Εξώδικο στη Frontex για να φύγει από το Αιγαίο.

Να αναστείλει ή να τερματίσει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα ζητούν από τη Frontex με εξώδικο οι οργανώσεις νομικής βοήθειας «Front-Lex» και «Legal Center Lesvos» λόγω των συστηματικών επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο.

Οι οργανώσεις επικαλούνται το άρθρο 256 της Σύμβασης για τη Λειτουργία της ΕΕ και το άρθρο 46 του Κανονισμού της Frontex που την υποχρεώνει να αποσύρει τη «χρηματοδότηση κάθε δραστηριότητας της υπηρεσίας, ή να αναστείλει και να τερματίσει κάθε δραστηριότητα της υπηρεσίας, συνολικά ή εν μέρει, αν θεωρεί ότι συμβαίνουν σοβαρές ή πιθανόν συνεχιζόμενες παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων ή υποχρεώσεων διεθνούς προστασίας που σχετίζονται με την εν λόγω δραστηριότητα».

Παράλληλα, οι «Front-Lex» και «Legal Center Lesvos» προειδοποιούν ότι θα προσφύγουν στο Δικαστήριο της ΕΕ εάν η Frontex δεν απαντήσει εντός δύο μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίοι είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο της Frontex ζήτησαν διερεύνηση στις πέντε από τις 13 συνολικά υποθέσεις επαναπροωθήσεων καθώς δεν παρασχέθηκαν οι απαραίτητες πληροφορίες και διευκρινίσεις από την Frontex.

Επιπλέον, η οργάνωση δικαιωμάτων «Κέντρο για την Δικαιοσύνη και Λογοδοσία για τη Συρία» κατέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζητώντας να πραγματοποιηθεί έρευνα κατά της Ελλάδα επικαλούμενη μάλιστα στοιχεία για συμμετοχή στελεχών της Frontex, σε επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο.

Ακόμη, για τις επαναπροώθησεις στο Αιγαίο με εμπλοκή της Frontex έχουν ζητήσει την παραίτηση του επικεφαλής της, Φαμπρίς Λετζέρι, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης καθώς και ευρωβουλευτές από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειαπόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους  και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Πηγή

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.