«Τρώνε από τα έτοιμα;» για να δώσουν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους _ «Σπάνε» ομόλογα του ΕΤΕΑΕΠ…

 

«Τρώνε από τα έτοιμα» για να δώσουν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους – «Σπάνε» ομόλογα του ΕΤΕΑΕΠ

Ο e-ΕΦΚΑ αναγκάζεται να ξοδέψει το 20% των αποθεματικών του ΕΤΕΑΕΠ για να καταβάλλει τα αναδρομικά, αλλά και τις τρέχουσες επικουρικές συντάξεις.

Στην συνεδρίαση του ΔΣ της Πέμπτης, αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία (μειοψήφησε η πλευρά των εργαζομένων στο ΙΚΑ), να γίνει δεκτή η σχετική εισήγηση της Διοίκησης του Φορέα. Έτσι, θα «σπάσουν» ομόλογα του ΕΤΕΑΕΠ, συνολικής αξίας 286 εκατ. ευρώ μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ώστε να καλυφθούν οι άμεσες, αυξημένες ανάγκες του Ταμείου.

Η συγκεκριμένη απόφαση επιβεβαιώνει απόλυτα σχετικό θέμα που είχε αναδείξει το asfalistiko.gr. Υπενθυμίζεται ότι η συνολική περιουσία του ΕΤΕΑΕΠ όπως έχει κατατεθεί στο κοινό κεφάλαιο των ασφαλιστικών οργανισμών και την οποία διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ανέρχεται στο 1,4 δισ. ευρώ.

Άρα, οι «εμμονές» και οι καθυστερήσεις με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, να χορηγήσει έγκαιρα τις αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις από τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με σχετική τελεσίδικη δικαστική απόφαση, έχουν ως αποτέλεσμα το Ταμείο να απολέσει ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του!

Να σημειωθεί ότι όταν ελήφθη η τελική δικαστική απόφαση, το Ταμείο είχε έσοδα που του έδιναν τη δυνατότητα χωρίς επιπλέον βάρος και φυσικά χωρίς «σπάσιμο» ομολόγων, να καταβάλλει τις δίκαιες αυξήσεις σε 250.000 συνταξιούχους. Τώρα, ελέω κορονοϊού, το Ταμείο έχει πολύ περιορισμένα έσοδα και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης για να κάνει πράξει μία δικαστική απόφαση, «σύρεται» σε αναγκαστική αξιοποίηση της περιουσίας του Ταμείου. Επίσης, από τα συνολικά αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ, διαπιστώνεται ότι η χρήση τους έχει «ημερομηνία λήξης». Αυτό σημαίνει ότι εάν η πολιτική ηγεσία προβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα σε χρήση των αποθεματικών, αυτό «μεταφράζεται» σε σύντομη εξαΰλωσή τους. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα προκύψει ζήτημα καταβολής επικουρικών συντάξεων…

Ακριβέστερα, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη από το ΔΣ του e-ΕΦΚΑ, θα ρευστοποιηθεί στις 20 Ιουλίου ποσό 90 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ. Ένα μήνα μετά, στις 18 Αυγούστου θα «σπάσει» άλλο ένα ομόλογο αξίας 130 εκατ. ευρώ. Η τελευταία ρευστοποίηση θα είναι αξίας 66 εκατ. ευρώ και θα πραγματοποιηθεί στις 18 Σεπτεμβρίου, ανεβάζοντας στα 286 εκατ. ευρώ τη «ζημιά» για το δεύτερο τη τάξει ταμείο της χώρας, που έχει αναλάβει τη χορήγηση των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ.

Θεωρείται βέβαιο επίσης, ότι το προϋπολογισθέν πλεόνασμα για το ΕΤΕΑΕΠ, ύψους 110.385.000 ευρώ για το τρέχον έτος, καθώς είχε εκτιμηθεί πλεόνασμα εσόδων 9,2 εκατ. ευρώ το μήνα, «πάει περίπατο»! Η διοίκηση του Ταμείου γνωστοποίησε ήδη έχει ξεκινήσει διαδικασία τροποποίησής του, λόγω των νέων δεδομένων που έχουν ανακύψει…

Έστω και έτσι, λοιπόν, με χρήση των αποθεματικών, ο e-ΕΦΚΑ θα καταβάλλει στις 2 Ιουλίου κανονικά τις επικουρικές συντάξεις, με τις αυξήσεις τους, σε 250.000 συνταξιουχους. Επίσης, στις 9 Ιουλίου, θα καταβληθούν τα αναδρομικά για τις ίδιες αυξήσεις (δαπάνη 271 εκατ. ευρώ), που αφορούν την περίοδο Οκτώβριος 2019–Μάιος 2020. Πρόσθετη επιβάρυνση για το Ταμείο, ύψους 55 εκατ. ευρώ, αποτελεί η μεταφορά σε αυτό των υποχρεώσεων του ΛΕΠΕΤΕ προς τους 16.500 συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας.

Από τις ημερομηνίες που θα «σπάσουν» τα ομόλογα του ΕΤΕΑΕΠ, προκύπτει ότι το Ταμείο διαθέτει την ρευστότητα, ώστε να καταβάλλει κανονικά τις υποχρεώσεις του Ιουλίου. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τους επόμενους μήνες, καθώς τα έσοδα θα είναι περιορισμένα, λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό. Άρα, το Ταμείο προχωρά σε ρευστοποίηση μέρους της περιουσίας του, για να καλύψει επαρκώς τις μελλοντικές του υποχρεώσεις, από τον Αύγουστο και έως το τέλος του έτους…

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειαπόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο. 

Asfalistiko.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.