Πυρκαγιές: Ξεκίνησαν ρίψεις από τα εναέρια μέσα, έφτασε η διεθνής βοήθεια.

 

Φωτιά: Ξεκίνησαν ρίψεις από τα εναέρια μέσα, έφτασε η διεθνής βοήθεια

Η πύρινη κόλαση στην χώρα συνεχίζεται, και η εικόνα στα περισσότερα μέτωπα της φωτιάς  είναι απογοητευτική. Συναγερμός για σήμερα λόγω ισχυρών ανέμων που θα θυμίζουν Μάτι. Οι μόνες ελπίδες στα πρώτα εναέρια μέσα που ξεκίνησαν στις 6:30 το πρωί.

Ξεκίνησαν ρίψεις τα εναέρια μέσα. Στη μάχη θα ρίχτηκαν με το πρώτο φως της ημέρας και δυνάμεις από ξένες χώρες, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Θα συνδράμουν την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτίας:

  • από την Κύπρο 40 πυροσβέστες που επιχειρούν στην ‘Ανω Βαρυμπόμπη Αττικής και 2 αεροσκάφη στην Κρήτη,
  • από την Σουηδία 2 αεροσκάφη που τα αναμένουμε σήμερα
  • από την Ρουμανία 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα που αναμένονται το πρωί
  • από την Ελβετία όπου αναμένονται 3 ελικόπτερα
  • Λίγα λεπτά πριν από τη 1 τα ξημερώματα της Παρασκευής έφτασαν 83 Γάλλοι πυροσβέστες στο πλαίσια της ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού μηχανισμού.

Αλλάζει ο καιρός με έως και 7 μποφόρ

Οι καιρικές συνθήκες θα είναι αντίπαλος στις προσπάθειές τους, καθώς έρχεται πτώση θερμοκρασίας αλλά δυναμώνουν οι άνεμοι και θα φτάσουν ως και τα 7 μποφόρ.

Οπως προειδοποίησε χθες στην έκτακτη ενημέρωση του υφ. Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά για την εξέλιξη των πυρκαγιών ο πύραρχος και μετεωρολόγος του Πυροσβεστικού Σώματος Αριστοτέλης Παπαδόπουλος, σήμερα Παρασκευή 6 Αυγούστου, θα επικρατήσουν στη χώρα και δη στην Αττική, μετεωρολογικές συνθήκες που θα προσομοιάζουν με το Μάτι.

Με τα κυριότερα πύρινα μέτωπα της χώρας, δηλαδή αυτά της Βόρειας Αττικής, της Βόρειας Εύβοιας και της Ανατολικής Μάνης, να συνεχίζουν να καίγονται χωρίς ναι διαφαίνεται τάση ύφεσης σε κάποια από αυτές, ξημερώνει η Παρασκευή.

Προληπτικά εκκενώνεται ο οικισμός Καλέντζι (Βόθωνας) στο Μαραθώνα, σπεύδει η Αστυνομία για να βοηθήσει στην επιχείρηση.

Λίγο νωρίτερα, στον Μαραθώνα εκκενώνεται ο οικισμός Καλέντζι (Βόθωνας), κοντά στη Λίμνη Μαραθώνα, με περίπου 700 με 800 κατοίκους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, που μίλησε στο Open, αρκετοί κάτοικοι της περιοχής αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, γι αυτό και η Αστυνομία σπεύδει για να επιληφθεί της επιχείρησης εκκένωσης.

«Η φωτιά είναι στον Άγιο Στέφανο, δεν έχει μπει στα όρια του Δήμου, αλλά προχωρήσαμε σε προληπτική εκκένωση και τους οδηγούμε προς τη Νέα Μάκρη» ανέφερε ο Δήμαρχος και πρόσθεσε «Όλες οι δυνάμεις μας είναι έτοιμες και στον Βαρνάβα».

Μέρα που μετεωρολόγοι έχουν «κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου» στον κρατικό μηχανισμό, καθώς οι άνεμοι αναμένεται να δυναμώσουν κάνοντας τη μάχη με τη φωτιά  ακόμα δυσκολότερη.

Καίγονται σπίτια σε Αφίδνες και Ιπποκράτειο Πολιτεία

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η φωτιά αφού πέρασε την Εθνική Οδό  στο ύψος των Αφιδνών, έκαψε σπίτια στην περιοχή αλλά και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Αμφότερες οι περιοχές όπως και αρκετές ακόμα είχαν εκκενωθεί από νωρίς και δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.

