Τι είναι το μυστηριώδες «Σύνδρομο της Αβάνας»; _ Που προσβάλει αμερικανούς διπλωμάτες και κατασκόπους παγκοσμίως.

 

Εικόνα αρχείου.

 

 

 

 

 

Τι είναι τελικά το μυστηριώδες «Σύνδρομο της Αβάνας»;

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι «πολύ απίθανο» να κρύβεται κάποια εχθρική ξένη δύναμη πίσω από τις μυστηριώδεις ασθένειες και τα ατυχήματα που έχουν συμβεί σε πολλούς αμερικανούς διπλωμάτες και κατασκόπους παγκοσμίως από το 2016.

Ονομάστηκε «Σύνδρομο της Αβάνας», καθώς αναφέρθηκε για πρώτη φορά από αξιωματούχους της CIA που εργάζονταν υπό διπλωματική κάλυψη στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κούβα το 2016. Μετά πήρε μορφή χιονοστιβάδας. Εκατοντάδες διπλωμάτες και κατάσκοποι των ΗΠΑ σε όλον τον κόσμο άρχισαν να επηρεάζονται από ένα μυστηριώδες νευρολογικό σύνδρομο.

Τα ευρέος φάσματος συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, ζάλη, προβλήματα ισορροπίας και απώλεια μνήμης. Κάποιοι από εκείνους που επηρεάστηκαν ισχυρίστηκαν ότι ένιωσαν μια ανεξήγητη πίεση στο κεφάλι.

Οι γιατροί που θεράπευαν ασθενείς από την πρεσβεία στην Αβάνα βρήκαν ενδείξεις εγκεφαλικής βλάβης ή βλάβης στο εσωτερικό του αυτιού, παρόμοιες με τη διάσειση που μπορεί να υποστεί κάποιος συνεπεία έκρηξης ή τροχαίου ατυχήματος, όπως αναφέρουν οι Times.

Πολλοί από τους παθόντες ισχυρίστηκαν ότι ήταν θύματα στοχευμένης επίθεσης, εγείροντας υποψίες ότι ένα μυστικό όπλο στόχευε το διπλωματικό προσωπικό των ΗΠΑ.

Υστερα από ένα χρόνο ερευνών, όμως, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχουν  ενδείξεις ότι η Ρωσία (ο βασικός ύποπτος) ή κάποια άλλη εχθρική δύναμη έχει στη διάθεσή της κάποιο όπλο υπερήχων ή μικροκυμάτων που στρέφει εναντίον των Αμερικανών.

Η έκθεση αναφέρει ότι δεν βρέθηκε «καμία αξιόπιστη απόδειξη» ότι ένα κρυφό όπλο ή άλλη μέθοδος παρακολούθησης θα μπορούσε να ευθύνεται για τα περιστατικά.

Αντίθετα, οι περισσότερες από τις περιπτώσεις φάνηκε να έχουν διαφορετικές αιτίες, από αδιάγνωστες ασθένειες, έως περιβαλλοντικούς παράγοντες, κατέληξαν οι αξιωματούχοι. Επτά υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ συμμετείχαν στην έρευνα και εξέτασαν περίπου 1.000 περιπτώσεις που αναφέρθηκαν σε όλο τον κόσμο από το 2016, αλλά δεν μπόρεσαν να βρουν καμία εξήγηση που να συνδέει τα περιστατικά. Οι εχθρικές χώρες που θεωρούνται ύποπτες για τις επιθέσεις ήταν η Ρωσία και η Κίνα.

Ωστόσο, οι αμερικανικές υπηρεσίες εντόπισαν κενά στις καταθέσεις και τις αναφορές, ενώ κάποιοι από τους παθόντες είπαν ότι το Σύνδρομο της Αβάνας ήταν αμερικανική συνωμοσία.

Μία από τις πιθανότερες εξηγήσεις είναι η εμφάνιση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων λόγω της πίεσης της δουλειάς ή μαζική υστερία μεταξύ των απεσταλμένων των ΗΠΑ στο εξωτερικό.

Ωστόσο, ο Μάρκ Ζάιντ, δικηγόρος ο οποίος εκπροσωπεί περισσότερα από 20 άτομα που έχουν αναφέρει συμπτώματα, είπε ότι η έκθεση άφησε βασικά ερωτήματα αναπάντητα και δεν είχε διαφάνεια. «Μέχρι να αρθεί η μυστικότητα και η ανάλυση που οδήγησε στους σημερινούς ισχυρισμούς να γίνει διαθέσιμη σε όλους, τα υποτιθέμενα συμπεράσματα είναι ουσιαστικά άχρηστα», είπε ο Ζάιντ σε δήλωσή του. «Αλλά η ζημιά που προκάλεσε στο ηθικό των θυμάτων, ιδιαίτερα λόγω της αποτυχίας της κυβέρνησης να αξιολογήσει όλα τα στοιχεία, είναι πραγματική και πρέπει να καταδικαστεί».

Με τα κρούσματα του«συνδρόμου της Αβάνας» να συνεχίζουν να εμφανίζονται, η κυβέρνηση Μπάιντεν δέχεται πιέσεις.

Ο Μπάιντεν υπέγραψε τη νομοθετική πράξη, το 2021, με στόχο «να βοηθήσει τα θύματα που πλήττονται από νευρολογικές επιθέσεις».

Τα θύματα δικαιούνται πλέον αποζημίωση.

Ο Λευκός Οίκος επέμεινε ότι η έκθεση «δεν αλλάζει τη δέσμευσή μας για την υγεία και την ασφάλειά τους» και είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να καταβάλλει αποζημιώσεις, παρόλο που οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν εκτιμούν πλέον ότι οι τραυματισμοί προκλήθηκαν από εξωτερικές επιθέσεις.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ.

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους  και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Με πληροφορίες από

.

Πηγή

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.