Πώς διαβαθμίζονται τα απόρρητα έγγραφα στην Ελλάδα.

Εικόνα αρχείου.

 

 

 

 

Πολλές φορές ακούμε να γίνεται αναφορά σε απόρρητα έγγραφα.

Η δημοσιοποίησή τους μάλιστα, σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία που υπενθύμισε το υπουργείο Εξωτερικών τιμωρείται πολλές φορές και με πολυετή φυλάκιση. Τα παλιότερα δε χρόνια η ποινή, ανάλογα με την διαβάθμιση, έφτανε ακόμα και στην ποινή του θανάτου.

Πόσες διαβαθμίσεις απορρήτων υπάρχουν όμως και τι σημαίνει η κάθε μία, τουλάχιστον στην Ελλάδα; Την απάντηση δίνουν ο διακλαδικός κανονισμός στρατιωτικής αλληλογραφίας του ΓΕΕΘΑ και το σχετικό ΦΕΚ.

Ξεκινώντας από το απόρρητο των απόρρητων που είναι το ΕΤΝΑ Απόρρητο έχουμε τα εξής:

ΕΤΝΑ Άκρως Απόρρητο

Ο χαρακτηρισμός αυτός δίδεται σε υλικό – πληροφορίες, οι οποίες εάν αποκαλυφθούν σε μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό, θα προκαλέσουν εξαιρετικά βαριές ζημιές στην Εθνική Άμυνα και ασφάλεια της χώρας, καθώς και στα ζωτικά της συμφέροντα.

Άκρως Απόρρητο

Ο χαρακτηρισμός αυτό δίδεται σε υλικό – πληροφορίες, οι οποίες εάν αποκαλυφθούν σε μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό, είναι δυνατό να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στην Εθνική Άμυνα και ασφάλεια της χώρας, καθώς και στα ζωτικά της συμφέροντα.

Απόρρητο

Ο χαρακτηρισμός αυτό δίδεται σε υλικό – πληροφορίες, οι οποίες εάν αποκαλυφθούν σε μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό, είναι δυνατό να προκαλέσουν ζημιές στην Εθνική Άμυνα και ασφάλεια της χώρας, καθώς και στα ζωτικά της συμφέροντα.

Εμπιστευτικό

Ο χαρακτηρισμός αυτός δίδεται σε υλικό – πληροφορίες, οι οποίες εάν αποκαλυφθούν σε μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό, είναι δυνατό να βλάψουν την Εθνική Άμυνα και ασφάλεια της χώρας, καθώς και τα ζωτικά της συμφέροντα.

Περιορισμένης Χρήσης

Ο χαρακτηρισμός αυτός δίδεται σε υλικό – πληροφορίες, οι οποίες εάν αποκαλυφθούν σε μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό, είναι δυνατό να επηρεάσουν δυσμενώς την Εθνική Άμυνα και ασφάλεια της χώρας, καθώς και τα ζωτικά της συμφέροντα.

Αδιαβάθμητο

Ο χαρακτηρισμός αυτός δίδεται σε υλικό – πληροφορίες, των οποίων λαμβάνουν γνώση μόνο τα απαραίτητα υπηρεσιακά πρόσωπα και πάντοτε με βάση την αρχή «ΑΝΑΓΚΗ ΓΝΩΣΗΣ». Αξίζει να επισημάνουμε πως στο υπέρτατο απόρρητο έγγραφο ο χαρακτηρισμός ΕΤΝΑ δεν σημαίνει κάτι…διαστημικό αλλά όπως επισημαίνεται στο άρθρο 4 «Διαβαθμίσεις Ασφαλείας» του ΦΕΚ 336 της 16ης Μαρτίου 2005, δεν αποτελεί διαβάθμιση υλικού αλλά ένδειξη που προέρχεται από την λέξη «ΕΘΝΙΚΟ», για να είναι δυνατή η αναγραφή της με τα ίδια τυπογραφικά στοιχεία και στην Ελληνική και στις γλώσσες που χρησιμοποιούν το λατινικό αλφάβητο.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ.

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

 

 

Πληροφορίες από

Πηγή

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.