Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα κήρυξε το Ευρωκοινοβούλιο. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων.

Εν όψει της συνόδου COP25 του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στη Μαδρίτη, στις 2-13 Δεκεμβρίου, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο  ανακηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο για το κλίμα. Επίσης, ζητά να διασφαλίσει η Κοσμιιόν πως όλα τα προτεινόμενα σχετικά νομοσχέδια και προϋπολογισμοί ευθυγραμμίζονται με τον στόχο του περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας παγκοσμίως κατά κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Σε ένα ξεχωριστό ψήφισμα, το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από την ΕΕ να υποβάλει τη στρατηγική της για την επίτευξη «κλιματικής ουδετερότητας» το συντομότερο δυνατόν, και μέχρι το 2050 το αργότερο, στη Σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Επίσης οι ευρωβουλευτές καλούν την νέα πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να συμπεριλάβει έναν στόχο μείωσης 55% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου ως το 2030, στο πλαίσιο της European Green Deal.

Tο ψήφισμα για την ανακήρυξη της έκτακτης ανάγκης για το περιβάλλον και το κλίμα υιοθετήθηκε με 429 ψήφους υπέρ, 225 ψήφους κατά και 19 αποχές. Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε το ψήφισμα για την COP25 με 430 ψήφους υπέρ, 190 ψήφους κατά και 34 αποχές.

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, οι παρόντες στόχοι σχετικά με την αεροπορία και τη ναυτιλία δεν επαρκούν για να επέλθουν για την απαραίτητη μείωση εκπομπών, και όλες οι χώρες θα έπρεπε να συμπεριλάβουν στα σχέδιά τους τους ρύπους από τη διεθνή ναυτιλία και αεροπορία. Παράλληλα, προτείνεται η Κομισιόν να εισηγηθεί συμπερίληψη του ναυτιλιακού τομέα στο Emissions Trading System (ETS) της ΕΕ.

Παράλληλα, σημειώνεται πως οι χώρες της ΕΕ θα έπρεπε να διπλασιάσουν (τουλάχιστον) τις συνεισφορές τους στο διεθνές Green Climate Fund- ενώ τονίζουν πως οι δεσμεύσεις από πλευράς των αναπτυσσόμενων χωρών δεν «πιάνουν» τον συλλογικό στόχο των 100 δισ. δολαρίων ανά έτος ως το 2020.

Εν τέλει, καλούνται οι χώρες της ΕΕ να δώσουν τέλος στις έμμεσες ή άμεσες επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα ως το 2020.

Greenpeace-WWF Ελλάς: Ιστορική απόφαση

Για μια «ιστορική απόφαση» κάνουν λόγο σε κοινό δελτίο Τύπου τους η Greenpeace και το WWF Ελλάς.

Όπως αναφέρεται σχετικά στο δελτίο Τύπου, «το Ευρωκοινοβούλιο σήμερα έλαβε μία θαρραλέα όσο και ιστορική απόφαση, κηρύσσοντας την Ευρώπη σε κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης και πραγματοποίησε ένα μεγάλο βήμα αναγνωρίζοντας την σοβαρότητα της κατάστασης. Με το ψήφισμα, το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση άμεσα για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης. Πλέον, δεν υπάρχουν δικαιολογίες ή προφάσεις για τη μη υιοθέτησή του και από τη Βουλή των Ελλήνων και όλα τα εθνικά κοινοβούλια της Ε.Ε., σε άμεσο χρόνο».

Οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν ότι η απόφαση θα παραμείνει κενό γράμμα αν η Ευρώπη – και κατ’ επέκταση η χώρα μας – δεν ευθυγραμμίσει άμεσα την ενεργειακή και κλιματική πολιτική με τις υποδείξεις της επιστήμης. «Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση της φιλοδοξίας του στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 65% ως το 2030 και πλήρη εκμηδενισμό όσο πιο κοντά στο 2040 είναι εφικτό. Όπως αναφέρεται ρητά στο δελτίο τύπου του Ευρωκοινοβουλίου, καλούνται οι χώρες της ΕΕ να προχωρήσουν σε απόσυρση (phase out) όλων των άμεσων και έμμεσων επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2020. Υπό το φως της απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάθε σχέδιο για εξορύξεις υδρογονανθράκων πρέπει άμεσα να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, εκεί δηλαδή που ανήκει. Με την επιστήμη να μας προειδοποιεί ότι έχουμε ελάχιστα χρόνια πριν από μία κατάρρευση του κλίματος της γης, δεν υπάρχει ούτε μία ημέρα για χάσιμο. Πλέον δίνουμε μάχη με τον χρόνο για την επιβίωσή μας».

economico.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.