Άγιοι Ανάργυροι: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της Κυριακής.Ο ένας αστυνομικός τα ρίχνει στον άλλον…

Άγιοι Ανάργυροι: Ο ένας αστυνομικός τα ρίχνει στον άλλον – Καταθέτει το επόμενο 15ήμερο και ο 6ος αστυνομικός
Τον γρίφο της μοιραίας νύχτας, όπου η Κυριακή Γρίβα δολοφονήθηκε έξω από το Α.Τ. από το μαχαίρι του συντρόφου της, προσπαθεί να λύσει ο Ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ.

 

Στα χέρια του ταξίαρχου της ελληνικής αστυνομίας που διενεργεί την ΕΔΕ για τα όσα δεν έκαναν οι αστυνομικοί του τμήματος των Αγίων Αναργύρων αλλά και ο αστυνομικός της Άμεσης Δράσης που είπε στην Κυριακή ότι «τα περιπολικά δεν είναι ταξί» βρίσκονται οι έγγραφες εξηγήσεις των πέντε από τους έξι αστυνομικούς που ελέγχονται στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Μάλιστα και οι 5 αστυνομικοί φαίνεται να περιγράφουν τα γεγονότα με παρόμοιο τρόπο με εκείνον που τα έχουν αναλύσει και στη δικογραφία. Ωστόσο κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη του λάθους, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για τους συναδέλφους τους.

 Οι ερωτήσεις ττης ΕΔΕ που «στριμώχνουν» τους αστυνομικούς

Οι ερωτήσεις που κάνει ο διενεργών την ΕΔΕ σχετίζονται με τον τρόπο που λειτούργησαν οι αστυνομικοί και ο καθένας προσπαθεί να δείξει ότι δεν έκανε λάθη

Όπως για παράδειγμα γίνεται αναφορά ότι την ώρα που η Κυριακή έφτασε στο αστυνομικό τμήμα υπήρχε ανώτερος αξιωματικός , δηλαδή η επόπτης, η οποία είναι και υποδιοικήτρια του τμήματος, ενώ ο σκοπός αναφέρει ότι όταν έφυγε η κοπέλα από το τμήμα, ούτε η αξιωματικός υπηρεσίας, ούτε η υποδιοικήτρια τον ενημέρωσαν για όσα είχε καταγγείλει για τον πρώην σύντροφό της και ότι έτσι δεν θα μπορούσε να γνωρίζει ακριβώς την κατάσταση.

Σε 15 ημέρες καταθέτει ο 6ος αστυνομικός

Τα επόμενα 24ωρα θα παραδοθεί και στον έκτο αστυνομικό η κλήση για έγγραφη κατάθεση καθώς βρίσκεται εκτός Αθηνών και αμέσως μετά θα πρέπει να συνταχθεί το πόρισμα με τον καταλογισμό των ευθυνών. Όπως υπολογίζεται αυτό μπορεί να γίνει στις επόμενες 10 με 15 ημέρες.

Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της Κυριακής

Ο πατέρας της άτυχης 28χρονης Κυριακής Γρίβα που δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων κατέθεσε μήνυση εναντίον των αστυνομικών υπογραμμίζοντας πως «μέσα σε πέντε λεπτά ”ξεφορτώθηκαν” τη θυγατέρα μου».

Πρόκειται για μήνυση 13 σελίδων με τίτλο: «Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου και δη των υπηρετούντων αστυνομικών υπαλλήλων στο αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων την 1/4/2024 και από ώρα 22:00 έως τη λήξη της βάρδιας καθώς και του υπηρετούντος στο τηλεφωνικό κέντρο της Αμέσου Δράσεως που συνομιλεί 1/4/2024 και ώρα 22:15 με τη θυγατέρα μου Κυριακή Γρίβα και όποιου άλλου αρμόδιου αστυνόμου ή όποιου άλλου τυχόν καταδειχθεί κατά την προανάκριση ή την ανάκριση».

