Απο την ΕΥΠ στις Διευθύνσεις Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ. με δικαίωμα επιλογής για την τοποθέτηση.

Εικόνα αρχείου

 



Ελ. Οικονόμου: Στις υπηρεσίες Ασφαλείας της ΕΛΑΣ το έμπειρο και αξιόλογο προσωπικό της ΕΥΠ

Ελ. Οικονόμου: Στις υπηρεσίες Ασφαλείας της ΕΛΑΣ το έμπειρο και αξιόλογο προσωπικό της ΕΥΠ

“Για την επιτήρηση των εναλλακτικών μορφών κράτησης, λύνουμε εκκρεμότητες προηγουμένων ετών και οσονούπω θα υπάρξει διεθνής διαγωνισμός προκειμένου να υπάρξει νέος ανάδοχος και να μπούμε σε μια κανονικότητα”, απάντησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, μετά τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι με τροπολογία που κατατέθηκε νύχτα στη Βουλή πληρώνεται εταιρεία που είχε σύμβαση με το υπουργείο Δικαιοσύνης για την επιτήρηση των εναλλακτικών μορφών κράτησης, αν και έχει προηγηθεί απορριπτική απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Ο κ. Οικονόμου απάντησε και για το ζήτημα των μετατάξεων του προσωπικού της ΕΥΠ. “Το αξιόλογο και έμπειρο αυτό προσωπικό, αναφέρεται ρητώς στην τροπολογία, ότι θα τοποθετηθεί σε υπηρεσίες Ασφαλείας και μάλιστα παρέχεται και η δυνατότητα να δηλώσουν και που επιθυμούν να πάνε”, είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν ανάγκη από εξειδικευμένο προσωπικό, από προσωπικό εκπαιδευμένο σε θέματα ανάλυσης και συλλογής πληροφοριών και ουσιαστικά αναβαθμίζεται το έργο των υπηρεσιών ασφαλείας. Υπό άλλες προϋποθέσεις θα θέλαμε πολύ χρόνο να προσλάβουμε τέτοιο προσωπικό και να το εκπαιδεύσουμε, είπε ο κ. Οικονόμου. 

Παρουσιάζοντας τις ρυθμίσεις της τροπολογίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που έχει προκαλέσει την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο υφυπουργός Ελευθέριος Οικονόμου ανέφερε ειδικότερα ότι:

-παρέχεται εξουσιοδότηση στους υπουργούς Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη για τη χορήγηση αποζημίωσης στα μέλη των επιτροπών που είναι αρμόδια για τη διενέργεια των υγειονομικών εξετάσεων και των αθλητικών και ψυχοτεχνικών δοκιμασιών, για την πρόσληψη προσωπικού στους κλάδους ΔΕ φύλαξης και ΔΕ προσωπικού εξωτερικής φρούρησης των καταστημάτων κράτησης.

Οι επιτροπές, είπε ο κ. Οικονόμου, λειτουργούν πέραν του ωραρίου λειτουργίας δεδομένου του μεγάλου αριθμού αιτήσεων των υποψηφίων.

-επιλύονται διαδικαστικά ζητήματα για την αποζημίωση για το προσωπικό που συμμετέχει στο μόνιμο σώμα της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής.

-ρυθμίζονται ζητήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης των στελεχών της κατηγορίας 1 του μόνιμου σώματος της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής σε τομείς οπλοτεχνικής και σκοποβολής.

– ρυθμίζονται οικονομικές εκκρεμότητες του ειδικού φορέα της γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής οι οποίες αναφέρονται σε δαπάνες για παροχή νυχτερινής εργασίας, πέραν του πενθημέρου, των υπαλλήλων των καταστημάτων κράτησης, στη χρονική περίοδο από 2016 έως 2020.

Έτσι καθίσταται δυνατή η εξόφληση δαπανών που δεν ενταλματοποιήθηκαν λόγω μη έγκαιρης ανάληψης της σχετικής υποχρέωσης.

Αποκαθίσταται μια αδικία η οποία έχει συντελεστεί από το 2016 έως σήμερα, είπε ο κ. Οικονόμου που υπογράμμισε ότι η ρύθμιση θα συμβάλλει θετικά στην ενίσχυση του ηθικού του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί στις εν λόγω δομές.

