Ο θαλάσσιος πάγος είναι ουσιαστικά ένα “καπάκι” στον ωκεανό
Είναι η απώλεια του πάγου της Αρκτικής, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που κάπως παράδοξα έχει εμπλακεί σε κρύους έως και ακραίους χειμώνες στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του Βορείου Ημισφαιρίου μέσα στην άνοιξη;
Οι χιονοπτώσεις που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη μέσα σε έναν ανοιξιάτικο μήνα όπως είναι ο Απρίλιος, μπορεί να συνδέονται άμεσα με την ταχεία τήξη του θαλάσσιου πάγου στην Θάλασσα Μπάρεντς της Αρκτικής, σύμφωνα με νέα μελέτη που έγινε σε Πανεπιστήμιο της Νορβηγίας.
Μάλιστα, η έντονη ζέστη πάνω από τον μέσο όρο στα τέλη Μαρτίου, η οποία ακολουθήθηκε από μια ψυχρή μάζα αέρα με πολικά χαρακτηριστικά στις πρώτες μέρες του Απριλίου, κατέστρεψε το 90% της παραγωγής σταφυλιών στην Γαλλία, προσπαθώντας τώρα οι οινοπαραγωγοί να έρθουν αντιμέτωποι με μια άνιση μάχη της διάσωσης των καλλιεργειών τους.
Το γεγονός αυτό έδωσε την αφορμή σε μια ομάδα επιστημόνων, ώστε να αναζητήσουν την αιτία που κρύβεται πίσω από αυτά τα ακραία ψυχρά μέτωπα που χτύπησαν με μανία την Γηραιά Ήπειρο.
Όπως λέει ο καθηγητής Άλαν Χάμπαρντ από το τμήμα Ατμοσφαιρικών Ρύπων, Περιβάλλοντος και Κλίματος του Αρκτικού Πανεπιστημίου της Νορβηγίας :
” Η αλλαγή του κλίματος δεν εκδηλώνεται πάντα με τους πιο προφανείς τρόπους.
Είναι εύκολο μέσα από τις αναλύσεις των αριθμητικών μοντέλων να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι οι χειμώνες στην Ευρώπη θα είναι πιο θερμοί και χωρίς χιονοπτώσεις, όμως η νέα μελέτη αποδεικνύει ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορεί να έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, δεδομένου ότι η τήξη των πάγων στην Αρκτική θα παρέχει στο μέλλον ακόμα και το 88% του χιονιού στην Ευρώπη.”
Ο Χάμπαρντ που είναι συγγραφέας μια μελέτης στο ακαδημαϊκό περιοδικό Γεωεπιστήμη της Φύσης, η οποία εξετάζει τις αιτίες πίσω από αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, αναφέρει ότι μια μείωση κατά 50% της κάλυψης από πάγους στις θάλασσες της Αρκτικής, μπορεί να αυξήσει δραματικά την επέλαση των ακραίων ψυχρών μετώπων ακόμα και μέσα την άνοιξη σε όλη σχεδόν την Ευρώπη.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι που ταξιδεύουν νότια από την Αρκτική, έφεραν ένα μοναδικό γεωχημικό αποτύπωμα, αποκαλύπτοντας ότι η πηγή του ήταν η ζεστή ανοιχτή επιφάνεια της Θάλασσας του Μπάρεντς και μέρος του Αρκτικού Ωκεανού μεταξύ Νορβηγίας, Ρωσίας και Σβάλμπαρντ.
Διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια του “θηρίου από την Ανατολή”, οι συνθήκες του εκτεθειμένου νερού στη Θάλασσα του Μπάρεντς προμήθευαν έως και το 88% του αντίστοιχου φρέσκου χιονιού που έπεσε πάνω από την Ευρώπη.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη σηκώνει το “καπάκι” από τον Αρκτικό Ωκεανό
“Αυτό που ανακαλύπτουμε είναι ότι ο θαλάσσιος πάγος είναι ουσιαστικά ένα “καπάκι” στον ωκεανό.
Κατά την ανάλυση των μακροπρόθεσμων τάσεων από το 1979 και μετά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε τετραγωνικό μέτρο χειμερινού θαλάσσιου πάγου που χάθηκε από τη Θάλασσα του Μπάρεντς, υπήρχε αντίστοιχη αύξηση 70% της εξάτμισης των υδάτων, της υγρασίας και του χιονιού που πέφτουν στην Ευρώπη.
Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι μέσα στα επόμενα 60 χρόνια, μια προβλεπόμενη απαλλαγμένη από πάγο Θάλασσα του Μπάρεντς, πιθανότατα να αποτελέσει σημαντική πηγή αυξημένης βροχόπτωσης το χειμώνα – είτε πρόκειται για βροχή είτε για χιόνι – για την Ευρώπη.
“Αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι απότομες αλλαγές που παρατηρούνται τώρα στην Αρκτική, επηρεάζουν πραγματικά ολόκληρο τον πλανήτη.” λέει ο καθηγητής Χάμπαρντ.
Πηγή : UiT Arctic University of Norway – Science Daily
Μετάφραση : Φραγκούλη Μαρία
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειαπόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.