Κίνα _ Περίπου ενα εκατομμύριο μουσουλμάνοι βρίσκονται σε πρόγραμμα «επανεκπαίδευσης»

 

Κίνα. Περισσότεροι από ένα εκατ. άνθρωποι κυρίως μουσουλμάνοι βρίσκονται σε στρατόπεδα κράτησης σε προγράμματα «επανεκπαίδευσης»

Λειτουργούν 380 και η χώρα ισχυρίζεται πως στόχο έχουν να βοηθήσουν τον πληθυσμό να βρει εργασία και να απομακρυνθεί από τον θρησκευτικό εξτρεμισμό

Κίνα: Περισσότεροι από ένα εκατ. άνθρωποι κυρίως μουσουλμάνοι βρίσκονται σε στρατόπεδα κράτησης

 

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως μουσουλμάνοι, κρατούνται σε στρατόπεδα κράτησης  της Κίνας, σύμφωνα με τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η χώρα διατηρεί 380 τέτοιους χώρους στην επαρχία Σιντζιάνγκ, έχοντας κατασκευάσει δεκάδες νέες εγκαταστάσεις κατά την τελευταία διετία, αν και το Πεκίνο επιμένει ότι το πρόγραμμα «επανεκπαίδευσης» των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, σύμφωνα με έρευνα του Australian Strategic Policy Institute που βασίσθηκε σε δορυφορικές φωτογραφίες.

Ισχυρά μέτρα καταστολής εφαρμόζονται στο όνομα του αντιτρομοκρατικού νόμου από τις κινεζικές αρχές στην επαρχία Σιντζιάνγκ έπειτα από κύμα αιματηρών επιθέσεων που αποδόθηκαν από το Πεκίνο στην εθνότητα των Ουιγούρων .

Αφού αρχικά αρνήθηκε την ύπαρξή τους, η Κίνα  όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ισχυρίζεται πλέον ότι πρόκειται για «κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης» που στόχο έχουν να βοηθήσουν τον πληθυσμό να βρει εργασία και να απομακρυνθεί από τον θρησκευτικό εξτρεμισμό.

Το Australian Strategic Policy Institute, που έχει δημιουργηθεί από την αυστραλιανή κυβέρνηση, εντόπισε τα στρατόπεδα της Σιντζιάνγκ με την βοήθεια δορυφορικών φωτογραφιών, μαρτυριών, δημοσιευμάτων στον Τύπο και δημόσιων προσκλήσεων ενδιαφέροντος προς κατασκευαστικές εταιρείες.

Οι ερευνητές κατηγοριοποιούν τα στρατόπεδα αυτά ως «στρατόπεδα επανεκπαίδευσης», «κέντρα κράτησης» ή «φυλακές».

Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχει αύξηση κατά 40% των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, ενώ σε τουλάχιστον 61 υπάρχουσες εγκαταστάσεις πραγματοποιήθηκαν εργασίες επέκτασης στο διάστημα από τον Ιούλιο 2019 μέχρι τον Ιούλιο 2020.

Η αύξηση και επέκταση των κέντρων κράτησης στο Σιντζιάνγκ έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη ρητορική του Πεκίνου, σύμφωνα με την οποία μεγάλος αριθμός ατόμων που έλαβαν «εκπαίδευση», «αποφοίτησαν» και εξήλθαν από τα «κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης».

Πολλά από τα συγκροτήματα βρίσκονται κοντά σε βιομηχανικά πάρκα ή συστεγάζονται με βιομηχανικά συγκροτήματα εξηγώντας τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι κρατούμενοι χρησιμοποιούνται για καταναγκαστική εργασία.

Το ήμισυ των νέων εγκαταστάσεων είναι κέντρα κράτησης υψηλής ασφαλείας, πράγμα που σημαίνει μεταβολή του είδους της κατασταλτικής πολιτικής που εφαρμόζει το Πεκίνο.

Η έρευνα του Australian Strategic Policy Institute χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από επιχορηγήσεις του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε νομοσχέδιο που απαγορεύει το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών που προέρχονται από την επαρχία Σιντζιάνγκ, για να εμποδίσει την εισαγωγή προϊόντων που προέρχονται από την καταναγκαστική εργασία των Ουιγούρων.

Η Κίνα δεν έχει επιτρέψει σε δημοσιογράφους, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διπλωμάτες την ανεξάρτητη πρόσβαση στην επαρχία.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειαπόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους  και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Newbest.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.