Συντάξεις: Αν έχετε πληρώσει την μάχιμη 5ετία η σύνταξη αυξάνεται έως 222 ευρώ.

.

Εικόνα αρχείου.

Συντάξεις: Αν έχετε πληρώσει την μάχιμη 5ετία η σύνταξη  αυξάνεται έως 222 ευρώ…

 

Νέα αύξηση στις συντάξεις έως και 222 ευρώ μηνιαίως αναμένεται να δοθεί σε συνταξιούχους ειδικής κατηγορίας.

Ωφελούμενοι της προσαύξησης αυτής, είναι οι ένστολοι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας οι οποίοι κερδίζουν πλασματικά χρόνια σύμφωνα με τον «ΕΤ» από την εξαγορά της μάχιμης πενταετίας.

Υπάρχουν κατηγορίες συμπολιτών μας που μπορούν να εισπράξουν προσαύξηση από 114 έως 222 ευρώ στις συντάξεις τους.

Αυτοί που παίρνουν προσαύξηση συντάξεων έως και 222 ευρώ το μήνα, είναι οι ένστολοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας με επιπλέον πλασματικά χρόνια από την εξαγορά της λεγόμενης «μάχιμης 5ετίας», σύμφωνα με τον «ΕΤ».

Συντάξεις: Άγνωστη αύξηση…

Η 5ετία με το νόμο 4997/2022 επεκτάθηκε σε όλα τα μόνιμα και επί θητεία στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία και αν ασκούν τα καθήκοντά τους.

Το όφελος στη σύνταξη ξεκινά από τα 114 ευρώ και φτάνει στα 222 ευρώ το μήνα.

Για τα Σώματα Ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ., Λ.Σ. Π.Σ.), η 5ετία αναγνωρίζεται με εισφορά 20% επί της αποζημίωσης για εργασία πέραν του πενθημέρου, ήτοι με κόστος εξαγοράς περίπου 2.500 ευρώ για το σύνολο της 5ετίας.

Για τις Ενοπλες Δυνάμεις αναγνωρίζεται με εισφορά 6,67% στις αποδοχές που είχαν οι στρατιωτικοί κατά τα έτη που υπηρέτησαν σε μάχιμες μονάδες. Για παράδειγμα, αξιωματικός που αναγνωρίζει τη μάχιμη 5ετία με αποδοχές 1.500 ευρώ θα καταβάλλει 100 ευρώ το μήνα, δηλαδή 6.000 ευρώ στο σύνολο.

Στην πράξη, με κέρδος 114 ευρώ το μήνα, η απόσβεση των 6.000 ευρώ έρχεται σε 52 μήνες, ενώ με κέρδος 222 ευρώ, η απόσβεση γίνεται σε 27 μήνες. Αντίστοιχα, για το κόστος των 2.500 ευρώ, η απόσβεση γίνεται μέσα σε 21 μήνες ή 11 μήνες.

Τα 5 επιπλέον έτη προστίθενται ως συντάξιμα στη συνολική υπηρεσία των ενστόλων και αυξάνουν τα ποσοστά αναπλήρωσης για τον υπολογισμό της σύνταξης.

.

Για παράδειγμα, αξιωματικός με 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας και συντάξιμο μισθό 1.448 ευρώ, αν βγει στη σύνταξη με 35 έτη, θα πάρει 897 ευρώ μετά την κράτηση ασθένειας και πριν το φόρο.

.

Με την προσθήκη της πλασματικής 5ετίας θα βγει με 40 έτη και θα πάρει σύνταξη 1.070 ευρώ, δηλαδή κερδίζει 173 ευρώ αύξηση!

Η αύξηση στις συντάξεις από τα 5 έξτρα χρόνια, ενδεικτικά, φτάνει στα 222 ευρώ το μήνα για όσους έχουν 35 έτη με συντάξιμο μισθό 1.750 ευρώ και θα συνταξιοδοτηθούν σαν να είχαν 40 έτη, με τον επιπλέον χρόνο της 5ετίας.

