Τρομοκρατία : 7:58 της 26ης Σεπτεμβρίου το 1989, όταν οι τρομοκράτες της17 Ν εκτέλεσαν τον Π. Μπακογιάννη (photos).

Εικόνα αρχείου.

 

 

 

.

 

Το λάθος του αστυνομικού στη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από τη 17 Νοέμβρη: «Το στόμα αυτό πρέπει να μείνει κλειστό».

.

 

.
Ήταν πρωί, 7:58 της 26ης Σεπτεμβρίου το 1989, όταν η 17 Νοέμβρη εκτέλεσε για πρώτη φορά πολιτικό.
.
Τον Παύλο Μπακογιάννη. Με τέσσερις σφαίρες τον τραυμάτισαν θανάσιμα, πριν πέσει στην οδό Ομήρου στην Αθήνα και εκπνεύσει στον Ευαγγελισμό.
.
Τις δύο σφαίρες είχε δεχθεί μπροστά από το ασανσέρ, με τον 31χρονο τότε Δημήτρη Κουφοντίνα να του δίνει τη χαριστική βολή με το χαρακτηριστικό 45άρι της 17Ν.
.
Οι συστάσεις της αστυνομίας στους πολιτικούς.
.
Στις εκλογές του 1989, ο Παύλος Μπακογιάννης είχε εκλεγεί για πρώτη φορά, ωστόσο δεν είχε ακολουθήσει τις συστάσεις της αστυνομίας, οι πολιτικοί να αλλάζουν τακτικά τα δρομολόγιά τους γιατί υπήρχε η υποψία πως η 17Ν θα κτυπούσε με αφορμή το σκάνδαλο του Γιώργου Κοσκωτά.
.
.
Ο Πέτσος είχε επιλεγεί από το ΠΑΣΟΚ
.
Ο Σάββας Ξηρός στην προανακριτική του απολογία για τον Ιούλιο του 2002 είχε αναφέρει:
.
«Ο «Λάμπρος» (Αλέξανδρος Γιωτόπουλος) είχε αποφασίσει ότι έπρεπε να γίνουν δύο ενέργειες με στόχους έναν πολιτικό του ΠΑΣΟΚ και έναν της ΝΔ, γιατί θεωρούσε πως αυτά τα δύο κόμματα ήταν υπεύθυνα για το μέγα σκάνδαλο.
.
Από το ΠΑΣΟΚ είχε επιλέξει ως στόχο το βουλευτή, Πέτσο.
.
O «Λάμπρος» μάλιστα, πριν από την ενέργεια είχε συντάξει και σχετική χειρόγραφη προκήρυξη.
.
Εγώ διάβασα την προκήρυξη, αλλά δεν πίστεψα τους λόγους που ανέφερε γιατί ήξερα ότι ήταν άνθρωπος της εκκλησίας και δεν τον θεωρούσα υπεύθυνο (σ.σ. τον Πέτσο).
.
O «Λουκάς» (Δημήτρης Κουφοντίνας) κοίταζε πότε θα φανεί ο στόχος και με ειδοποίησε ότι έρχεται.
.
Όταν το αυτοκίνητο του Πέτσου πέρασε από το σημείο που ήταν το παγιδευμένο αυτοκίνητο, πάτησα το μπουτόν του τηλεχειρισμού, και έγινε η έκρηξη, με τα γνωστά αποτελέσματα.
.
Θέλω εδώ να σας πω ότι εγώ επίτηδες πάτησα το μπουτόν καθυστερημένα για να μην σκοτωθεί ο Πέτσος, γιατί δεν πίστευα σε αυτή την ενέργεια, για τους λόγους που προανέφερα.
.
O «Λουκάς» μού ζήτησε εξηγήσεις γιατί ατύχησα και εγώ δικαιολογήθηκα ότι τάχα μία διερχόμενη γυναίκα μού εμπόδισε την ορατότητα».
.
