Γεωπολιτική _ Σενάρια – ανακατατάξεις για Τουρκία,Ελλάδα,Κύπρος.

Ερχονται πιθανές γεωπολιτικές ανακατατάξεις: Τα δύο σενάρια που εξετάζουν οι ΗΠΑ για την Τουρκία – Τι σχεδιάζουν για Ελλάδα-Κύπρο

Όλα τα σοβαρά και σημαντικά αμερικανικά ινστιτούτα πλέον δείχνουν στον νυν Αμερικανό πρόεδρο και γενικά στην πολιτική ηγεσία της χώρας ότι η Τουρκία έχει υιοθετήσει ένα άκρως θρησκευτικό, αντιδυτικό τρόπο διακυβέρνησης με σενάρια οθωμανικής αυτοκρατορίας , απομακρύνοντας την χώρα από το δυτικό μπλοκ.
Όλα αυτά τα ινστιτούτα αναφέρουν ως πιθανά  δύο σενάρια για το μέλλον των Τούρκων μετά τις εκλογές τις 24 Ιουνίου 2018.
Το πρώτο σενάριο, που αγγίζει τα όρια της επιστημονικής  φαντασίας θέλει την Τουρκία και τον Ερντογάν να αλλάζουν στροφή μετά τα «χαστούκια» στην οικονομία από τους διεθνείς οίκους, και ομιλούν για πιθανή ολική επάνοδο της χώρας στην δύση.
Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι εφικτό, λόγω της στάσης Ερντογάν αλλά και  διότι παλαιότερες πληροφορίες από ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν ως νέα πηγή πιθανής χρηματοδότησης της Τουρκίας την ασιατική τράπεζα επενδύσεων με έδρα το Πεκίνο, κάτι που πιθανόν απεργάζονται ήδη εκεί στην Άγκυρα .
Το δεύτερο σενάριο, που προωθούν οι  συνεργάτες του προέδρου Τραμπ, είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να εξαρτώνται σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς τους από τις διαθέσεις του καθεστώτος Ερντογάν, αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος.
Την άποψη αυτή αναφέρει πλήθος Αμερικανών αναλυτών   θεωρώντας  ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να κινηθούν άμεσα  προς την Ελλάδα ως εναλλακτική βάσης  προώθησης των αμερικανικών συμφερόντων  στην Ανατολική Μεσόγειο και Μ. Ανατολή .
Ομιλούμε για τον άξονα  Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ -ΗΠΑ.
Η ουσία όμως είναι ότι η σημερινή Τουρκία έχει αλλάξει οριστικά και αμετάκλητα  ρότα και κινείται με ταχύτητα πλέον προς την Ανατολή και σύμφωνα με μερικούς είναι θέμα χρόνου , με τον Ερντογάν στην εξουσία, να αποχωρήσει η χώρα και από το ΝΑΤΟ.
Η Άγκυρα παρ’ όλες τις απειλές , τις δηλώσεις  και τα διαβήματα από τις ΗΠΑ αγοράζει  100% τους ρωσικούς πυραύλους , παρά την ανακοίνωση επιμήκυνσης της περιόδου παραλαβής, και σύμφωνα με την Ακσενέρ ηγέτη του τουρκικού «καλού κόμματος» ένα σύστημα αυτών των πυραύλων θα τοποθετηθεί άμεσα στο προεδρικό μέγαρο για την προστασία του ίδιου του σουλτάνου Ερντογάν , από πιθανή επίθεση σε δεύτερο πραξικόπημα ή από οποιονδήποτε άλλο εχθρό.
Αμερικανοί γεωπολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν με έμφαση  στους  αξιωματούχους του Λευκού Οίκου ότι η Τουρκία με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις  «κλάδος Ελαίας» κατά  των Σύρων Κούρδων και του ΡΚΚ,  την επιχείρηση « Ασπίδα του  Ευφράτη» και την  ναυτική επιχείρηση « Ασπίδα της Μεσογείου»,…. θέλουν να θέσουν υπό τον έλεγχο τους  τις  τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο,  ενώ απειλούν άμεσα την Κύπρο .
Το αμερικανικό  Κέντρο  δεξαμενών σκέψης που διαμορφώνει αυστηρά  την αμερικανική πολιτική στους τομείς των Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS),  κυκλοφόρησε την έκθεση 78 σελίδων , με κύριο τίτλο «η στρατηγική επαναφορά των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και η  αποκατάσταση της».
Η βαρυσήμαντη  έκθεση, θεωρεί  την Άγκυρα ως «απειλή» για να σφετερισμό της εξουσίας ελέγχου των λεκανών απορροής της περιοχής, και προτείνει στον Τραμπ να κινηθεί πάση θυσία για  να εμποδίσει την Τουρκία.