Με λιγότερα έτη (π.χ. 31) και μικρότερες συντάξιμες αποδοχές (998 ευρώ), η αύξηση είναι της τάξης των 114 ευρώ στη μηνιαία σύνταξη.

Στο νόμο πέρασε και η αύξηση των ετών που απαιτούνται να έχουν οι στρατιωτικοί προκειμένου να προσθέσουν τη μάχιμη 5ετία.

Ο χρόνος αυτός ήταν 24,5 έτη πραγματικής υπηρεσίας και τώρα γίνεται 25ετής.

Τα 5 επιπλέον έτη προστίθενται ως συντάξιμα στη συνολική υπηρεσία των ενστόλων και αυξάνουν σημαντικά το ποσό της σύνταξης.

Συντάξεις: Για παράδειγμα:

Αξιωματικός της Αστυνομίας με 33 έτη πραγματικής υπηρεσίας και συντάξιμο μισθό 1.448 ευρώ (μέσος όρος 2002 ως 2023), αν βγει με 33 έτη, θα πάρει 785 ευρώ σύνταξη προ φόρου, ενώ με τα 5 επιπλέον χρόνια θα έχει τη σύνταξη των 38 ετών με ποσό 930 ευρώ, δηλαδή παίρνει αύξηση 145 ευρώ.

Αξιωματικός της Πυροσβεστικής με 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας και συντάξιμο μισθό 11.748 ευρώ (μέσος όρος 2002 ως 2022), αν βγει με 35 έτη, θα πάρει 1.066 ευρώ σύνταξη προ φόρου, ενώ με τα 5 επιπλέον χρόνια θα πάρει τη σύνταξη των 40 ετών με ποσό 1.288 ευρώ, δηλαδή παίρνει αύξηση 222 ευρώ.

Με την επέκταση της μάχιμης 5ετίας σε όλες τις υπηρεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας παύουν να ισχύουν και οι όποιες εξαιρέσεις υπήρχαν στις Ενοπλες Δυνάμεις (π.χ. υπηρεσία σε παροπλισμένα πολεμικά πλοία) και πλέον ο διπλάσιος αυτός χρόνος θα μπορεί να αξιοποιείται από όλους τους ένστολους.

Συντάξεις: Ερώτηση & Απάντηση

Τι αναφέρει η διάταξη για την επέκταση της μάχιμης 5ετίας, πώς αναγνωρίζεται στο στρατό και στα Σώματα Ασφαλείας, και με τι κόστος;

Η διάταξη αναφέρει ότι λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο και εξομοιώνεται με πραγματική συντάξιμη υπηρεσία ο χρόνος υπηρεσίας που διανύθηκε ή διανύεται σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων από τους εν ενεργεία μονίμους ή επί θητεία στρατιωτικούς, σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία ή στα αρχηγεία της πρώην Χωροφυλακής, της πρώην Αστυνομίας Πόλεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος από τα εν ενεργεία μόνιμα ή επί θητεία στελέχη.

Ο διπλασιασμός δεν ισχύει εφόσον η έξοδος από την υπηρεσία γίνεται με αίτηση του ενδιαφερομένου πριν από τη συμπλήρωση 25 ετών πραγματικής υπηρεσίας.

Για τα εν ενεργεία μόνιμα ή επί θητεία ή επί συμβάσει στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο χρόνος υπηρεσίας των 5 ετών αναγνωρίζεται με καταβολή από τους ενδιαφερομένους του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη, (σ.σ.: 20%) επί της εκάστοτε αποζημίωσης για εργασία πέραν του πενθημέρου.

Για στελέχη τα οποία δεν λαμβάνουν αποζημίωση, οι εισφορές υπολογίζονται επί της αποζημίωσης που αυτοί θα έπαιρναν εάν παρείχαν εργασία πέραν του πενθημέρου.

Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, η εξαγορά γίνεται με εισφορά 6,67% επί των τακτικών τους αποδοχών.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ.

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους  και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Με πληροφορίες από

.

Πηγή

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.