«Την εκτέλεση έκαναν ο Λουκάς, ο Χάρης και ο Μιχάλης»
.
Ο Βασίλης Τζωρτζάτος (ο «Σταμάτης» της 17Ν) είχε πει:
.
«Σε συνάντηση που είχαμε στα μέσα Αυγούστου 1989 εγώ, ο «Λάμπρος», ο «Λουκάς» και ο «Μιχάλης» (Σάββας Ξηρός) με πρόταση του «Λουκά» και του «Λάμπρου» αποφασίσαμε την εκτέλεση του βουλευτή Μπακογιάννη.
.
Την εκτέλεση έκαναν ο «Λουκάς», ο «Μιχάλης» και ο «Χάρης» (Ηρακλής Κωστάρης), χωρίς να ξέρω ποιος πυροβόλησε.
.
Μετά την εκτέλεση και οι τρεις ήρθαν πεζή στο αυτοκίνητο, όπου ήμουν εγώ.
.
Μέχρι την ημέρα της εκτέλεσης, δυο-τρεις φορές εγώ και ο «Λουκάς» κάναμε παρατήρηση στα γραφεία του βουλευτή».
.
.
Η κοπέλα με την κόκκινη ζακέτα
.
Μιλώντας στην προανακριτική για την εκτέλεση του Παύλου Μπακογιάννη ο Σάββας Ξηρός είχε πει; «Στην ενέργεια αυτή πήραμε μέρος εγώ, ο «Λουκάς» και ο «Χάρης».
.
Ίσως και τέταρτο άτομο που χρησιμοποιήθηκε ως οδηγός IXE αυτοκινήτου δίθυρου, κίτρινου χρώματος με δύο πόρτες.
.
Στο σημείο πήγαμε εγώ, ο «Λουκάς» και ο «Χάρης».
.
Το σημείο είναι στην οδό Σόλωνος στο γραφείο του Μπακογιάννη.
.
Εγώ έμεινα απέξω στο απέναντι από την είσοδο, πεζοδρόμιο επί της οδού Σόλωνος.
.
H αποστολή μου ήταν να δω όταν φτάσει το αυτοκίνητο του βουλευτή, πόσα άτομα θα κατέβαιναν απ’ αυτό και δια σήματος να ειδοποιήσω τον «Λουκά» και τον «Χάρη».
.
Σε κάποια στιγμή το αυτοκίνητο ήρθε και κατέβηκαν δύο άτομα, δηλαδή ο Μπακογιάννης και μία κοπέλα που φορούσε κόκκινη ζακέτα.
.
Εγώ ειδοποίησα, σύμφωνα με το σχέδιο, ότι είναι δύο άτομα και νόμιζα ότι η επιχείρηση θα ματαιωθεί.
.
Παρ’ όλα αυτά ο «Λουκάς» και ο «Χάρης» μπήκαν στην είσοδο και εγώ άκουσα δύο πυροβολισμούς και ύστερα από λίγο άλλους δύο.
.
Από το σημείο βαδίζοντας φύγαμε και αφού επιβιβαστήκαμε στο αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο τέταρτος, κινηθήκαμε στον περιφερειακό του Λυκαβηττού και εγκαταλείψαμε το αυτοκίνητο στη Νεάπολη.
.
Εδώ θυμήθηκα ότι λίγο μετά τους πυροβολισμούς μία γυναίκα έπαθε υστερία και τσίριζε.
.
Εγώ της συνέστησα ψυχραιμία».
.
Είχε πει στον φρουρό του να μην τον συνοδεύσει
.
Η Ντόρα Μπακογιάννη στη μαρτυρία της στη δίκη της 17Ν, είχε αναφέρει ότι ο Παύλος Μπακογιάννης το βράδυ πριν τη δολοφονία ήταν στα γραφεία του Συνασπισμού και γι’ αυτό, το μοιραίο πρωινό είχε πει στον φρουρό του να μην τον συνοδεύσει ως το γραφείο του, στο Κολωνάκι.
.

.

