Αφγανισταν: Οι Ταλιμπάν Ante Portas.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν νωρίτερα την Τζαλαλαμπάντ, την τελευταία μεγάλη πόλη έξω από την Καμπούλ, την οποία κρατούσε η ολοένα και πιο απομονωμένη κεντρική κυβέρνηση της χώρας, αποκόπτοντας την πρωτεύουσα στα ανατολικά και σφίγγοντας την θηλιά για εκείνους που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα στο θέαμα της προέλασής τους.

 

Η κατάρρευση της Τζαλαλαμπάντ, κοντά σε μια μεγάλη διέλευση των συνόρων με το Πακιστάν, αφήνει την κεντρική κυβέρνηση του Αφγανιστάν να ελέγχει μόνο την Καμπούλ και έξι άλλες επαρχιακές πρωτεύουσες από τις 34 της χώρας με μόνη είσοδο στη χώρα το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

The current state of play © Long War Journal

Οι Ταλιμπάν εισερχόμενοι στα περίχωρα της Καμπούλ αναφέρουν ότι δεν σχεδιάζουν να ασκήσουν βία, καθώς ο εκπρόσωπος τους δήλωσε ότι δεν σκοπεύουν να εκδικηθούν κανέναν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν υπηρετήσει στην κυβέρνηση ή τον στρατό της χώρας. Μάλιστα, ο ίδιος προσέθεσε μια έκκληση στους Αφγανούς πολίτες να παραμείνουν στη χώρα τους και να μην φύγουν λόγω φόβου, καθώς έδωσαν εντολή στους μαχητές τους να μείνουν στα περίχωρα της Καμπούλ και να μην εισέλθουν στην πόλη μέχρι να πραγματοποιηθεί η μετάβαση της εξουσίας.

Βέβαια, οι πολίτες της Καμπούλ, που απασχολούνται από την κυβέρνηση ή τον στρατό, τρέμουν για τυχόν βίαια αντίποινα από τις δυνάμεις των Ταλιμπάν. Χιλιάδες Αφγανοί στρατιώτες, φοβούμενοι βίαια αντίποινα, ήδη ζητούν αμνηστία από τους Ταλιμπάν στη μεγάλη δυτική πόλη Χεράτ.

Σε μια εθνική επίθεση που κράτησε μόλις μία εβδομάδα, οι Ταλιμπάν νίκησαν και εκδίωξαν  καθεστωτικούς που διαφεύγουν από όλη τη χώρα, ακόμη και με αεροπορική υποστήριξη από τις ΗΠΑ.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειαπόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους  και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Πηγή: The Guardian

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.