Το mega deal με την JT, το μέλλον της ΣΕΚΑΠ και τα σχέδια Σαββίδη

Τι δηλώνουν  κύκλοι του επιχειρηματία, αλλά και της Japan Tobacco για την εξαγορά ύψους 1,6 δισ. δολ.

Eurokinissi

Όπως ανέφεραν στη «Ν» πηγές του ομίλου Σαββίδη, η επιχειρηματική δέσμευση του ομογενούς επιχειρηματία στην Ελλάδα παραμένει ισχυρή και οι επενδύσεις του στη χώρα μας και δη στη Βόρεια Ελλάδα θα συνεχιστούν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, δίνοντας έμφαση στους τομείς του τουρισμού, των υποδομών και της καινοτομίας.

ghatzil@naftemporiki.gr

Μega deal, που του παρέχει άφθονη ρευστότητα και ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση της παρουσίας του στην Ελλάδα, αποτελεί για τον Ιβάν Σαββίδη η πώληση της ρωσικής καπνοβιομηχανίας Donskoy Tabak, μαζί και της ελληνικής θυγατρικής ΣΕΚΑΠ, στον ιαπωνικό κολοσσό Japan Tobacco, έναντι ποσού 1,6 δισ. δολαρίων.

Όπως ανέφεραν στη «Ν» πηγές του ομίλου Σαββίδη, η επιχειρηματική δέσμευση του ομογενούς επιχειρηματία στην Ελλάδα παραμένει ισχυρή και οι επενδύσεις του στη χώρα μας και δη στη Βόρεια Ελλάδα θα συνεχιστούν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, δίνοντας έμφαση στους τομείς του τουρισμού, των υποδομών και της καινοτομίας. Όπως, άλλωστε, δήλωσε ο Αρτούρ Νταβιντιάν, ο άνθρωπος που «τρέχει» τις επιχειρήσεις του ομίλου στη χώρα μας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Dimera Group (συμφερόντων Σαββίδη) αποφάσισε να επικεντρώσει την επενδυτική δραστηριότητά του στην Ελλάδα σε άλλα μεγάλα έργα, στους τομείς των logistics, της παραγωγής τροφίμων και των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων.

Ο Ιβάν Σαββίδης έχει βρεθεί από την περασμένη Κυριακή στο μάτι του κυκλώνα λόγω της εισβολής του, φέροντας όπλο, στο γήπεδο της Τούμπας και ως εκ τούτου αρκετοί έσπευσαν να συνδέσουν τη μεγάλη αυτή επιχειρηματική συμφωνία, λόγω κυρίως της εμπλοκής της ΣΕΚΑΠ, με τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις που έχει προκαλέσει η δραστηριοποίησή του στη χώρα μας. Αυτό δεν θα μπορούσε να ευσταθεί αφενός διότι πρόκειται για ένα deal με μία μεγάλη πολυεθνική εταιρεία που απλώς συμπαρασύρει τη ΣΕΚΑΠ και αφετέρου διότι οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε συζητήσεις εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο. Να σημειωθεί επίσης ότι η συμφωνία της Donskoy Tabak με την JT, όπως επίσημα ανακοινώθηκε, αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του τρίτου τριμήνου του 2018.

Τι έχει αποκτήσει και τι θέλει ο Ι. Σαββίδης στην Ελλάδα

Παρά την πώληση της ΣΕΚΑΠ, η παρουσία του ομίλου Σαββίδη στη Βόρεια Ελλάδα παραμένει ισχυρή. Συγκεκριμένα, ο ομογενής επιχειρηματίας εκμεταλλεύεται, μέσω μακροχρόνιας παραχώρησης του ακινήτου του ΙΚΑ, το εμβληματικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης Μακεδονία Παλλάς, διατηρεί πλειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία εμφιάλωσης μεταλλικού νερού Σουρωτή, παραμένει μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και έχει αγοράσει το κανάλι Εpsilon και την εφημερίδα «Έθνος».

Επίσης, έχει αναλάβει, κατόπιν διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, την αξιοποίηση και εκμετάλλευση για τα επόμενα 99 χρόνια έκτασης 320 στρεμμάτων στο Παλιούρι Χαλκιδικής, όπου σκοπεύει να κατασκευάσει πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα, καθώς και έχει αγοράσει σειρά εμβληματικών ακινήτων στη Θεσσαλονίκη (Κόκκινο Σπίτι, Βίλα Ζαρντινίδη, Βίλα Καπαντζή).