Τραυματίες εθελοντές πυροσβέστες υπήρξαν νωρίτερα από το μέτωπο του Κρυονερίου. Από τους τέσσερις που μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ, δύο κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθούν στη ΜΕΘ και να διασωληνωθούν , ενώ οι άλλοι δύο φέρονται να έχουν ελαφρύτερα τραύματα.

afidnes

Απελπιστική η κατάσταση στην Εύβοια, διασώθηκαν 100άδες

Εκατοντάδες άνθρωποι διασώθηκαν με πλωτά μέσα από την παραλία της Αγίας Άννας, καθώς η φωτιά συνεχίζει ακάθεκτη και στο μέτωπο της Βόρειας Εύβοιας. Δεκάδες οι οικισμοί και τα χωριά που εκκενώθηκαν κατά τη διάρκεια του βραδιού στην περιοχή. Η φωτιά έχει φτάσει στην Κεράμεια, όπου καίει σπίτια.

Μετά τη μάχη που δόθηκε μέχρι τις 2:30 τα ξημερώματα στην Κεραμειά οι αρχές αναγκάστηκαν να εκκενώσουν και το χωριό Στροφυλιά, ενώ όπως είναι γνωστό είχαν προγραμματίσει νωρίτερα την εκκένωση της Αγίας Άννας. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα είδαν ότι οι άνεμοι εξωθούσαν τις φλόγες ανατολικά, ενώ συγχρόνως έδωσαν μάχη για να μπορέσουν να περάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα από τις Κεχριές προς την Αγία Άννα.

 

 

Ο δήμαρχος Μαντουδίου Γιώργος Τσαπουρνιώτης έκανε έκκληση σε κατοίκους και τουρίστες να απομακρυνθούν από την παραλία Κοτσικιάς, Αχλαδίου και Αγίας Άννας διότι κινδυνεύει η ζωή τους.

Συνεχείς οι εκκενώσεις χωριών στη Μάνη

Η φωτιά όμως φουντώνει και στην Ανατολική Μάνη, όπου κατά τη διάρκεια της νύχτας δόθηκε εντολή εκκένωσης σχεδόν 10 χωριών και οικισμών. Μεταξύ αυτών των κοινοτήτων: Βαθύ, Καμάρες, Κρήνη, Γέρμα, Καρέα, Κρυονέρι και Σκαμνάνι, ενώ νωρίτερα είχε υπάρξει εισήγηση για την προληπτική εκκένωση των κοινοτήτων, Μυρσίνη, Κονάκια και Σιδηρόκαστρο.

Στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αποτελούνται από 47 πυροσβέστες με 14 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

fotiasss

Η φωτιά επεκτεινόταν ιδιαίτερα γρήγορα κατά τη διάρκεια της νύχτας, με την Πυροσβεστική και τη Λιμενική Αρχή Γυθείου να ενημερώνουν τον κόσμο να εγκαταλείψει τις οικίες του.

«Οι καιρικές συνθήκες την Παρασκευή θα θυμίζουν Μάτι»

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Πέμπτης από τον Νίκο Χαρδαλιά, ο πύραρχος και μετεωρολόγος του Πυροσβεστικού Σώματος Αριστοτέλης Παπαδόπουλος, τόνισε πως οι φωτιές έρχονται σε περίοδο έντονου καύσωνα, του μεγαλύτερου εδώ και 30 χρόνια. Πρόσθεσε μάλιστα οι συνθήκες την Παρασκευή «θα θυμίζουν αυτές που υπήρχαν στη φωτιά στο Μάτι πριν τρία χρόνια».

Φτάνει βοήθεια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό

Στη μάχη με τις φλόγες μπαίνουν τις επόμενες ώρες, πυροσβέστες και πυροσβεστικά μέσα, που στέλνουν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Οι Γάλλοι έφτσαν και θα ριχτούν άμεσα στη μάχη, ενώ αναμένονται ακόμα:

  • από την Σουηδία 2 αεροσκάφη
  • από την Ρουμανία 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα
  • από την Ελβετία 3 ελικόπτερα

Περίπου 40 πυροσβέστες από την Κύπρο, έχουν ριχτεί ήδη στη μάχη με τις φλόγες, ενώ στη μάχη θα πέσουν και 2 γαλλικά Canadair.

