Ο Γιόνι Μπεν Μεναχέμ προειδοποιεί ότι η Κωνσταντινούπολη αναδεικνύεται ως το σημαντικότερο κέντρο διοίκησης της Χαμάς εκτός Γάζας.
Η εκστρατεία του Ισραήλ έχει βλάψει σοβαρά την στρατιωτική ηγεσία και τη δομή διοίκησης της Χαμάς εντός της Λωρίδας της Γάζας, αλλά η τρομοκρατική οργάνωση προσαρμόζεται μετακινώντας το στρατηγικό της κέντρο βάρους στο εξωτερικό – κυρίως στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Γιόνι Μπεν Μεναχέμ, η Κωνσταντινούπολη έχει σταδιακά γίνει η κύρια ξένη βάση της Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου, αντικαθιστώντας την προηγούμενη εξάρτηση της οργάνωσης από διάφορα κέντρα, όπως η Ντόχα, η Δαμασκός και η Βηρυτός.
Από την Τουρκία, ανώτεροι αξιωματούχοι της Χαμάς μπορούν να διεξάγουν εξωτερικές σχέσεις, να διεξάγουν στρατηγικές διαβουλεύσεις και να διατηρούν την πολιτική και επιχειρησιακή ηγεσία της οργάνωσης, ακόμη και αν το Ισραήλ διαλύσει πλήρως τις υποδομές του στη Γάζα.

Η εξέλιξη αυτή θέτει το Ισραήλ ενώπιον μιας νέας στρατηγικής πρόκλησης: Η Χαμάς δεν μπορεί πλέον να θεωρείται αποκλειστικά ως τρομοκρατική οργάνωση με έδρα τη Γάζα.
Η ήττα της μπορεί επίσης να απαιτήσει την αντιμετώπιση του ξένου καταφυγίου, της πολιτικής προστασίας και της ελευθερίας λειτουργίας που λαμβάνει στην Τουρκία.
——
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ.
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
Με πληροφορίες από πηγή