Τι Δημοκρατία έχουμε; Του Κων/νου Τζέκη.

 

Τι Δημοκρατία έχουμε;
Του Κων/νου Τζέκη
Στη διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη, της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης του 1789, αναγράφει στο άρθρο ΧVI, , ότι κάθε κοινωνία η οποία δεν εξασφαλίζει τη διάκριση των εξουσιών και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων, χρειάζεται νέο Σύνταγμα.

Στη διάκριση των εξουσιών, που αποτελεί έμπνευση του Μοντεσκιέ, για την ομαλή πολιτική λειτουργία μιας χώρας, απαιτείται ένα σύστημα εξισορρόπησης των δυνάμεων της εξουσίας. Υπενθυμίζεται ότι οι λειτουργίες του κράτους είναι τρεις, η δικαστική η εκτελεστική και η νομοθετική. Η ιδέα αυτή, που τον 18ο αιώνα ήταν επαναστατική, σήμερα θεωρείται αυτονόητη Κάθε δημοκρατική κοινωνία, έχει υποχρέωση, να αποκεντρώνει την εξουσία, ώστε να καταμερίζεται το κυβερνητικό και γενικά το δημόσιο έργο, αλλά και η δημόσια ευθύνη.
Έτσι, σήμερα, στη χώρα μας. αλλά και αλλαχού, ζούμε μια ολοκληρωτική διαστρέβλωση, όσων παραπάνω καταγράψαμε.

Αποδεχθήκαμε πλήρως, το γεγονός ότι, το πολιτικό μας σύστημα, ελέγχεται απόλυτα από μια και μόνο εξουσία, την εκτελεστική.

Η εξουσία αυτή ελέγχει πλήρως τις δύο άλλες εξουσίες και τις κατευθύνει, σε κάθε πρόβλημα ή ζήτημα, που θα αναφύονταν. Εν ολίγοις, έχουμε αποδεχθεί, ότι οι κρατικές εξουσίες εμφανίζουν μια πυραμίδα, με τοποθετημένο στην κορυφή ένα και μόνο πρόσωπο, τον Πρωθυπουργό, φυσικά με το περιβάλλον του.

Είναι, συνεπώς, ορατό το πρόβλημα, που αναφύεται, όταν ένα και μόνο πρόσωπο, φυσικά με το αλάθητο και πάνσοφο περιβάλλον του, να ελέγχει απόλυτα και εξουσιαστικά τους Βουλευτές της Βουλής, που αποτελούν τη Νομοθετική εξουσία αλλά και τους Δικαστές τους οποίους προάγει και επιλέγει με σχεδόν αμφιλεγόμενες διαδικασίες και οι οποίοι μόνο συμβουλευτικό ρόλο έχουν ή οι αποφάσεις τους αναιρούνται, όταν διακυβεύονται συμφέροντα του κομματικού μηχανισμού και των προσδοκιών του.

Έτσι ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης καταγγέλλει ότι οι εισηγήσεις του για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, έπεσαν στο κενό και στη συνέχεια καρατομήθηκε- λόγια του ιδίου στον Αντένα- και αντικαταστάθηκε. Δεν πέρασε ουσιαστικά η γνώμη του ειδικού, αλλά η γνώμη ενός πανίσχυρου και παντογνώστη Αρχηγού του, που σαφώς άκουσε τις εισηγήσεις των κρυμμένων πίσω από τις κουρτίνες συμβούλων του.
Φυσικά δεν κρίνουμε το δίκαιο ή άδικο του νέου Νόμου, αλλά την ουσιαστική παρέμβαση ενός προσώπου, πάνω σε όλα τα προβλήματα του τόπου. Θα μου πείτε ότι αυτόν εκλέξαμε. Λάθος. Εκλέξαμε μια ιδεολογία και μια πολιτική που μας υπόσχονταν τα πάντα. Όχι μόνο τότε, αλλά πάντοτε, τώρα αλλά και ύστερα.
Δίνουμε λευκή επιταγή, λοιπόν, κάθε τετραετία, σε ένα πρόσωπο, με τις όποιες εγγενείς και επίκτητες αδυναμίες του.

Ουσιαστικά, η επικυριαρχία της εκτελεστικής εξουσίας, πάνω στις άλλες δύο εξουσίες, αποτελεί πολιτικό καρκίνωμα το οποίο είναι ισοπεδωτικό για τις προσωπικότητες που το υπηρετούν, αλλά και αδύναμο να υπηρετήσει τη χώρα μας.

Ανάγκη, λοιπόν, για ένα καινούργιο Σύνταγμα, το οποίο έκτος των άλλων αλλαγών, θα ενίσχυε τις δύο δυναστευόμενες εξουσίες, αφού τα δυσμενή αποτελέσματα στη λειτουργία του κράτους, αλλά και στην καθημερινότητα, είναι ορατά.
Άλλωστε, σκοπός του σωστού κράτους, είναι να εξαφανίσει την ανάγκη ύπαρξής του και όχι να στυλώνει, σαν βράχος, μπρός σε κάθε δραστηριότητα ή ελευθερία του πολίτη.

Στη μοναρχία ένας άνθρωπος, κάνει ότι θέλει.

Στην αριστοκρατία, λίγοι άνθρωποι, κάνουν ότι θέλουν.

Στη Δημοκρατία κανείς δεν πρέπει να κάνει ότι θέλει.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειαπόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους  και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Από την προσωπική σελίδα στο Facebook του Κωνσταντίνου Τζέκη  Αντιστράτηγου ε.α.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.