.
Ήταν πρωί, 7:58 της 26ης Σεπτεμβρίου το 1989, όταν η 17 Νοέμβρη εκτέλεσε για πρώτη φορά πολιτικό.
.
Τον Παύλο Μπακογιάννη. Με τέσσερις σφαίρες τον τραυμάτισαν θανάσιμα, πριν πέσει στην οδό Ομήρου στην Αθήνα και εκπνεύσει στον Ευαγγελισμό.
.
Τις δύο σφαίρες είχε δεχθεί μπροστά από το ασανσέρ, με τον 31χρονο τότε Δημήτρη Κουφοντίνα να του δίνει τη χαριστική βολή με το χαρακτηριστικό 45άρι της 17Ν.
.
Οι συστάσεις της αστυνομίας στους πολιτικούς.
.
Στις εκλογές του 1989, ο Παύλος Μπακογιάννης είχε εκλεγεί για πρώτη φορά, ωστόσο δεν είχε ακολουθήσει τις συστάσεις της αστυνομίας, οι πολιτικοί να αλλάζουν τακτικά τα δρομολόγιά τους γιατί υπήρχε η υποψία πως η 17Ν θα κτυπούσε με αφορμή το σκάνδαλο του Γιώργου Κοσκωτά.
.
.
Ο Πέτσος είχε επιλεγεί από το ΠΑΣΟΚ
.
Ο Σάββας Ξηρός στην προανακριτική του απολογία για τον Ιούλιο του 2002 είχε αναφέρει:
.
«Ο «Λάμπρος» (Αλέξανδρος Γιωτόπουλος) είχε αποφασίσει ότι έπρεπε να γίνουν δύο ενέργειες με στόχους έναν πολιτικό του ΠΑΣΟΚ και έναν της ΝΔ, γιατί θεωρούσε πως αυτά τα δύο κόμματα ήταν υπεύθυνα για το μέγα σκάνδαλο.
.
Από το ΠΑΣΟΚ είχε επιλέξει ως στόχο το βουλευτή, Πέτσο.
.
O «Λάμπρος» μάλιστα, πριν από την ενέργεια είχε συντάξει και σχετική χειρόγραφη προκήρυξη.
.
Εγώ διάβασα την προκήρυξη, αλλά δεν πίστεψα τους λόγους που ανέφερε γιατί ήξερα ότι ήταν άνθρωπος της εκκλησίας και δεν τον θεωρούσα υπεύθυνο (σ.σ. τον Πέτσο).
.
O «Λουκάς» (Δημήτρης Κουφοντίνας) κοίταζε πότε θα φανεί ο στόχος και με ειδοποίησε ότι έρχεται.
.
Όταν το αυτοκίνητο του Πέτσου πέρασε από το σημείο που ήταν το παγιδευμένο αυτοκίνητο, πάτησα το μπουτόν του τηλεχειρισμού, και έγινε η έκρηξη, με τα γνωστά αποτελέσματα.
.
Θέλω εδώ να σας πω ότι εγώ επίτηδες πάτησα το μπουτόν καθυστερημένα για να μην σκοτωθεί ο Πέτσος, γιατί δεν πίστευα σε αυτή την ενέργεια, για τους λόγους που προανέφερα.
.
O «Λουκάς» μού ζήτησε εξηγήσεις γιατί ατύχησα και εγώ δικαιολογήθηκα ότι τάχα μία διερχόμενη γυναίκα μού εμπόδισε την ορατότητα».
.
«Την εκτέλεση έκαναν ο Λουκάς, ο Χάρης και ο Μιχάλης»
.
Ο Βασίλης Τζωρτζάτος (ο «Σταμάτης» της 17Ν) είχε πει:
.
«Σε συνάντηση που είχαμε στα μέσα Αυγούστου 1989 εγώ, ο «Λάμπρος», ο «Λουκάς» και ο «Μιχάλης» (Σάββας Ξηρός) με πρόταση του «Λουκά» και του «Λάμπρου» αποφασίσαμε την εκτέλεση του βουλευτή Μπακογιάννη.
.
Την εκτέλεση έκαναν ο «Λουκάς», ο «Μιχάλης» και ο «Χάρης» (Ηρακλής Κωστάρης), χωρίς να ξέρω ποιος πυροβόλησε.
.
Μετά την εκτέλεση και οι τρεις ήρθαν πεζή στο αυτοκίνητο, όπου ήμουν εγώ.
.
Μέχρι την ημέρα της εκτέλεσης, δυο-τρεις φορές εγώ και ο «Λουκάς» κάναμε παρατήρηση στα γραφεία του βουλευτή».
.
.
Η κοπέλα με την κόκκινη ζακέτα
.
Μιλώντας στην προανακριτική για την εκτέλεση του Παύλου Μπακογιάννη ο Σάββας Ξηρός είχε πει; «Στην ενέργεια αυτή πήραμε μέρος εγώ, ο «Λουκάς» και ο «Χάρης».
.
Ίσως και τέταρτο άτομο που χρησιμοποιήθηκε ως οδηγός IXE αυτοκινήτου δίθυρου, κίτρινου χρώματος με δύο πόρτες.
.
Στο σημείο πήγαμε εγώ, ο «Λουκάς» και ο «Χάρης».
.
Το σημείο είναι στην οδό Σόλωνος στο γραφείο του Μπακογιάννη.
.
Εγώ έμεινα απέξω στο απέναντι από την είσοδο, πεζοδρόμιο επί της οδού Σόλωνος.
.
H αποστολή μου ήταν να δω όταν φτάσει το αυτοκίνητο του βουλευτή, πόσα άτομα θα κατέβαιναν απ’ αυτό και δια σήματος να ειδοποιήσω τον «Λουκά» και τον «Χάρη».
.
Σε κάποια στιγμή το αυτοκίνητο ήρθε και κατέβηκαν δύο άτομα, δηλαδή ο Μπακογιάννης και μία κοπέλα που φορούσε κόκκινη ζακέτα.
.
Εγώ ειδοποίησα, σύμφωνα με το σχέδιο, ότι είναι δύο άτομα και νόμιζα ότι η επιχείρηση θα ματαιωθεί.
.
Παρ’ όλα αυτά ο «Λουκάς» και ο «Χάρης» μπήκαν στην είσοδο και εγώ άκουσα δύο πυροβολισμούς και ύστερα από λίγο άλλους δύο.
.
Από το σημείο βαδίζοντας φύγαμε και αφού επιβιβαστήκαμε στο αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο τέταρτος, κινηθήκαμε στον περιφερειακό του Λυκαβηττού και εγκαταλείψαμε το αυτοκίνητο στη Νεάπολη.
.
Εδώ θυμήθηκα ότι λίγο μετά τους πυροβολισμούς μία γυναίκα έπαθε υστερία και τσίριζε.
.
Εγώ της συνέστησα ψυχραιμία».
.
Είχε πει στον φρουρό του να μην τον συνοδεύσει
.
Η Ντόρα Μπακογιάννη στη μαρτυρία της στη δίκη της 17Ν, είχε αναφέρει ότι ο Παύλος Μπακογιάννης το βράδυ πριν τη δολοφονία ήταν στα γραφεία του Συνασπισμού και γι’ αυτό, το μοιραίο πρωινό είχε πει στον φρουρό του να μην τον συνοδεύσει ως το γραφείο του, στο Κολωνάκι.
.
.