Spiegel: Αποκαλυπτικό βίντεο επαναπροώθησης προσφύγων στον Έβρο…

Παράνομη επιχείρηση επαναπροώθησης προσφύγων στην Τουρκία μέσω του Εβρου απεικονίζεται για πρώτη φορά σε οπτικό υλικό που δημοσιοποιεί το γερμανικό περιοδικό Spiegel με τη συνεργασία της ομάδας Forensic Architecture. To υλικό προέρχεται από 11 βίντεο από κάμερα ασφαλείας στην τουρκική πλευρά του Έβρου και από κάμερα κινητού τηλεφώνου πιθανότατα Τούρκου συνοροφύλακα. Η εξονυχιστική, λεπτό προς λεπτό ανάλυση του υλικού από τη Forensic Architecutre δείχνει ότι η επιχείρηση συνέβη στις 17 Σεπτεμβρίου 2019.

Το ντοκουμέντο αφήνει έκθετη στη διεθνή κοινότητα την ελληνική κυβέρνηση και τις ελληνικές αρχές που αρνούνται ότι γίνονται παρόμοιες επιχειρήσεις στον Εβρο, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων και συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε ότι διαθέτει στοιχεία για μεγάλο αριθμό βίαιων παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων από την Ελλάδα. Πρόσφατα το Spiegel είχε δημοσιοποιήσει στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με τα οποία μόνο τον Οκτώβριο επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία περισσότεροι από 6.500 πρόσφυγες (βλ. “Το Spiegel με στοιχεία για χιλιάδες επαναπροωθήσεις“, 15 Νοεμβρίου 2019).

Δείτε εδώ το δημοσίευμα του Der Spiegel, στο οποίο υπάρχει το βίντεο.

Το αποκαλυπτικό ντοκουμέντο του γερμανικού περιοδικού απεικονίζει μασκοφόρους, κάποιοι ντυμένοι με ρούχα παραλλαγής, χωρίς στρατιωτικό έμβλημα, να μεταφέρουν ομάδες ανθρώπων από την ελληνική πλευρά του ποταμού στην τουρκική με μηχανοκίνητη φουσκωτή λέμβο. Οι άνθρωποι ακούγονται να μιλάνε διαφορετικές γλώσσες, μεταξύ των οποίων η Παστούν, που ομιλείται στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Σύμφωνα με το περιοδικό, ένας από τους μασκοφόρους ακούγεται να μιλάει αγγλικά με ελληνική προφορά. Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ των Γιώργου Χρηστίδη, Στέφεν Λούντκε και Μαξιμίλιαν Ποπ, στο βίντεο δεν απεικονίζονται οι μασκοφόροι στο μέσο του ποταμού, το σημείο των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Αν και από το βίντεο δεν μπορούν να αναγνωριστούν τα πρόσωπα των μασκοφόρων, το περιοδικό σημειώνει ότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι ανήκουν στις ελληνικές Αρχές ή ενεργούν εκ μέρους τους: οδηγούν ένα λευκό Nissan Navara χωρίς διακριτικά, μοντέλο που χρησιμοποιούν οι Έλληνες συνοριοφύλακες, όπως άλλωστε έχει καταγράψει η “Εφ.Συν.” και ελληνικές οργανώσεις δημοσιοποιώντας μαρτυρία Τούρκων θυμάτων επαναπροώθησης. Μάλιστα, η ερευνήτρια της οργάνωσης Human Rights Watch Εύα Κοσσέ, που έχει κάνει επιτόπια έρευνα στον Έβρο, τον Μάιο του 2018, αναφέρει στο περιοδικό ότι είχε δει αρκετά λευκά αγροτικά βαν σταθμευμένα κοντά στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Screen shot

Δεκάδες μαρτυρίες από πρόσφυγες θύματα επαναπροώθησης καταγράφονται τα τελευταία χρόνια σε εκθέσεις ελληνικών και διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και διεθνών οργανισμών που κάνουν λόγο για αξιόπιστες μαρτυρίες που χρειάζονται άμεσα διερεύνηση. Σ΄αυτούς συμπεριλαμβάνεται η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ παρόμοιες παρατηρήσεις έχει κάνει στην τελευταία της επίσκεψη στην Ελλάδα η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Κάποια από τα περιστατικά ερευνώνται από τη δικαιοσύνη το τελευταίο διάστημα, χωρίς μέχρι στιγμής να είναι γνωστή η πορεία της έρευνας (βλ. «Τρεις μηνύσεις προσφύγων για βίαιες επαναπροωθήσεις», 20 Ιουνίου 2019). Η ελληνική κυβέρνηση και οι αρχές δεν έχουν γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα μιας ανεξάρτητης και σοβαρής έρευνας, αν υπήρξε ποτέ τέτοια.

Το Spiegel επισημαίνει ότι απευθύνθηκε στην ελληνική αστυνομία και έθεσε υπόψη τους το βίντεο. Όπως σημειώνει, ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ αρνήθηκε να δει το υλικό, απάντησε ότι δεν έχει γνώση του συγκεκριμένου περιστατικού και ότι η συνοροφυλακή δρα πάντα στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας και των διεθνών συνθηκών. 

efsyn.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.