Ελλάδα: Τα δημογραφικά στοιχεία θα οδηγήσουν στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης το 2027.

Εικόνα αρχείου.

 

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να μην αλλάξει την ηλικία συνταξιοδότησης μετά το 2027, μελέτες δείχνουν ότι τα δημογραφικά ζητήματα της χώρας ενδέχεται να απαιτήσουν δραστικά μέτρα αμέσως μετά

Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα διατηρήσει την τρέχουσα ηλικία συνταξιοδότησης των 62 ετών τουλάχιστον μέχρι το 2027, αλλά μια έκθεση ΤΟ ΒΗΜΑ αποκαλύπτει ότι οι αλλαγές -πιθανώς δραστικές- είναι επικείμενες αμέσως μετά λόγω της επιδείνωσης του δημογραφικού ζητήματος στο χώρα.

Η ελληνική κυβέρνηση καταθέτει ήδη μια σειρά από 6 μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και υποσχέθηκε να μην τροποποιήσει την ηλικία συνταξιοδότησης πριν από το 2027.

Όμως, η χώρα ανέφερε επίσης ότι η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει την επανεξέταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα —από το 2027 και μετά— τα οποία θα εξετάζονται σε συνδυασμό με το προσδόκιμο ζωής και τα ποσοστά αναπλήρωσης στη χώρα.

Η Μελέτη

Η μελέτη στο επίκεντρο είναι της Ελληνικής Αναλογιστικής Αρχής και αναδεικνύει το τρομερό δημογραφικό ζήτημα της Ελλάδας και τις συνέπειές του.

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων και τη γήρανση του πληθυσμού, θα απαιτήσει αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Στην έκθεση αναφέρεται το ενδεχόμενο η νομοθετημένη ηλικία συνταξιοδότησης στη χώρα μας να ανέλθει στα 67,5 έτη από τα 62 που είναι σήμερα —με 40 έτη ασφάλισης.

Στο μεταξύ, και μέχρι το 2030, προτείνεται αύξηση του σημερινού ορίου συνταξιοδότησης των 62 ετών με 40 έτη ασφάλισης στα 63,5 έτη.

Ταυτόχρονα, η γενική ηλικία συνταξιοδότησης, που σήμερα είναι τα 67 έτη, θα μπορούσε να φτάσει τα 68,5 έτη έως το 2030 και τα 72,5 έτη έως το 2070.

Δημογραφικά στοιχεία και ποσά συντάξεων

Η έκθεση επισημαίνει τη δυνατότητα μείωσης του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων, που ήταν 76% του εισοδήματος το 2022, σε 65% έως το 2040 και 53% έως το 2070.

Σύμφωνα με ΤΟ ΒΗΜΑ, η αναλογία συνταξιούχων προς εργαζόμενους, που υποδηλώνει την «υγεία» και τη βιωσιμότητα ενός ασφαλιστικού συστήματος, θα πρέπει να είναι 1 συνταξιούχος προς 4 εργαζόμενους.

Επί του παρόντος, η αναλογία στην Ελλάδα είναι 1 συνταξιούχος προς μόλις 1,66 εργαζόμενους ή 100 συνταξιούχους ανά 166 ασφαλισμένους που συνεισφέρουν στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Μέχρι το 2040, ο αριθμός αυτός αναμένεται να μειωθεί σε 1,25 εργαζόμενους ή 125 ασφαλισμένους για κάθε 100 συνταξιούχους.

Ομοίως, έως το 2070, κάθε άτομο ηλικίας άνω των 65 ετών θα αντιστοιχεί σε 1 —ή ίσως και λιγότερα— οικονομικά ενεργά άτομα.

Προτάσεις

Το δίλημμα «μέτρα σοκ ή χρηματοδότηση του συστήματος» με πρόσθετους πόρους ύψους 0,5% του ΑΕΠ, αναδεικνύεται από αναλογιστικές μελέτες Ελλήνων καθηγητών με ειδίκευση σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης τα τελευταία χρόνια, αναφέρει ΤΟ ΒΗΜΑ.

Τα μέτρα που αναφέρουν περιλαμβάνουν την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 73 έτη άνω των 40 ετών, τη μείωση των συντάξεων κατά 30% και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στο 35% (για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις).

Αυτές οι μελέτες υπολόγισαν ότι για τον μετριασμό των επιπτώσεων του δημογραφικού προβλήματος υπάρχουν δύο εναλλακτικά σενάρια: είτε α) χρηματοδότηση του συστήματος με πρόσθετους πόρους που ανέρχονται στο 0,5% του ΑΕΠ είτε β) εφαρμογή δραστικών μέτρων όπως η μείωση των συντάξεων κατά 30%, η αύξηση του ηλικία συνταξιοδότησης στα 73 έτη έως το 2070, αυξάνοντας τις εισφορές για τις κύριες συντάξεις από 20% στο 27% που είναι σήμερα και για τις επικουρικές από 6% σε 8,1%.

Σε εξέλιξη οι μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος

Το υπουργείο Εργασίας της Ελλάδας έχει ήδη ανακοινώσει ότι σχεδιάζει περισσότερες αλλαγές στο υφιστάμενο συνταξιοδοτικό σύστημα το φθινόπωρο, μέσω ενός νέου νομοσχεδίου που εστιάζει σε έξι βασικές κατηγορίες.

Τα μέτρα θα επικεντρωθούν σε αλλαγές σε: τις εισφορές αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους, την ελάχιστη 15ετία για τη λήψη επικουρικής σύνταξης, τους όρους που σχετίζονται με την τρέχουσα σύνταξη χηρείας και τις συντάξεις για άτομα με αναπηρία.

 

Σχεδιάζει επίσης να ενοποιήσει τις κοινωνικές παροχές και τις προβλέψεις σε είδος που σχετίζονται με τον μεγαλύτερο οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα ΕΦΚΑ και θα εισαγάγει νέο τύπο υπολογισμού των συντάξεων.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ.

 

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

 

Πληροφορίες από

 

Πηγή

Πηγή:  tovima.com

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.