Σύμφωνα με το Star, ο πατέρας της Κυριακής Γρίβα αναφέρει στη μήνυση πως «απεικονίζεται η μια αστυνομικός τη στιγμή που κατέρχεται η θυγατέρα μου από το αστυνομικό τμήμα έχοντας εισπράξει αδιαφορία και εμπαιγμό, να βγαίνει στο μπαλκόνι και να τηλεφωνεί κάπου και έχοντας (η αστυνομικός) οπτική επαφή με το συμβάν του φόνου και μετά βεβαιότητας το βλέπει από το μπαλκόνι του Αστυνομικού Τμήματος, αλλά δεν αντιδρά εγκαίρως. Προφανώς για την αστυνομική υπάλληλο οι ιδιωτικές της συνομιλίες ήταν σημαντικότερες εκείνη τη νύχτα από το καθήκον της».

Συμπληρώνει ότι «Μέσα σε πέντε λεπτά ”ξεφορτώθηκαν” τη θυγατέρα μου και την παρέπεμψαν στο να καλέσει την Άμεσο Δράση για να στείλει ένα περιπολικό αδιαφορώντας για την τύχη της και ενώ γνώριζαν ότι απειλείτο. Κυριολεκτικά την αφήνουν απροστάτευτη στον δολοφόνο της ενώ είναι υποχρεωμένες λόγω του επαγγέλματός τους να την προστατεύσουν. Αν η θυγατέρα μου δεν ήθελε να κάνει καταγγελία ή δεν φοβόταν τότε ποιος ο λόγος να καταφύγει στις Αρχές και μάλιστα το βράδυ;»

Με τη μήνυσή του ο πατέρας ζητά άρση απορρήτου των επικοινωνιών των εμπλεκόμενων αστυνομικών πριν και μετά το έγκλημα αλλά και να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη για τυχόν συρραφή του βιντεοληπτικού υλικού. Παράλληλα για τους αστυνομικούς ζητά εκτός από την κατηγορία για παράβαση καθήκοντος να διωχθούν και για ανθρωποκτονία από αμέλεια, θανατηφόρα αμέλεια και παράλειψη λύτρωσης από κίνδυνο ζωής.

Ένα ηχητικό ντοκουμέντο που αποκαλύπτει την αντίδραση των αστυνομικών μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ. βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Σε αυτό ακούγεται ο αξιωματικός υπηρεσίας να μιλάει με την Άμεση Δράση και να ενημερώνει πως το πτώμα της 28χρονης είναι έξω από το φυλάκιο.

 Ο διάλογος του αξιωματικού υπηρεσίας με την Άμεση Δράση

 • Ναι, συνάδελφε, από ΑΤ Αγίων Ανάργυρων, έχουμε ένα μαχαιρωμένο άτομο έξω από τη σκοπιά. Τώρα το έχω δει από πάνω.
 • Ορίστε;
 • Αν υπάρχει ομάδα με τουρνικέ; Κάποιο ασθενοφόρο…
 • Ποιος είναι; Είναι συνάδελφος;
 • Έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων…
 • Ε… Ένας άνδρας. Είναι ένας άνδρας μαχαιρωμένος. Είναι συνάδελφος;
 • Όχι, γυναίκα είναι.
 • Είναι συνάδελφος;
 • Όχι, δεν είναι συνάδελφος. Πολίτης είναι. Δεν έχω καταλάβει τι έχει γίνει… Τώρα το… μόλις το είδαμε. Μήπως να έρθει κάποια ομάδα με ασθενοφόρο ή τουρνικέ; Κάτι να έρθει.
 • Περίμενε λίγο να ενημερώσω. Το όνομά σου, συνάδελφε.
 • Αρχιφύλακας…
 • Αυτή; Έγινε κάτι απ’ έξω ή σας την άφησαν εκεί;
 • Απ’ έξω, απ’ έξω από τη σκοπιά έχουμε μαχαιρωμένο άτομο. Δεν ξέρουμε τι έχει γίνει.
 • Έγινε, θα ενημερώσω

 Ντόμινο αποποίησης ευθυνών και υπομνήματα με… αλληλοκαρφώματα φαίνεται να κατέθεσαν, στο πλαίσιο της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, οι 5 από τους 6 αστυνομικούς του Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, οι οποίοι ελέγχονται για τις παραλείψεις και ολιγωρίες που συντέλεσαν στη δολοφονία της άτυχης Κυριακής μπροστά στη σκοπιά του Τμήματος.

