Έρευνα της ΕΥΠ για την ύπαρξη ενός «παρα-αστυνομικού μηχανισμού» και επίορκους υψηλόβαθμους αστυνομικούς.

Πώς επηρεάστηκαν οι πρόσφατες κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ. – Το παρασκήνιο, τα στοιχεία και η προηγούμενη έρευνα για το παραδικαστικό κύκλωμα.

Αποτέλεσμα εικόνας για ευπ

Νέος φάκελος με εκατοντάδες υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών της ΕΥΠ, αυτή τη φορά για «κύκλωμα διαφθοράς» στην ΕΛ.ΑΣ., φαίνεται να έχει σταλεί, όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», τις τελευταίες εβδομάδες στις δικαστικές αρχές.
Πρόκειται για ένα άγνωστο υλικό με καταγραφές συνομιλιών ανώτερων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. σε κρίσιμα πόστα και το οποίο φαίνεται να έχει επηρεάσει τις πρόσφατες έκτακτες κρίσεις στο αστυνομικό σώμα. Πρόκειται για τον δεύτερο φάκελο με «αυτόνομη» έρευνα της ΕΥΠ και σχετικές τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που έχει σταλεί στις δικαστικές αρχές. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε σταλεί άλλο υλικό υποκλοπών που αφορούσε δράση «παραδικαστικού κυκλώματος» και είχαν ακολουθήσει κατ’ οίκον έρευνες από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος σε σπίτια δικαστικών λειτουργών και άλλων «υπόπτων». Με πολλούς να εκφράζουν την έκπληξή τους γι’ αυτή την επιλογή των μυστικών υπηρεσιών να προχωρούν σε «αφανείς» τηλεφωνικές υποκλοπές και να διαβιβάζουν αιφνιδιαστικά φακέλους για «κυκλώματα επίορκων λειτουργών», χωρίς να υπάρχει ενημέρωση άλλων υπηρεσιών. Μια πρακτική που έχει προκαλέσει προστριβές στη λεωφόρο Κατεχάκη, αφού φαίνεται στη διάρκεια των ερευνών της ΕΥΠ να δίνονται εντολές για «εκκαθαρίσεις» στον χώρο της Αστυνομίας χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.
.Αποτέλεσμα εικόνας για ευπ

Υψηλόβαθμα στελέχη

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο φάκελος αυτός αφορά περίπου 6-7 υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν θητεία στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, σε αστυνομικές υπηρεσίες του κέντρου της Αθήνας και σε άλλες και οι οποίοι είχαν γίνει στόχος τηλεφωνικής παρακολούθησης την τελευταία διετία. Όπως προκύπτει από τις ίδιες πηγές, για τους αστυνομικούς αυτούς ελέγχθηκε η επαφή τους με «συστήματα» προστασίας σε νυκτερινά καταστήματα, λέσχες, ινστιτούτα μασάζ ή λαθρεμπορικά κυκλώματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκε και η τυχόν σχέση τους με πρώην αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που δολοφονήθηκε τον περασμένο Μάιο έξω από ταβέρνα στην Παλλήνη και στον οποίο απέδιδαν κύκλο μεγάλων διασυνδέσεων στο αστυνομικό σώμα. Οπως προκύπτει από ορισμένα στελέχη της Κατεχάκη, η συγκεκριμένη έρευνα φέρεται να αποτελεί «συνέχεια» μιας άλλης που είχε πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2016 από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., ύστερα από έγγραφες καταγγελίες για την ύπαρξη ενός «παρα-αστυνομικού μηχανισμού» με σχετικά κεντρική δομή, ο οποίος εισπράττει μεγάλα ποσά σε μηνιαία βάση από καταστηματάρχες σε διάφορες περιοχές της Αθήνας. Τότε μάλιστα είχαν πραγματοποιηθεί κατ’ οίκον έρευνες σε σπίτια διοικητών αστυνομικών υπηρεσιών αλλά και ιδιωτών, χωρίς να βρεθούν επιβαρυντικά στοιχεία. Και ο σχετικός φάκελος αρχειοθετήθηκε.
Αποτέλεσμα εικόνας για ευπ
Ωστόσο, φαίνεται η τωρινή έρευνα της ΕΥΠ να επανέρχεται στο ζήτημα τυχόν ύπαρξης παράνομων συνεννοήσεων αστυνομικών και κεντρικού εισπρακτικού μηχανισμού με υψηλές προσβάσεις στη λεωφόρο Κατεχάκη.
Από την άλλη πλευρά, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για «αυθαίρετες έρευνες και συμπεράσματα της ΕΥΠ που σχετίζονται με άλλες επιδιώξεις».
Αποτέλεσμα εικόνας για ευπ

Ηχητικό υλικό

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φάκελος αυτός στάλθηκε στη δικαστική λειτουργό Πόπη Παπανδρέου, όπως είχε συμβεί και μ’ ένα παρόμοιο υλικό, με 120 CD με ηχογραφημένες συνομιλίες, που είχε σταλεί στην ίδια δικαστική λειτουργό στα τέλη της περασμένης άνοιξης.
Αποτέλεσμα εικόνας για ευπ
Στο συγκεκριμένο ηχητικό υλικό φαίνεται να υπήρχαν ενδεικτικές συνομιλίες για επαφές δικηγόρων με πρώην και νυν δικαστές για υποθέσεις ποινικές και αστικές και αναφορές για επαφές με ανθρώπους της νύχτας. Το περασμένο καλοκαίρι υπήρξαν κατ’ οίκον έρευνες σε σπίτια και γραφεία 7-8 «υπόπτων» για συγκέντρωση περαιτέρω στοιχείων. Τμήμα αυτής της έρευνας φαίνεται ν’ αφορούσε και τις επαφές ανώτατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. που αποστρατεύτηκε προ δύο ετών. Ολοι οι αναφερόμενοι αρνούνται ότι προχώρησαν σε επιλήψιμη ενέργεια.
/tovima.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.