-ρυθμίζονται οικονομικές εκκρεμότητες των ειδικών φορέων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που αναφέρονται στην περίοδο 2019 μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος και αφορούν σε δαπάνες που έγιναν ή γίνονται για την κάλυψη έκτακτων και επειγουσών αναγκών.

Καθίσταται έτσι δυνατή η εξόφληση δαπανών που πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται που δεν ενταλματοποιήθηκαν καίτοι προϋπήρχε απόφαση ανάληψης υποχρέωσης.

-για τη λειτουργία του θεσμού ηλεκτρονικής επιτήρησης, για το χρονικό διάστημα από 1.1.2020 έως 31.12.2021, μέχρι την έναρξη των διαδικασιών ανάδειξης νέου αναδόχου, και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ήδη υποβληθέντων στην εν λόγω διαδικασία, καταδίκων και υποδίκων, καθίσταται αναγκαία η ρύθμιση με την οποία ενταλματοποιείται, εκκαθαρίζεται και εξοφλείται η εκκρεμής δαπάνη, σύμφωνα με την προϋπάρχουσα κοστολόγηση και την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης, προς αποζημίωση σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού της γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής κατά παρέκκλιση κάθε ειδικής και γενικής διάταξης, με την προϋπόθεση ότι καλύπτεται από τις εγκεκριμένες πιστώσεις των προϋπολογισμών των προηγούμενων ετών, “προκειμένου να προχωρήσουμε ομαλά σε διεθνή διαγωνισμό για την ανάδειξη νέου αναδόχου”.

-με διάταξη επιδιώκεται η μέχρι 31.12.2022 δυνατότητα έγκρισης από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη των απολογισμών και ισολογισμών του ΤΕΑΠΑΣΑ για τα έτη 2008-2021 ώστε να διασφαλιστεί η δημοσιονομική συνέχεια του συγκεκριμένου νομικού προσώπου.

ρυθμίζεται το ζήτημα των εκλογών των οργάνων και των αντιπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΕΛΑΣ ώστε αυτή να εκλέγονται από ενιαίο ψηφοδέλτιο στο οποίο συμπεριλαμβάνονται όλοι οι υποψήφιοι.

“Με την προωθούμενη ρύθμιση η διαδικασία εκλογής καθίσταται ταχύτερη, η ψήφος είναι απλούστερη, πιο ελεύθερη και πιο αντιπροσωπευτική και συνάδει με την ιδιαιτερότητα του ένστολου προσωπικού”, είπε ο κ. Οικονόμου.

-επιδιώκεται η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΛΑΣ με την μετάταξη σε αυτήν, έμπειρου πολιτικού προσωπικού που διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία σε τομείς που άπτονται της αποστολής της, όπως η συλλογή και ανάλυση πληροφοριών, σχετικών με την πρόληψη απειλών από την εγκληματική δράση ατόμων και ομάδων.

Με την μετάταξη των υπαλλήλων αναβαθμίζεται με άμεσο τρόπο, η δυνατότητα των υπηρεσιών ασφαλείας της ελληνικής αστυνομίας ώστε να είναι περισσότερο ικανές και αποτελεσματικές να αντιμετωπίσουν απειλές και προκλήσεις στο πεδίο εσωτερικής ασφάλειας.

Πρόκειται για αξιόλογο και έμπειρο προσωπικό για το οποίο θα χρειαζόταν πολύς χρόνος να αποκτήσουν οι υπηρεσίες της ΕΛΑΣ με άλλες διαδικασίες.

Η μετάταξη αυτή του προσωπικού δεν θα έχει επίπτωση στις αποδοχές και τα δικαιώματα που είχε μέχρι τώρα στην ΕΥΠ. “Την εθνική ασφάλεια της χώρας την προστατεύει τόσο η ΕΥΠ όσο και στο μέγιστο βαθμό, στο πεδίο της εσωτερικής ασφάλειας, οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Με τη διάταξη αυτή επιδιώκουμε την καλύτερη εξυπηρέτηση συνολικότερα, του θέματος της εθνικής ασφάλειας συμπληρωματικά”, είπε επίσης ο κ. Οικονόμου.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειαπόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους  και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.