Νέες πινακίδες οδικής κυκλοφορίας έρχονται από το 2023.Αυτά είναι τα νέα σήματα που έρχονται το 2023 και αλλάζουν τα πάντα στους δρόμους.


Με νέες πινακίδες οδικής σήμανσης θα γεμίσουν οι δρόμοι της Ευρώπης, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να διασφαλιστεί η συνύπαρξη των ηλεκτρικών πατινιών και των ποδηλατών με τα υπόλοιπα οχήματα.

Ένας νέος κόσμος ξεδιπλώνεται για τις αστικές μετακίνησεις επί ευρωπαϊκού εδάφους, με τους δήμους να προωθούν σχέδια για τη μείωση της κυκλοφορίας των Ι.Χ. και τον μετριασμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Μεταξύ άλλων, το ενδιαφέρον έχει στραφεί στις νέες μορφές αστικής κινητικότητας, όπου μεγάλοι πρωταγωνιστές είναι τα ηλεκτρικά πατίνια και τα ποδήλατα (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών).

Δεδομένης της συνεχώς αυξανόμενης δημοφιλίας των προαναφερθέντων οχημάτων, οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών έχουν αρχίσει να επικαιροποιούν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, δημιουργώντας τα απαραίτητα θεσμικά πλαίσια, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή συνύπαρξη των πατινιών και των ποδηλάτων με τα υπόλοιπα οχήματα (βλ. αυτοκίνητα, φορτηγά, βαν, μοτοσικλέτες).

Στο πλαίσιο, μάλιστα, της προσπάθειας να θωρακίστούν οι χρήστες του οδικού δικτύου, ετοιμάζονται και νέες πινακίδες οδικής σήμανσης που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία των ποδηλάτων και των οχημάτων μικροκινητικότητας (σ.σ. στην Ελλάδα ονομάζονται Ε.Π.Η.Ο, μια κατηγορία στην οποία ανήκουν και τα ηλεκτρικά πατίνια).

Σύμφωνα με ειδησεογραφικά Μέσα, αυτές τις νέες πινακίδες είναι έτοιμοι να υποδεκτούν οι δρόμοι της Ισπανίας. Αυτές θα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:
1) Αναγγελίας κινδύνου
2) Ρυθμιστικές
3) Πληροφοριακές

1) Πινακίδες Αναγγελίας Κινδύνου

Θα έχουν σχήμα τριγώνου με κόκκινο πλαίσιο και θα απεικονίζουν έναν ποδηλάτη. Η πρώτη (P-22) θα ενημερώνει τους οδηγούς ότι επίκειται ποδηλατόδρομος, και η δεύτερη (P-22b) ότι επίκεται δρόμος με συχνή διέλευση ποδηλατών.

Από τα αριστερά στα δεξία: P-22, P-22b

2) Ρυθμιστικές πινακίδες

Οι ρυθμιστικές πινακίδες θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: α) Σε αυτές που υποδεικνύουν απαγόρευση εισόδου στα οχήματα μικροκινητικότητας (R-118) είτε τόσο στα οχήματα μικροκινητικότητας όσο και στα ποδήλατα (R-119). Έχουν στρογγυλό σχήμα και κόκκινο περίγραμμα.

Από τα αριστερά στα δεξία: R-118, R-119

β) Σε αυτές που έχουν στρογγυλό σχήμα με μπλε φόντο και υποδεικνύουν υποχρέωση διέλευσης των οχημάτων μικροκινητικότητας (R-420) ή ποδηλατών και οχημάτων μικροκινητικότητας (Ρ-421). Παράλληλα, ενημερώνουν τους χρήστες των υπόλοιπων οχημάτων ότι απαγορεύεται να εισέλθουν στους εν λόγω δρόμους.

Από τα αριστερά στα δεξία: R-420, R421, R422

Παράλληλα, θα υπάρχει και μία πινακίδα (στρογγυλή με μπλε φόντο, R-422) που υποδεικνύει στους ποδηλατές να αποβιβαστούν από το ποδήλατο και να συνεχίσουν τη διέλευσή τους πεζή.

3) Πληροφοριακές πινακίδες

Είναι τετράγωνες με μπλε φόντο και θα γνωστοποιούν στους χρήστες του οδικού δικτύου την ύπαρξη τμημάτων για πεζούς, οχήματα μικροκινητικότητας ή ποδήλατα.

Από αριστερά στα δεξιά: S-37, S-43, S-45, S46

Αναλυτικότερα, η πινακίδα S-37 θα ενημερώνει τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι επίκεται δρόμος αποκλειστικά για την κυκλοφορία οχημάτων μικροκινητικότητας (+ απαγόρευση εισόδου για τα υπόλοιπα οχήματα).

Η πινακίδα S-43 θα είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα. Στο ένα απεικονίζεται ένα ποδήλατο και ένα ηλεκτρικό πατίνι και στο δεύτερο τμήμα ένας πεζός. Υποδεικνύει ότι ακολουθεί δρόμος απεκλειστικά για πεζούς, ποδήλατα και οχήματα μικροκινητικότητας.

Η πινακίδα S-45 υποδεικνύει ότι ακολουθεί ποδηλατόδρομος και η S-46 ότι υπάρχει διάβαση πεζών, αλλά και τμήμα του δρόμους για ποδηλάτες.

Το σύνολο των ανωτέρω πινακίδων οδικής σήμανσης εκτιμάται ότι θα τοποθετηθεί στους δρόμους της Ισπανίας στα μέσα του 2023.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειαπόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους  και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Με πληροφορίες από

 

Πηγή

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.