 

Αυτός που απομένει να υποβάλει το δικό του υπόμνημα με τις έγγραφες εξηγήσεις του είναι ο 27χρονος τηλεφωνητής της Αμεσης Δράσης, ο οποίος βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια στον τόπο καταγωγής του. Είναι εκείνος που είπε στην άτυχη Κυριακή ότι το «περιπολικό δεν είναι ταξί» και άκουγε σε ζωντανή σύνδεση τη δολοφονία της. Εχουν σταλεί οι ερωτήσεις προς εκείνον και αναμένονται οι απαντήσεις του μέσω υπομνήματος, προκειμένου να ολοκληρωθεί η Ενορκη Διοικητική Εξέταση.

Στα υπομνήματά τους φαίνεται να δικαιολογούν τις ενέργειές τους, να αρνούνται οποιαδήποτε ευθύνη και σε έναν βαθμό να τη μετακυλίουν σε άλλους ελεγχόμενους αστυνομικούς.

Χαρακτηριστικά, η 22χρονη αξιωματικός υπηρεσίας, όταν ρωτήθηκε γιατί δεν ενημέρωσε τον διοικητή της για την καταγγελία, παρά μόνο όταν η Κυριακή έπεσε νεκρή μπροστά στη σκοπιά του Τμήματος, ανέφερε ότι ενημέρωσε την επόπτρια και υποδιοικητή του Τμήματος, δηλαδή ότι ενημέρωσε σε ανώτερο επίπεδο, απευθείας τη Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής.

Αναφέρεται στο νεαρό της ηλικίας της και τη μικρή εμπειρία της, ενώ για το γεγονός ότι δεν ενημέρωσε τον διοικητή, δεν ενημέρωσε το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας, δεν επικοινώνησε η ίδια με την Αμεση Δράση, δεν φαίνεται να έχει απαντήσεις και περιορίζεται να επισημαίνει ότι εκεί βρισκόταν η επόπτρια με… 40 χρόνια υπηρεσίας.

Ο 48χρονος υπό απόταξη φρουρός του Τμήματος υποστηρίζει μεταξύ άλλων στο υπόμνημά του ότι κανείς δεν τον ενημέρωσε πως η κοπέλα βρισκόταν σε κίνδυνο, ενώ δεν ήξερε τι είχε καταγγείλει η Κυριακή στην αξιωματικό υπηρεσίας. Αναφορικά με το γεγονός γιατί δεν ήταν έξω από τη σκοπιά, γιατί δεν αντέδρασε για να αποτρέψει τη δολοφονία, ενώ η επίθεση διαδραματιζόταν σε πολύ μικρή απόσταση, οι απαντήσεις του δεν φαίνεται να είναι πειστικές.

 Ενδείξεις για παραλείψεις που οδήγησαν σε κίνδυνο ζωής

 Οταν σταλεί και το υπόμνημα του 27χρονου τηλεφωνητή, ο διενεργών την ΕΔΕ θα συντάξει το πόρισμά του και θα προτείνει τις σχετικές ποινές, εκτός αν διαπιστώνει αδίκημα που καθιστά κατηγορούμενους κάποιους αστυνομικούς και θα τους καλέσει σε απολογία.

Το πόρισμα θα συμπεριληφθεί στο προανακριτικό υλικό που συλλέγει η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία διερευνά τις ποινικές ευθύνες των αστυνομικών. 

Το πόρισμα της ΕΔΕ, μαζί με τις καταθέσεις που έχουν ληφθεί, το βιντεοληπτικό και ηχητικό υλικό, τις εσωτερικές διαταγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για το χειρισμό υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, το καθηκοντολόγιο των αστυνομικών που χειρίστηκαν την υπόθεση το μοιραίο βράδυ, θα διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος θα κρίνει αν κάποιοι από τους αστυνομικούς θα κληθούν ξανά προκειμένου να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις ως οιωνεί κατηγορούμενοι για τη διάπραξη συγκεκριμένων αδικημάτων, ώστε να ασκηθούν διώξεις σε βάρος τους.

Για την επόπτρια, την αξιωματικό υπηρεσίας και τον υπό απόταξη σκοπό του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων, από την προκαταρκτική έρευνα των αξιωματικών της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων προκύπτουν, σε αρχικό στάδιο, ενδείξεις της διάπραξης του αδικήματος παράλειψης που οδήγησε σε κίνδυνο ζωής, πέρα από την παράβαση καθήκοντος.

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.