Ελλάδα _ Ο περιζήτητος «Mr. Bitcoin»,πόσες χώρες τον διεκδικούν.

 

Ο Αλεξάντερ Βίνικ θεωρείται από τις ΗΠΑ ο διαχειριστής της πλατφόρμας ψηφιακών νομισμάτων BTC-e, μέσω της οποίας φέρεται να νομιμοποιούσε κέρδη εγκληματικών οργανώσεων.

11s1bvc

Το εντόπισαν πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2016. Το ransomware (λογισμικό εκβίασης) Locky μόλυνε υπολογιστές στις ΗΠΑ, στη Νέα Ζηλανδία, στην Αυστραλία, στη Γερμανία. Ο τρόπος διασποράς του δεν διέφερε από τα συνηθισμένα. Ο ιός ήταν κρυμμένος σε συνημμένα έγγραφα του Microsoft Word ή σε συμπιεσμένα αρχεία που στέλνονταν στα υποψήφια θύματα μέσω emails. Αυτό που ξένισε, όμως, τους ειδικούς ήταν οι τακτικές του αναβαθμίσεις. Εξελισσόταν, για να ξεγελάσει τους διώκτες του.

Αποτέλεσμα εικόνας για bitcoin

Μέσα σε τέσσερις μήνες οι δημιουργοί του είχαν προσθέσει νέους μηχανισμούς για να παρακάμπτουν συστήματα ασφαλείας. Και το μήνυμα για λύτρα που ζητούσαν ήταν πλέον διαθέσιμο σε 30 γλώσσες, από βιετναμέζικα μέχρι φινλανδικά αλλά και στα ελληνικά. Το κακόβουλο λογισμικό κρυπτογραφούσε όλα τα αρχεία στους υπολογιστές που χτυπούσε και οι δράστες ζητούσαν λύτρα ύψους 0,5 έως 1 bitcoin (400 – 800 δολάρια με την ισοτιμία της εποχής) για να τα ξεκλειδώσουν.Αποτέλεσμα εικόνας για bitcoin

Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας δικτύων σε διάφορες χώρες εκτιμούσαν ότι πίσω από το Locky κρύβεται μια μικρή ομάδα ανθρώπων, η ταυτότητα των οποίων παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστη. Οι γαλλικές εισαγγελικές αρχές, όμως, θεωρούν ότι ένα άτομο που κρατείται εδώ και μήνες στις φυλακές Διαβατών στη Θεσσαλονίκη μπορεί να τους διαφωτίσει στις έρευνές τους.

Σήμερα αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν οι Γάλλοι για τον Αλεξάντερ Βίνικ. Ο 38χρονος Ρώσος, αποκαλούμενος διεθνώς ως «Mr. Bitcoin», θεωρείται από τις ΗΠΑ ως ο διαχειριστής της πλατφόρμας ψηφιακών νομισμάτων BTC-e, μέσω της οποίας φέρεται να νομιμοποιούσε κέρδη εγκληματικών οργανώσεων. Ο ίδιος αρνείται αυτές τις κατηγορίες. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Αρειος Πάγος έκανε δεκτό το αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ. Αντίστοιχο αίτημα είχαν στείλει και οι ρωσικές αρχές για άλλη υπόθεση, με τον ίδιο να συναινεί στην επιστροφή στην πατρίδα του.

Αποτέλεσμα εικόνας για bitcoin

Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου ο Βίνικ ζήτησε άσυλο στην Ελλάδα, καθυστερώντας την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Σε πρώτο βαθμό το αίτημα ασύλου απορρίφθηκε και στις 13 Σεπτεμβρίου θα εξεταστεί η προσφυγή του. Κι ενώ μέχρι πρόσφατα τον διεκδικούσαν δύο χώρες, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, η υπόθεσή του περιπλέκεται –και νομικά– περισσότερο μετά την κίνηση των Γάλλων. Το ένταλμά τους έχει ημερομηνία 16 Ιουνίου. Αναφέρεται αποκλειστικά στη διασπορά του Locky, τονίζοντας ότι οι τακτικές αναβαθμίσεις του παραπέμπουν σε δράση εγκληματικής ομάδας. Σύμφωνα με το γαλλικό ένταλμα, από την ανάλυση στις πληρωμές των λύτρων ταυτοποιήθηκε η πλατφόρμα BTC-e, στην οποία φέρεται να κατατέθηκαν ως λύτρα 20.643 bitcoins (πάνω από 130 εκατομμύρια ευρώ) από 5.700 θύματα σε όλο τον κόσμο – μεταξύ των οποίων βρίσκονται πάνω από 100 Γάλλοι πολίτες. Δεδομένης της μη εκτέλεσης μέχρι στιγμής του αμερικανικού αιτήματος έκδοσης, το ευρωπαϊκό ένταλμα δεν αποκλείεται να αποτελεί κίνηση επίσπευσης της διαδικασίας, ώστε αργότερα οι ΗΠΑ να τον διεκδικήσουν από τη Γαλλία. Αλλωστε ως τόπο τέλεσης του αδικήματος οι Γάλλοι αναφέρουν και τις ΗΠΑ, πέρα από το Παρίσι, τη Λυών και άλλες πόλεις στη χώρα τους.

Αποτέλεσμα εικόνας για bitcoin

«Το γαλλικό αίτημα είναι ασαφές. Δεν προσδιορίζει τον αριθμό των ζημιωθέντων φυσικών προσώπων στη Γαλλία ούτε το ύψος της ζημίας που έχει επέλθει. Ο εντολέας μας δεν αναμείχθηκε ποτέ σε υποθέσεις κακόβουλων λογισμικών και η δουλειά του δεν σχετίζεται με αυτά. Είναι ειδικός στα κρυπτονομίσματα. Δηλώνει ότι δεν ήταν ιδιοκτήτης ή διαχειριστής της BTC-e», λέει στην «Κ» ο συνήγορος του Βίνικ, δικηγόρος Ηλίας Σπυρλιάδης.

Αποτέλεσμα εικόνας για bitcoin

Πριν από το γαλλικό ένταλμα, όμως, η Ρωσία εξέδωσε την 1η Ιουνίου και δεύτερο αίτημα έκδοσης για τον Βίνικ. Αυτή τη φορά τον κατηγορεί για απάτη στον κυβερνοχώρο και συγκεκριμένα για συμμετοχή σε επιθέσεις κατά ρωσικών τραπεζών. Στο αίτημά τους οι Ρώσοι μιλούν για οικονομική ζημία 750 εκατομμυρίων ρουβλίων σε τράπεζες που είχαν μολυνθεί με τον ιό Buhtrap. Σύμφωνα με την εταιρεία ασφαλείας Group-IB, ο συγκεκριμένος ιός ευθύνεται για χτυπήματα σε 13 τραπεζικά ιδρύματα της Ρωσίας από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2016.

kathimerini.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.