Άρθρο 275 Π.Κ., δίνει το δικαίωμα στον πολίτη, να συλλαμβάνει αυτόν που παρανομεί εκείνη τη στιγμή ;

 

.

Εικόνα αρχείου.

 

 

 

Αυτόκλητοι «αστυνομικοί» / Δικηγόρος εξηγεί το άρθρο 275 (AUDIO/ηχητικό)

( Πατήστε το βέλος)

Τα όρια της αυτοάμυνας, η προστασία της ζωής και της περιουσίας.

Μπορεί ένας πολίτης να «συλλάβει» παραβάτη του νόμου;

Ο δικηγόρος Δημήτρης Αλβανός εξηγεί στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.

Τι ακριβώς προβλέπει το άρθρο 275 του Κώδικα Ποινικής

Το άρθρο ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την δήλωση του Κυριάκου Βελόπουλου για το περιστατικό στην Αλεξανδρούπολη με τον άνδρα αλβανικής καταγωγής να φυλακίζει μετανάστες σε τρέιλερ.

«Το χειρότερο δεν είναι, το αυτονόητο δικαίωμα του πολίτη, που το άρθρο 275 του ποινικού κώδικα του δίνει το δικαίωμα, όταν δεν υπάρχει αστυνομία, να συλλαμβάνει αυτόν που παρανομεί εκείνη τη στιγμή. Το χειρότερο είναι, ότι βγήκαν από την Αθήνα οι γνωστές, θα πω, δήθεν φιλάνθρωπες φωνές, που χωρίς κόστος, υβρίζουν και λοιδορούν ανθρώπους που έκαναν το αυτονόητο. Μπορεί η εικόνα να είναι άσχημη, συμφωνώ σε αυτό. Μπορεί η εικόνα να είναι αποκρουστική, συμφωνώ και σε αυτό. Αλλά είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να φυλάει το σπίτι του να φυλάει την περιουσία του και όταν υπάρχουν παράνομες πράξεις να συλλαμβάνουν τον παράνομο», σημείωσε ο κ. Βελόπουλος.

 

Μέσα στο σπίτι μου μπορώ να αμυνθώ;

«Επειδή δεν μπορεί η αστυνομία να είναι πανταχού παρούσα, μπορεί ο πολίτης όταν γίνεται η πράξη στα πλαίσια αυτόφωρης διαδικασίας να συλλάβει, αυτόν που θα συλλάβει πρέπει να τον πάει άμεσα στην αστυνομία , το ταχύτερο δυνατό μέσα στα νόμιμα πλαίσια», τονίζει ο κ. Αλβανός.

«Τα όρια είναι ρευστά» συνεχίζει «Δεν μπορώ να συλλάβω κ’αποιν με υποψία…μπορώ να τον συλλάβω μόνο με τον εν πράττεσθαι..έχω το δικαίωμα να το κάνω, όχι την υποχρέωση μέσα πάντα στα πλαίσια του νόμου», υπογραμμίζει ο γνωστός δικηγόρος.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ.

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους  και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο

 

.

Πηγή

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.