4.000 κρούσματα την ημέρα μέχρι τέλη Δεκέμβρη δείχνει μοντέλο προσομοίωσης του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ

 

Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ: 4.000 κρούσματα την ημέρα μέχρι τέλη Δεκέμβρη!

    

Το απευκταίο σενάριο της ανεξέλεγκτης πορείας της πανδημίας με 4.000 κρούσματα την ημέρα και δεκάδες θανάτους στο τέλος του χρόνου περιγράφεται στην τελευταία τεχνική έκθεση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η οποία βρίσκεται ήδη στα χέρια του πρωθυπουργού. Μάλιστα, στο Μαξίμου χτύπησε «κόκκινος» συναγερμός, καθώς τα 935 κρούσματα του Σαββάτου φέρεται να… επιβεβαιώνουν κατά ένα μέρος την εν λόγω έκθεση.

Τι δείχνει το μοντέλο για τις επόμενες μέρες στην Ελλάδα

Το μοντέλο προσομοίωσης δείχνει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα είναι η τελευταία ευκαιρία που έχει η χώρα μας για να ανακόψει την εξάπλωση της πανδημίας πριν γίνουμε Ιταλία. Το ενθαρρυντικό είναι ότι η αυστηρή εφαρμογή της καθολικής χρήσης μάσκας μπορεί να κρατήσει τα ημερήσια κρούσματα κάτω από 300 μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ειδικότερα, το υπολογιστικό εργαλείο διαχείρισης του κινδύνου από την COVID-19 αναπτύχθηκε από το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και την ομάδα HERACLES, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Ιταλία. Η ομάδα του καθηγητή, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, έχει καταφέρει να προβλέψει με εντυπωσιακή ακρίβεια την έναρξη του δεύτερου επιδημικού κύματος και τη μέχρι τώρα πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την τελευταία τεχνική έκθεση του εργαστηρίου που αποκαλύπτει η «Realnews», εάν δεν ανακοπεί άμεσα η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων που διαφαίνεται το τελευταίο διάστημα, με την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων και κυρίως την καθολική χρήση μάσκας, τότε την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου θα φθάσουμε τα 1.200 νέα κρούσματα την ημέρα.

Στην περίπτωση αυτή, στις 30 Νοεμβρίου, τα ημερήσια νέα περιστατικά θα είναι γύρω στα 2.000, ενώ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 85.000. Οι θάνατοι θα είναι περίπου 940 και οι ημερήσιες ανάγκες για κλίνες σε ΜΕθ θα αριθμούν σε 230Κι αν συνεχιστεί έτσι, τότε ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων θα μπορούσε να φτάσει και τα 4.000 την ημέρα στα τέλη Δεκεμβρίου.

Η 9η Νοεμβρίου κρίνει τα πάντα

Τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από τις 6 το πρωί του Σαββάτου , στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές της χώρας, είναι στην ουσία το τελευταίο «καμπανάκι» της κυβέρνησης, πριν από το καθολικό «lockdown». Σύμφωνα με πληροφορίες, σε 15 μέρες, και συγκεκριμένα, στις 9 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τα δεδομένα που έχουν προκύψει μετά τα νέα μέτρα και κατά πόσο έχουν αποδώσει ή όχι.

Ωστόσο, όλα είναι ανοιχτά, καθώς αν προκύψει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, το επόμενο δεκαήμερο, για παράδειγμα, ένα «lockdown» μπορεί να έρθει και νωρίτερα, εσπευσμένα. Εκτός από την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, στα πρότυπα του πρώτου κύματος της πανδημίας, άλλα μέτρα τα οποία βρίσκονται «στο τραπέζι» είναι ο περιορισμός μετακινήσεων σε περιφέρειες ακόμη και σε δήμους και η εστίαση να κλείνει από τις 10 το βράδυ.


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειαπόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους  και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Με πληροφορίες: Realnews
Αναδημοσίευση από newsiquer-ergasianet.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.