Ντυμένοι με κοστούμια και κρατώντας έναν μεγάλο φάκελο
.
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, στο βιβλίο του «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη» γράφει για την εκτέλεση του Παύλου Μπακογιάννη: «Εκείνο το πρωινό στις 26 Σεπτεμβρίου 1989, από το αυτοκίνητο του Μπακογιάννη κατέβηκε πρώτα η κοπέλα, φορούσε ένα κόκκινο πουλόβερ.
.
Πίσω της, μερικά βήματα, προχωρούσε ο Μπακογιάννης.
.
Ο οδηγός αυτή τη φορά δεν περίμενε καθόλου. Έστριψε βιαστικός με το αυτοκίνητο αριστερά στην Ομήρου.
.
Ο θυρωρός γνώριζε την κοπέλα. Δεν τη σταμάτησε όπως έκανε με όλους όσοι έμπαιναν.
.
Οι δύο της 17Ν (σ.σ. ο ίδιος και ο Ηρακλής Κωστάρης), ακολούθησαν ολόκληρο σχέδιο:
.
Ντυμένοι με κουστούμια, κρατώντας ένα μεγάλο φάκελο, μπήκαν στην είσοδο της διπλανής πολυκατοικίας, την ώρα ακριβώς που σταματούσε το αυτοκίνητο του Μπακογιάννη στη γωνία.
.
Την ώρα που έμπαινε βιαστικός ο Μπακογιάννης στην πολυκατοικία του γραφείου, οι δύο τον ακολούθησαν γρήγορα.
.
Η κοπέλα είχε ανοίξει την πόρτα του ασανσέρ στον Μπακογιάννη, του χαμογελούσε».
.
.
Το λάθος του αστυνομικού
.
Η γυναίκα, η οποία τσίριζε σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο Σάββας Ξηρός, έδειξε έναν από τους τρομοκράτες στη γωνία Ομήρου και Σκουφά, σε έναν αστυνόμο της ομάδας «Ζήτα»:
.
Αυτός (ο τρομοκράτης), πέταξε στο έδαφος την έγγραφη ανάληψη ευθύνης από τη 17Ν.
.
Ο αστυνομικός, σύμφωνα με την κατάθεσή του, έσκυψε να τη μαζέψει και έτσι… έχασε τον τρομοκράτη.
Γιατί επέλεξαν τον Παύλο Μπακογιάννη
.
Τους λόγους για τους οποίους επέλεξαν τον Παύλο Μπακογιάννη οι τρομοκράτες της 17Ν έγραψε στο βιβλίο του ο Κουφοντίνας. Αυτοί ήταν δύο:
.
Το θύμα τους είχε σχεδιάσει τη στρατηγική της συγκυβέρνησης της ΝΔ και του Συνασπισμού και είχε δουλέψει γι’ αυτή, ενώ θεωρούσαν ότι βοήθησε τον Γιώργο Κοσκωτά να γίνει ισχυρός εκδότης, να κάνει δηλαδή το πρώτο βήμα.
.
Συνέλεγαν τις πληροφορίες τους είτε από παρακολουθήσεις, αλλά και από τον Τύπο, όπως αναφέρουν στις καταθέσεις τους. Δολοφόνησαν τον βουλευτή της ΝΔ την ημέρα που η Βουλή επρόκειτο ν’ αποφασίσει, αν θα παρέπεμπε τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά.
.

.

«Απατεώνας και ληστής του λαού»
.
Στην προκήρυξη της η 17Ν για την εκτέλεση του Παύλου Μπακογιάννη είχε αναφέρει: «Αποφασίσαμε λοιπόν να εκτελέσουμε τον απατεώνα και ληστή του λαού Μπακογιάννη.
.
Ο κύριος αυτός είναι υπεύθυνος όχι μόνο γιατί έκλεψε τα πρώτα 60 εκατομμύρια του ιδρυτικού κεφαλαίου της Γραμμής αλλά και για τις εκατοντάδες εκατομμύρια που είτε έκλεψε μαζί με τον συνεργάτη του Κοσκωτά για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου Γραμμής, αλλά και για την αγορά μέσω της Γραμμής της Τράπεζας Κρήτης», ενώ ανέφεραν πως «το στόμα αυτό πρέπει να μείνει κλειστό»
.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειαπόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους  και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Με πληροφορίες από

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.