Πληροφορίες του κυπριακού τύπου επίσης αναφέρουν πως οι Αμερικανοί έχουν στείλει με διάφορους τρόπους και κανάλια προς τη Λευκωσία το μήνυμα πως δεν πρόκειται να μείνουν απαθείς σε περίπτωση που η Τουρκία προκαλέσει τετελεσμένα στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό έχει διαμηνυθεί και προς την Άγκυρα.
Στο άρθρο μας με τίτλο ( Ανάλυση-φωτιά συμβούλου του αμερικανικού Πενταγώνου: «Δεν είναι μακριά μία πολεμική σύρραξη μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας»), είχαμε αναφέρει ότι ανάλυση «φωτιά» που είχε κάνει πρώην σύμβουλος του αμερικανικού Πενταγώνου, ο οποίος διαπιστώνει πώς οι κακές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε πολεμική σύρραξη λόγω των παιχνιδιών που κάνει η Άγκυρα με την Ρωσία και με το Ιράν. Το ενδεχόμενο της στρατιωτικής σύρραξης πάντως δεν αποκλείουν ακόμη και Τούρκοι αναλυτές.
Περίπου  πριν από 15 χρόνια, οι Τούρκοι  συγγραφείς Orkun Ucar και Burak Turna έγραψαν ένα θρίλερ με τίτλο «Metal Storm», με το οποίο περιέγραφαν έναν πιθανό πόλεμο ΗΠΑ-Τουρκίας κατά τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καταλάμβαναν την Κωνσταντινούπολη, με αφορμή την κλοπή από τον τουρκικό παράγοντα μιας πυρηνικής κεφαλής.
Ρωσία και  Κίνα ερχόντουσαν προς διάσωση της Τουρκίας, αναφέρει ο Αμερικανός αναλυτής Michael Rubin. Ο γκουρού Michael Rubin, είναι μέλος του περίφημου και πασίγνωστου American Enterprise Institute και πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου.
Η ουσία όμως όλων των επερχόμενων γεγονότων στην γειτονική χώρα είναι ότι ο  νέος τουρκικός στρατός που είναι ο «κινητήριος μοχλός» του ισλαμισμού και όχι πλέον το προπύργιο του κοσμικού κράτους , έχει αλλάξει άρδην ότι και αν γίνει  .
Κάθε αξιωματικός μέχρι τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη έχει πλέον «πλαστεί» πλέον στην εποχή Ερντογάν και, λόγω της χειραγώγησης και  προώθησης του δικού του συστήματος, σχεδόν κάθε αξιωματικός με δύο, τρία ή τέσσερα αστέρια είναι πλέον «άνθρωπος» του Ερντογάν.
Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι ακόμα και σε περίπτωση εξέγερσης θα έχουμε σφοδρό και ανελέητο εμφύλιο πόλεμο στην χώρα αυτή διότι έχουμε δύο παγιωμένες πολιτικές αντιλήψεις, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση η μία με την άλλη.
Αν γλυτώσουν δηλαδή από τις ΗΠΑ και την δύση οι Τούρκοι,  θα «φαγωθούν» σίγουρα μεταξύ τους  και αυτό είναι πλέον ορατό δια γυμνού οφθαλμού .
pentapostagma.gr/

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.