Τουρκία: «Συγκρότημα της Ερυθράς Ημισελήνου» – Θα δημιουργήσουμε εδώ ένα κτίριο που θα εμπνέει το φόβο στους εχθρούς μας με τη μεγαλοπρέπειά του και εμπιστοσύνη στους φίλους μας», είπε στα εγκαίνια ο Ερντογάν.

 

 

Mεγαλομανία Ερντογάν: Χτίζει το… τουρκικό Πεντάγωνο -Μεγαλύτερο από το αμερικανικό, σε σχήμα ημισελήνου

Σχέδιο του τουρκικού Πενταγώνου που θεμελίωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα /
Αποφασισμένος να «εμπνεύσει το φόβο» στους εχθρούς της Τουρκίας εμφανίζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βάλθηκε να χτίσει ένα τεράστιο κτιριακό συγκρότημα στην Άγκυρα, για να στεγαστεί εκεί το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Το «Συγκρότημα της Ερυθράς Ημισελήνου», που τουρκικά ΜΜΕ έσπευσαν ήδη να βαφτίσουν «Τουρκικό Πεντάγωνο», θα στεγάζει επίσης το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και τα επιτελεία του στρατού ξηράς, της πολεμικής αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού.

Το κτίριο σε σχήμα ημισελήνου και αστεριού, που παραπέμπει στα σύμβολα της τουρκικής σημαίας, θα είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο αμερικανικό Πεντάγωνο – καθώς θα έχει έκταση 13 εκατ. τ.μ. με τους εσωτερικούς χώρους να φθάνουν τα 890.000 τ.μ. και θα απασχολείται σ’ αυτό προσωπικό 15.000 ατόμων.

«Θα δημιουργήσουμε εδώ ένα κτίριο που θα εμπνέει το φόβο στους εχθρούς μας με τη μεγαλοπρέπειά του και εμπιστοσύνη στους φίλους μας»,

κόμπασε στη σχετική τελετή ο Ερντογάν.

«Πιστεύω ότι μνημειακού χαρακτήρα κτίρια, όπως το προεδρικό μέγαρο και το πρότζεκτ της “Ερυθράς Ημισελήνου” είναι επίσης σύμβολα του έθνους μας που αποπνέουν ισχύ ενώ εξυπηρετούν και τον θεμελιώδη σκοπό τους», πρόσθεσε.

 

Ο Ερντογάν είχε επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε μια εκστρατεία επίδειξης των στρατιωτικών επιτευγμάτων και της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας -προ ημερών υπέγραψε το πρώτο αναβαθμισμένο εγχώριας κατασκευής πολεμικό drone Akinci («Επιδρομέας») – σε μια προσπάθεια να σταματήσει τη δημοσκοπική του κατρακύλα λόγω του πληθωρισμού, των φονικών πυρκαγιών του Αυγούστου και της άφιξης νέων προσφύγων από το Αφγανιστάν.

Η τελετή για το νέο κτιριακό σύμπλεγμα του υπουργείου Άμυνας τη Δευτέρα έγινε ανήμερα της Ημέρας της Νίκης για τον τουρκικό πόλεμο της ανεξαρτησίας πριν από έναν αιώνα.

Ο Ερντογάν έκανε μάλιστα παζάρια με τους εργολάβους σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση για να αποσπάσει την υπόσχεσή τους ότι το τουρκικό Πεντάγωνο θα είναι έτοιμο πριν τις προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του 2023 προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

 

Δίπλα στο υπό ανέγερση κτίριο στην Άγκυρα, βρίσκεται και το αρχηγείο των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, της ΜΙΤ.

Οι πλημμύρες στις ακτές της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα και οι φωτιές στα νότια παράλια της χώρας προκάλεσαν το θάνατο περίπου εκατό ατόμων τον περασμένο μήνα, ενώ βίντεο που κυκλοφόρησαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τοπικά ΜΜΕ με μεγάλες ομάδες Αφγανών προσφύγων να τρέχουν να περάσουν τα τουρκικά σύνορα προκάλεσαν κατακραυγή στη χώρα, που φιλοξενεί ήδη πάνω από τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, ως επί το πλείστον από τη Συρία.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Metropoll η δημοτικότητα του Ερντογάν έπεσε στο 38% τον Αύγουστο, το χαμηλότερο ποσοστό από τον Ιούνιο του 2015.

Στα μέσα του περασμένου μήνα ο Ερντογάν παραβρέθηκε στην καθέλκυση της πρώτης κορβέτας που ναυπηγήθηκε στην Τουρκία για το Πολεμικό Ναυτικό του Πακιστάν παρουσία του Πακιστανού ομολόγου του Αρίφ Αλβί, ενώ στις 17 Ιουνίου παρέστηκε στην Διεθνή Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου έδωσαν το παρών ξένες αντιπροσωπείες, ανάμεσά τους ηγέτες αφρικανικών χωρών, υπουργοί και στρατηγοί παρά την πανδημία του κορωνοϊού.

«Για τους οπαδούς του ο Ερντογάν δέχεται επίθεση από εξωτερικούς εχθρούς όπως οι ΗΠΑ γιατί θέλει να αναστήσει το μεγαλείο της Τουρκίας και να ξανακάνει περήφανους τους μουσουλμάνους»,

λέει διευθυντής του τουρκικού ερευνητικού προγράμματος του Washington Institute, Σονέρ Τσαγαπτάι.

«Τα πρόσφατα στρατιωτικά επιτεύγματα εξυπηρετούν επίσης την εικόνα του ως ισχυρού ηγέτη παγκόσμιου βεληνεκούς στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Ωστόσο, τέτοιες λαϊκιστικές κινήσεις δεν αρκούν για να κόψει πρώτος το νήμα στις επόμενες εκλογές, αν δεν φροντίσει για ισχυρή οικονομική ανάπτυξη», πρόσθεσε.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

 Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειαπόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους  και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Πηγή

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.