Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών από Τουρκία σε Ελλάδα εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ: Στόλος 271 αυτοκινήτων, κέρδη εκατομμυρίων.

Μεγάλο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών από Τουρκία σε Ελλάδα εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ: Στόλος 271 αυτοκινήτων, κέρδη εκατομμυρίων ευρώ.

.

 

Eγκληματική οργάνωση που διακινούσε παράνομα μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα αποκομίζοντας κέρδη που ξεπερνούν τα 2,7 εκατ. ευρώ εξάρθρωσε  η Ελληνική Αστυνομία.

Το δίκτυο διέθετε συνολικά 271 οχήματα με νομιμοφανή κυκλοφορία που χρησιμοποιούσαν άδειες κυκλοφορίας από στοιχεία «αχυρανθρώπων».

 

FILE PHOTO: Από την απόπειρα εισβολής μεταναστων στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2020 στις Καστανιές Έβρου, ΑΠΕ-ΜΠΕ,


Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, η οργάνωση δραστηριοποιούνταν στην κατ’ επάγγελμα παράνομη προώθηση μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περουσιακού οφέλους.

ΠΗΓΗ: ΕΛ.ΑΣ

Υστερα από επιχείρηση που έλαβε χώρα χθες, Πέμπτη, σε Ομόνοια, Ίλιον και Κάτω Πατήσια εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν πέντε μέλη του κυκλώματος, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό.

Πρόκειται για δύο αλλοδαπούς ηλικίας 46 και 28 ετών και τρεις ημεδαπούς 48, 57 και 60 ετών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για

  • σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση,
  • διακίνηση μεταναστών,
  • πλαστογραφία,
  • υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης
  • νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Τα συλληφθέντα μέλη του κυκλώματος ήταν επιφορτισμένα με επιμέρους εξειδικευμένη εγκληματική δραστηριότητα που υποστήριζε την προώθηση των μεταναστών από Τουρκία στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας την επιτυχή διέλευση των οχημάτων που μετέφεραν τους μετανάστες από τα σύνορα στην Αθήνα.

Το δίκτυο είχε δημιουργήσει ένα μεγάλο στόλο οχημάτων που απαρτίζονταν από 271 οχήματα με νομιμοφανή κυκλοφορία, άμεσα διαθέσιμα για την μεταφορά των μεταναστών, ενώ για τη διακίνηση κάθε μετανάστη ελάμβαναν το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΕΛ.ΑΣ

Πως κατάφερναν να εμφανίζουν ως «νόμιμο» τον στόλο των αυτοκινήτων

  1. Το αρχηγικό μέλος (46χρονος) εντόπιζε οχήματα, 10-15 ετών παλαιότητας, μεσαίου κυβισμού και χωρητικότητας (τύπου sedan και SUV) και εμφανίζονταν ως αγοραστής με φυσική παρουσία στους πωλητές (ιδιώτες ή έμποροι), πραγματοποιώντας την αγοραπωλησία με καταβολή μετρητών.
  2. Αφότου ο πωλητής συμφωνούσε να προχωρήσει η πώληση, εξουσιοδοτούσε ως διεκπεραιωτή της διαδικασίας μεταβίβασης έναν εκ των τριών μελών της οργάνωσης.
  3. Παράλληλα, άλλα μέλη της οργάνωσης κατήρτιζαν τα απαραίτητα έγγραφα ταυτοποίησης (δελτίο ταυτότητας αλλοδαπού, άδεια παραμονής, υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις) σε στοιχεία «αχυρανθρώπου»
  4. τα μέλη ως υποτιθέμενοι διεκπεραιωτές των μεταβιβάσεων μετέβαιναν στα αντίστοιχα τμήματα των Διευθύνσεων Μεταφορών και υπέβαλλαν τα πλαστά έγγραφα ταυτοποίησης, εξαπατώντας τις υπηρεσίες και υφαρπάζοντας άδειες κυκλοφορίες σε στοιχεία ανύπαρκτων προσώπων.

Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνονταν η δημιουργία μιας ανύπαρκτης φορολογικής οντότητας που διέθετε πλήθος αδειών κυκλοφορίας αντιστοιχούμενες σε οχήματα «σε κίνηση», δηλαδή που δεν είναι ούτε ακινητοποιημένα ούτε κλεμμένα, ώστε να μην προκληθούν υποψίες σε περίπτωση ελέγχου.

  • Οι οφειλές που προέκυπταν από τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων της οργάνωσης δεν διευθετούνταν, δεδομένου ότι αντιστοιχούσαν σε πλασματικά ΑΦΜ, ενώ για το έτος 2023 το συνολικό οφειλόμενο ποσό ανερχόταν σε 112.950 ευρώ.

Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα οχήματα που χρησιμοποιούνταν για τη διακίνηση των μεταναστών, πωλούνταν σε διπλάσια τιμή σε έτερα κυκλώματα διακίνησης, ως «καθαρά», ενώ τα συνολικά κέρδη από τις πωλήσεις υπερβαίνουν το ποσό των 2.700.000 ευρώ.

Συνολικά, στο πλαίσιο αστυνομικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα, κατασχέθηκαν 44 αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν για την παράνομη διακίνηση τουλάχιστον 190 μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Η εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την προσέλκυση νέων υπό προώθηση μεταναστών, αναρτούσε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης βιντεοληπτικό υλικό με στιγμιότυπα κατά την εξέλιξη των διακινήσεων με τη χρήση των οχημάτων τους.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε τρία καταστήματα (γραφεία διεκπεραίωσης μεταβιβάσεων κ.α. ) και σε οικία, όπου και εντοπίστηκε πλήρες εργαστήριο κατάρτισης πλαστών εγγράφων, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

  • 19 δελτία ταυτότητας,
  • 7 πλαστές βεβαιώσεις εγγραφής πολίτη Ευρωπαϊκής Ένωσης,
  • 41 υπό κατάρτιση πλαστά έντυπα βεβαιώσεων πολιτών Ε.Ε.,
  • 2 πλαστές άδειες διαμονής

 

ΠΗΓΗ: ΕΛΑΣ
  • 2 πλαστές αλλοδαπές άδειες ικανότητας οδήγησης,
  • πλήθος πλαστών δικαιολογητικών και υπευθύνων δηλώσεων,
  • 3 πλαστές στρογγυλές σφραγίδες,
  • 2 σφραγίδες με στοιχεία υπαλλήλων,
  • 6 κινητά τηλέφωνα,
  • φορητός υπολογιστής,
  • 13.650 ευρώ και
  • 6 οχήματα.

 

 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ.

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους  και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Με πληροφορίες από

.

Πηγή

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.