ΥΕΘΑ: Όσοι τέλεσαν γάμο μετά την 22-7-2002 απαλλάσσονται της καταβολής ενός ΒΜ υπέρ ΜΤΣ.

 

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης , που κατέθεσαν οι βουλευτές κ.κ. Παπαναστάσης Νίκος και Παφίλης Θανάσης με θέμα «Καταβολή μισθού για αναγνώριση γάμου», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 2 του ν.1105/1980 (Α’299), προβλεπόταν η υποχρεωτική καταβολή χρηματικού ποσού, ίσου με ένα βασικό μισθό, που έφερε κατά το χρόνο της καταβολής για τον πρώτο γάμο, για τον κάθε μέτοχο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ).

Με το άρθρο 17 του ν. 3036/2002(Α΄171) καταργήθηκαν από 23-7-2002 οι διατάξεις του άρθρου 2 του ν.1105/1980.

Επομένως, οι μέτοχοι του ΜΤΣ που έχουν τελέσει το γάμο τους μετά την 22-7-2002 απαλλάσσονται της υποχρέωσης καταβολής ενός βασικού μισθού υπέρ ΜΤΣ.

Περαιτέρω, με τις διατάξεις του άρθρου 124 του ν.4472/2017 (Α’ 74), εφαρμόσθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2017 το νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, όπου η μισθολογική κατάταξη των μονίμων στελεχών πραγματοποιείται σε τέσσερις (4) κατηγορίες, ανάλογα με την προέλευσή τους, ενώ με τις διατάξεις του άρθρου 125 του ίδιου νόμου, καθορίσθηκαν οι μηνιαίοι βασικοί μισθοί ανά κλιμάκιο και κατηγορία κατάταξης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, προέκυψε αύξηση του χρηματικού ποσού που υποχρεούται να καταβάλει ο μέτοχος ή μερισματούχος του Ταμείου για την αναγνώριση του γάμου, ο οποίος συνάφθηκε προ της 23ης Ιουλίου 2002.

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι, κατά την παρούσα φάση, βρίσκεται στο στάδιο της νομικής επεξεργασίας πρόταση του ΔΣ/ΜΤΣ, για τη διαμόρφωση του ύψους του χρηματικού ποσού που υποχρεούται να καταβάλει ο μέτοχος ή μερισματούχος του Ταμείου για την τέλεση γάμου, ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι δυνατή η τροποποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.

Το σχετικό έγγραφο:

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειαπόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους  και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μία άποψη για το “ΥΕΘΑ: Όσοι τέλεσαν γάμο μετά την 22-7-2002 απαλλάσσονται της καταβολής ενός ΒΜ υπέρ ΜΤΣ.”

  1. Παναγιώτης

    Αν έχει γίνει πριν από αυτή την ημερομηνία, αλλά υπάρχει διαζύγιο και ο γάμος αυτός, δεν υφίσταται πλέον, τι γίνεται; Πληρώνει αυτός που έχει χωρίσει; Αυτό το ΜΤΣ είναι προβληματικό γενικώς…

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.