 

Απαγορεύεται μέχρι τη Δευτέρα η διέλευση σε δάση, «τσουχτερά» τα πρόστιμα

Υπό τον φόβο των πυρκαγιών που μαίνονται σε ολόκληρη τη χώρα, η κυβέρνηση προχωρά δραστικά μέτρα. Έτσι με μήνυμα του 112 ενημέρωσε πως απαγορεύεται μέχρι και την προσεχή Δευτέρα η διέλευση μετακίνηση και παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς και άλση.

Νωρίτερα, με απόφασή της η Περιφέρεια Αττικής, είχε ανακοινώσει το κλείσιμο των πάρκων όπως το Πεδίον του Άρεως και το Πάρκο Τρίτση.

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καθορίζονται μάλιστα και πρόστιμα για τις σχετικές παραβάσεις. Στην πρώτη θα είναι 1.000 ευρώ ενώ στη δεύτερη παράβαση το πρόστιμο δεκαπλασιάζεται στα 10.000 ευρώ.

Το μήνυμα του 112, ανέφερε: «Αποφεύγουμε οποιαδήποτε εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε δάση και άλση. Αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις. Ειδοποιούμε αμέσως την Πυροσβεστική στο 199 αν εντοπίσουμε εστία πυρκαγιάς».

Μήνυμα Μητσοτάκη: Δεν μπορούν να σωθούν ταυτόχρονα ζωές, περιουσίες και υποδομές

Ανέφικτο χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, σε μήνυμά του προς τους πολίτες, να σωθούν ταυτόχρονα ζωές, περιουσίες και υποδομές, καλώντας τους πολίτες να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών.

Ταυτόχρονα τόνισε προς τους πολίτες που είναι οργισμένοι γιατί έχασαν περιουσίες, πως η κυβέρνηση θα είναι δίπλα τους.

Πολιτική Προστασία: Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς

Ένα χρήσιμο βίντεο για το πως πρέπει να αντιδράσουμε σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς έδωσε στη δημοσιότητα η Πολιτική Προστασία, με αφορμή και τις φωτιές που κατακαίνε τη βόρεια Αττική και άλλες περιοχές ανά την Ελλάδα.

 

 

Προειδοποίηση ΑΔΜΗΕ για διακοπές ρεύματος στην Αττική

Σύμφωνα με την ΑΔΜΗΕ η σοβαρότητα της επίπτωσης στο σύστημα εξαρτάται άμεσα από την κατεύθυνση που θα λάβει η πυρκαγιά το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει εκπονήσει σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ προληπτικό σχέδιο άμυνας του Συστήματος Μεταφοράς το οποίο περιλαμβάνει στοχευμένες κυλιόμενες περικοπές καταναλωτών για τις οποίες θα εκδοθεί έγκαιρη ανακοίνωση από τον ΔΕΔΔΗΕ. Τα έκτακτα μέτρα θα ληφθούν προληπτικά και μόνο στην περίπτωση που κριθεί απολύτως απαραίτητο για την προστασία της λειτουργίας και των υποδομών του Συστήματος και την όσο το δυνατόν ομαλότερη ηλεκτροδότηση των καταναλωτών.

Κλειστή θα παραμείνει η Εθνική Οδός

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση: «Για την αποφυγή πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και τροχαίων ατυχημάτων, λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή του Κρυονερίου, θα ισχύσει προσωρινή και πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, ως ακολούθως:

Α) Όλων των οχημάτων, στο τμήμα από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 55,689 (κόμβος Οινοφύτων) και

Β) Φορτηγών οχημάτων στο τμήμα από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια με Ν. Βοιωτίας).

Επιπλέον, θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων και λοιπών βαρέων οχημάτων, με προορισμό ή διέλευση το Νόμο Αττικής, ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνου, στο ρεύμα κυκλοφορίας από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, επί του Οδικού άξονα Π.Α.Θ.Ε, από χ/θ 242,079 (όρια με Ν. Μαγνησίας) έως χ/θ 121,250 (όρια με Ν. Βοιωτίας)»

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειαπόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους  και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Πηγή 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.