων της μιας φοράς για τις εξωσωματικές γονιμοποιήσεις από το Ίδρυμα «Εξοχές Ελληνικής Αστυνομίας», ενώ για την αντιμετώπιση της κακοποίησης γυναικών, η Γραμματεία Γυναικών πρότεινε: να δημιουργηθούν σποτάκια από το Αρχηγείο, συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού πρώτης γραμμής και εισαγωγή σχετικού μαθήματος στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών από εξειδικευμένο διδακτικό προσωπικό. Επίσης, στα θέματα τροχαίας, η Γραμματεία Γυναικών πρότεινε την καθιέρωση ωριαίου μαθήματος κάθε εβδομάδα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση από συναρμόδιους φορείς (τροχονόμοι, συγκοινωνιολόγοι) και αξιολόγηση των Πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής των δήμων.
Χαιρετίζοντας τις εργασίες της Συνδιάσκεψης, ο κ. Αρχηγός τόνισε με τη σειρά του την αναγκαιότητα του θεσμού αυτού και αναφέρθηκε στο γυναικείο πληθυσμό του Σώματος, ως αναπόσπαστο κομμάτι ενός ενιαίου συνόλου που τυγχάνει ιδιαίτερης προσοχής εκ μέρους της Ηγεσίας και της διοίκησης με στόχο οι όποιες διακρίσεις και αδικίες, να μην αντιμετωπίζονται μόνο πειθαρχικά –ποινικά αλλά με συγκεκριμένες δράσεις, εκπαιδευτικές και άλλες, ώστε με την πάροδο του χρόνου να αποτελούν αυτές παρελθόν.
Η Γραμματέας Ισότητας των Φύλων κα ΚΟΥΒΕΛΑ, ενημέρωσε για τα σχέδια νόμου που ψηφίζονται αυτό το διάστημα και αφορούν τα ζητήματα της κακοποίησης των γυναικών, ενώ προσκάλεσε την Ομοσπονδία να συμμετάσχει σε σχετική Ημερίδα, στις 27 Μαρτίου 2018. Αποδέχτηκε τη συνεργασία μας, όπως κατεγράφη αυτή, στη σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα με τους αρμόδιους φορείς και στάθηκε ιδιαίτερα αφενός στην ενίσχυση των αρμοδίων αστυνομικών υπηρεσιών και αφετέρου στην ανάγκη διαρκούς εκπαίδευσης των στελεχών τους. Τέλος, αναφέρθηκε στην πολιτική του υπουργείου που αποσκοπεί στη συμφιλίωση της επαγγελματικής και υπηρεσιακής ζωής της γυναίκας (επέκταση παιδικών σταθμών, αύξηση επιδομάτων για το πρώτο και δεύτερο παιδί, παιδικά γεύματα στα σχολεία κ.ά), τονίζοντας γενικότερα ότι πρέπει να σπάσουμε στην καθημερινότητα του Έλληνα, το στερεότυπο «έλα μωρέ, γυναίκα είναι».
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων προέτρεψαν τη Γραμματεία Γυναικών, έχοντας ήδη παρουσιάσει θετικό έργο (άδειες μητρότητας, εξωσωματικές κλπ), να συνεχίσει να διεκδικεί καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης για τα μέλη της, να τολμά στην ανάδειξη ζητημάτων-ταμπού, και να εκπέμπει μηνύματα θάρρους, εξωστρέφειας και αυτοεκτίμησης με τη βεβαιότητα ότι βοηθά στην κοινωνικοποίηση και στην αποτελεσματικότερη δράση της Ελληνικής Αστυνομίας.
Αναφορές έγιναν, τέλος, στο θέμα των τροχαίων ατυχημάτων, που προκαλεί αιμορραγία και στην αστυνομική οικογένεια, από τον διοικητή της Τροχαίας Αττικής Ταξίαρχο κ. Νικόλαο ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ και τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Συγκοινωνιολόγων κ. Δ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, καθώς και στο ρόλο της Αστυνομίας στην πρόληψη της κακοποίησης γυναικών, από την Αστυνόμο Α΄ κα Μαρία ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΟΥ.
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
O Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος