Αθλητικός νόμος _ Οπαδική βία “Ιδιώνυμο” χωρίς εξαίρεση _ Κυοφορούνται αλλαγές.

Εικόνα αρχείου.



Οι αλλαγές του νόμου για την οπαδική βία – “Ιδιώνυμο” χωρίς εξαίρεση και αυστηροί περιοριστικοί όροι πριν τη δίκη

 



Τα μέτρα θα ανακοινωθούν σύντομα, μπορεί και εντός της βδομάδας, με επισπεύδων το Υφυπουργείο Αθλητισμού, αλλά τις διατάξεις θα προσαρμόσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οπαδική βία : Καμία εξαίρεση στα αδικήματα οπαδικής βίας, από την απευθείας χωρίς αναστολή ή εξαγορά, έκτιση της ποινής στις φυλακές, θεσπίζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να ενταχθεί στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο, που θα φέρει το υφυπουργείο Αθλητισμού ως απάντηση σε όσα συνέβησαν πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη με την δολοφονία του 19χρονου Άλκη. Παράλληλα ένταξη, πιθανόν, περισσοτέρων αδικημάτων σε αυτά που η ποινή δεν μετατρέπεται όταν διαπράττονται

Η δεύτερη παρέμβαση αφορά στην επιβολή περιοριστικών όρων στους κατηγορουμένους ή υπόπτους (αντιμέτωπους με πλημμελήματα , κάτι που δεν προβλέπεται μέχρι σήμερα) εφόσον δεν είναι δυνατή για λόγους ανωτέρας βίας ή τεχνικούς λόγους (π.χ δεν έχει ολοκληρωθεί η προκαταρκτική εξέταση ή η προανάκριση) η παραπομπή τους σε δίκη εντός 30 ημερών, όπως προβλέπεται ρητά από τον εν ισχύ αθλητικό νόμο.

Τα μέτρα θα έρθουν πολύ σύντομα, πιθανόν και εντός της βδομάδας.

Τι ισχύει- τι αλλάζει

Ο αθλητικός νόμος 4809/2021, που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2021 τροποποίησε διατάξεις:

-Επανήλθε το «ιδιώνυμο», δηλαδή η απαγόρευση αναστολής και μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών που επιβάλλονται από τα ποινικά δικαστήρια για εγκλήματα που αφορούν σε εκδηλώσεις αθλητικής βίας. Όταν, πριν από 15 χρόνια, εφαρμόσθηκε το «ιδιώνυμο» στον αθλητισμό, τα κρούσματα βίας στο επαγγελματικό πρωτάθλημα μειώθηκαν κατά 80%, ενώ είχαν αυξηθεί σημαντικά οι πωλήσεις των εισιτηρίων -Ρυθμίστηκαν οι οργανωμένες μετακινήσεις των οπαδών. Οι ομάδες έχουν την εποπτεία και τον έλεγχο των μετακινήσεων των Λεσχών Φιλάθλων τους, ώστε να υπάρχει ασφάλεια και σαφές σύστημα απόδοσης ευθυνών σε περίπτωση επεισοδίων.

Συγκεκριμένα (άρθρο 41ΣΤ παρ. 6 του νόμου 4809/2021) : “…Στις περιπτώσεις των αξιόποινων πράξεων του παρόντος άρθρου, απαγορεύεται η οποιαδήποτε μετατροπή της στερητικής της ελευθερίας ποινής, σε παροχή κοινωφελούς εργασίας, καθώς και η αναστολή εκτέλεσης αυτής σύμφωνα με τα άρθρα 99 επ. Π.Κ.

Κατ’ εξαίρεση το δικαστήριο με την απόφασή του δύναται να διατάξει την αναστολή της εκτέλεσης της επιβληθείσας ποινής, αν κρίνει, με βάση ειδικά στοιχεία τα οποία μνημονεύονται στην αιτιολογία της απόφασης, ότι η εκτέλεσή της δεν είναι απολύτως αναγκαία για να αποτρέψει τον δράστη από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων στο μέλλον, συνεκτιμώντας τα στοιχεία της προσωπικότητάς του και την όλως περιστασιακή δράση του’.

Η αλλαγή πιθανότατα θα αφορά την αφαίρεση της κατ’ αναστολής που δίδεται ως δικαίωμα στο δικαστήριο. Συνεπώς ο δράστης, απαρέγκλιτα θα οδηγείται στη φυλακή, ενώ πιθανόν θα αυξηθούν και τα αδικήματα τα οποία τιμωρούνται διαφορετικά (με αυξημένη ποινή) όταν διαπράττονται στο πλαίσιο οπαδικής βίας.

Οπαδική βία: 30 μέρες

Η δεύτερη αλλαγή σχετικά με την οπαδική βία αφορά την ρητή διάταξη

για εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων εντός 30 ημερών (αρθρο 41ΣΤ παρ. 8α του νόμου 4809/2021) : “…Τα αδικήματα του παρόντος άρθρου διώκονται αυτεπαγγέλτως. Καθ’ ύλην αρμόδιο δικαστήριο είναι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο του τόπου τέλεσής τους. Για την εκδίκαση των αδικημάτων του παρόντος άρθρου εφαρμόζεται υποχρεωτικά η διαδικασία των άρθρων 418 επ. Κ.Π.Δ. Σε κάθε περίπτωση τα αδικήματα του παρόντος άρθρου εκδικάζονται εντός τριάντα (30) ημερών”.

Πολλές φορές η εφαρμογή της διάταξης ειναι ανεφικτη για τεχνικούς λόγους (π.χ διότι ενεργείται προανάκριση ή λόγω της υπερφόρτωσης των πινακίων οπως αυτή την περίοδο λόγω covid) . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κάποιες φορές, οι κατηγορούμενοι (όπως ο νεαρός που φέρεται να διέφυγε μετά την δολοφονία του Αλκη) να διαφεύγουν. Η πρόταση εν προκειμένω ειναι να επιβάλλονται περιοριστικοί όροι (κάτι που γενικώς για πλημμελήματα του Ποινικού Κώδικα δεν ισχύει σήμερα) αμέσως μετά τη άσκηση της δίωξης ή την κλήτευση του ως υπόπτου. Τετοιοι μπορεί να είναι οι κλασσικοί (π.χ απαγόρευση εξόδου απο τη χώρα) αλλά και άλλοι που επιβάλλονται σε αδικήματα αθλητικής βίας :

(α) η απαγόρευση εισόδου σε μία ή περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις, ενός ή περισσότερων αθλημάτων, κατά τη διάρκεια προπονήσεων ή και αγώνων,

(β) η απαγόρευση εισόδου σε αθλητικές εγκαταστάσεις στις οποίες προπονείται ή αγωνίζεται συγκεκριμένη ομάδα αθλητικού σωματείου, Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε.,

(γ) η υποχρέωση εμφάνισης του κατηγορουμένου στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του μέχρι και δύο (2) ώρες πριν από την έναρξη αγώνων στους οποίες συμμετέχει συγκεκριμένη ομάδα αθλητικού σωματείου, Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε. και η παραμονή του εκεί μέχρι και δύο (2) ώρες μετά τη λήξη τους.

 

 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειαπόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους  και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

 

Πηγή

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.