Επιπλέον, συμμετέχει με ποσοστό 20%, μέσω της Belterra Investments, στο κοινοπρακτικό σχήμα με το γερμανικό fund DIEP (47%) και τη γαλλική Terminal Link (20%) που αναλαμβάνει την πλειοψηφία της ΟΛΘ ΟΛΘ+2,52% ΑΕ (67%) – μία επένδυση που για οικονομικούς και γεωπολιτικούς λόγους θεωρείται η σημαντικότερη του ομίλου στην Ελλάδα. Η στροφή του ομίλου Σαββίδη προς τις υποδομές έχει ήδη φανεί, καθώς ήδη έχει εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον στους διαγωνισμούς για την ανάπτυξη κέντρου logistics στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη δυτική Θεσσαλονίκη και για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.

Η δραστηριοποίησή του στη Ρωσία πλέον, μέσω του ομίλου Agrocom που εδρεύει στο Ροστόφ, αφορά την εταιρεία συσκευασίας Atlantis-Pak, την εταιρεία επεξεργασίας κρεάτων «Ταύρος», συγκρότημα θερμοκηπίων, εταιρεία παραγωγής μεταλλικού νερού και σημαντικό μερίδιο στο αεροδρόμιο του Ροστόφ, συνολικού τζίρου περί τα 200 εκατ. ευρώ.

Από το περιβάλλον του ομίλου Σαββίδη αναφέρουν πως παρά την πώληση της ναυαρχίδας του ομίλου, της Donskoy Tabak, η Agrocom θα συνεχίσει τη δραστηριοποίησή της στη Ρωσία και στο Ροστόφ, καθώς έχει σε εξέλιξη διάφορα projects άνω των 100 εκατ. ευρώ συνολικά, όπως η κατασκευή συγκροτήματος logistics σε έκταση εμβαδού 40.000 τ.μ., η κατασκευή του νέου εργοστασίου για την Atlantis-Pak, η μεταφορά του εργοστασίου αλλαντικών «Ταύρος» από το κέντρο του Ροστόφ στο Βιομηχανικό Πάρκο του Νότιου Μπατάισκ και η κατασκευή αθλητικού και ψυχαγωγικού συγκροτήματος «Χάντμπολ-Αρένα».

«Βαρόμετρο» το πρόστιμο

Η εξαγορά της ρωσικής εταιρείας φέρνει και τη θυγατρική της ΣΕΚΑΠ, που εδρεύει στην Ξάνθη, στα χέρια της ιαπωνικής πολυεθνικής, η οποία δηλώνει ότι με την κίνηση αυτή καταδεικνύει τη δέσμευση της JTI για την Ελλάδα και ενισχύει τη δεύτερη θέση της εταιρείας στην αγορά, με επιπλέον μερίδιο αγοράς 3%.

Ωστόσο, πρέπει να υπενθυμιστεί ότι υπάρχει σε εκκρεμότητα ένα μεγάλο πρόστιμο σε βάρος της ΣΕΚΑΠ, της τάξης των 45 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτέλεσε το προηγούμενο διάστημα αιτία σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχείρησε να περάσει χαριστικές διατάξεις, που θα έσβηναν το πρόστιμο λόγω των σχέσεών της με τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

Τελικά, το πρόστιμο παρέμεινε σε ισχύ και για την τύχη του θα κληθεί να αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ μέχρι τότε, έπειτα από σχετική απόφαση του Πρωτοδικείου, η εταιρεία δεν υποχρεούται να το καταβάλει. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι τι θα πράξει η JT σε περίπτωση που επικυρωθεί η ισχύς του προστίμου, δεδομένου, μάλιστα, ότι, πλέον, μετά και την αποχώρηση Σαββίδη, το ζήτημα, ως έναν μεγάλο βαθμό, αποπολιτικοποιείται. Θα πληρώσει κανονικά διασφαλίζοντας τη συνέχεια λειτουργίας του εργοστασίου της Ξάνθης ή θα προχωρήσει σε λουκέτο όπως υπαγορεύει η κοινή επιχειρηματική λογική;

Πάντως, ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. και γενικός διευθυντής της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδας (ΣΕΚΕ) Αλέξανδρος Κοντός χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την πώληση της Donskoy Tabak και της θυγατρικής της ΣΕΚΑΠ στην Japan Tobacco. «Δεν έχω δει τους όρους της πώλησης, ωστόσο το γεγονός ότι μία πολυεθνική έρχεται στη Ξάνθη, σε πρώτη φάση, ακούγεται θετικό για εμάς τους Θρακιώτες. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να μείνει η ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη και να δοθεί δουλειά σε συμπολίτες μας» επισήμανε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Focus.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.