Με «Έξυπνους» ανιχνευτές ψεύδους θωρακίζονται τα σύνορα της Ευρώπης.

Αναμένεται να λειτουργήσει στα σύνορα της Ελλάδας, της Ουγγαρίας και της Λετονίας.
O «έξυπνος» ανιχνευτής ψεύδους που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και θα ξεκινήσει να λειτουργεί δοκιμαστικά στους συνοριακούς ελέγχους, με την Ελλάδα να είναι από τις πρώτες χώρες που θα εφαρμοστεί, δέχεται κριτική από ειδικούς ως «ψευδοεπιστήμη».
Ο «έξυπνος» ανιχνευτής ψεύδους που θα δοκιμαστεί στα ελληνικά σύνορα κατηγορείται ως «ψευδοεπιστήμη»
Οι ταξιδιώτες θα χρησιμοποιούν μια online εφαρμογή όπου θα ανεβάζουν τις φωτογραφίες του διαβατηρίου τους, την βίζα καθώς και αποδεικτικά στοιχεία για τα χρήματα που έχουν μαζί τους.
‘Ύστερα, με την χρήση κάμερας, θα απαντούν σε έναν ηλεκτρονικό συνοριοφύλακα.
Οι ερωτήσεις θα είναι προσωποποιημένες με κριτήριο το φύλο, την εθνικότητα και την γλώσσα του ταξιδιώτη.
Η μοναδική προσέγγιση της «ανίχνευσης εξαπάτησης» αναλύει τις “μικροεκφράσεις” των ταξιδιωτών για να διαπιστώσει εάν ο ερωτώμενος ψεύδεται .
Εκτός από την Ελλάδα το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί στα σύνορα της Ουγγαρίας και της Λετονίας. Έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους 4,5 εκατομμύριον ευρώ από την Ε.Ε. αλλά για την ώρα δέχεται σφοδρή κριτική από ειδικούς επιστήμονες.
Σύμφωνα με τον Μπρούνο Βερσούερε, που διδάσκει εγκληματολογική ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. το σύστημα δεν μπορεί να δώσει αξιόπιστα αποτελέσματα.
«Μη προφορικά στοιχειά, όπως οι”μικροεκφράσεις” δεν μας βοηθούν στο να καταλάβουμε αν κάποιος λέει ψέματα ή όχι» λέει και προσθέτει: «To σύστημα είναι η ενσάρκωση όλων όσων μπορούν να πάνε στραβά στην ανίχνευση ψεύδους.
Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση για τις μεθόδους που θα χρησιμοποιηθούν. Μόλις αυτά τα συστήματα τεθούν σε εφαρμογή δεν πρόκειται να φύγουν.
Το κοινό θα ενημερώνεται μόνιμα για επιτυχίες τους και όχι για ανθρώπους που αδικήθηκαν στον έλεγχο». Ο Βερσουέρε λέει πως δεν υπάρχει ως τώρα καμία απόδειξη για την υπόθεση πως οι ψεύτες νιώθουν στρεσαρισμένοι και πως αυτό εξωτερικεύεται σε σπασμούς ή ανεπαίσθητες κινήσεις του προσώπου.
Για τον Μπένετ Κλάινμπεγκ, επίκουρο καθηγητή στην επιστήμη των δεδομένων στο University College του Λονδίνου «μπορεί να φτάσουμε στην εφαρμογή ενός ψευδοεπιστημονικού συνοριακού ελέγχου.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία σχεδιάστηκε με σύμπραξη ανάμεσα στην ουγγρική αστυνομία, τις τελωνειακές αρχές της Λετονίας, του πανεπιστημίου Μanchester Metroplitan και του πανεπιστήμιου του Ανόβερου.
Ανάλογα συστήματα αναπτύσσονται συνεχώς στις ΗΠΑ, όπου η ανίχνευση ψεύδους είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σαν εργαλείο από τις αρχές επιβολής του νόμου. Στον υπόλοιπο κόσμο όμως ο σκεπτικισμός για την επιστημονική βάση και την εγκυρότητα της μεθόδου παραμένει.
Με πληροφορίες από Guardian / lifo

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.