ΕΠΟΠ: Αποστρατεύονται στα 50 τους, αλλά ο υφ. Εργασίας τούς λέει ότι βάση της ισχύουσας νομοθεσίας θα πάρουν σύνταξη στα… 62!

«Στον αέρα» 27.400 επαγγελματίες οπλίτες

Αποστρατεύονται στα 50 τους, αλλά ο υφυπουργός Εργασίας Π. Τσακλόγλου τούς λέει ότι θα πάρουν σύνταξη στα… 62!

«Στον αέρα» είναι οι 27.400 επαγγελματίες οπλίτες (ΕΠΟΠ), καθώς δεν έχουν αναγνωριστεί τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και κινδυνεύουν να αποστρατευτούν υποχρεωτικά στα 50 τους και να μείνουν χωρίς σύνταξη λόγω παλινωδιών συναρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αν και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής την περασμένη Παρασκευή πως θα λυθεί το πρόβλημα σε επόμενο νομοσχέδιο, ο συναρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου απαντούσε μόλις δύο ημέρες νωρίτερα στη Βουλή πως η αποστρατεία τους δεν σημαίνει ότι θα πάρουν σύνταξη!

Η απάντηση του υφυπ. Εργασίας Π. Τσακλόγλου στη Βουλή

«Η διαγραφή από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων δεν συνεπάγεται αυτομάτως και υποχρεωτική συνταξιοδότηση, αλλά μόνο εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της ισχύουσας συνταξιοδοτικής νομοθεσίας» ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, απαντώντας σε αναφορά του βουλευτή Φραγκίσκου Παρασύρη, με αφορμή επιστολή της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), που εκφράζει την ανησυχία της για το τι θα απογίνουν οι συνάδελφοι του ΕΠΟΠ όταν αποστρατευτούν.

Με βάση την απάντηση του υφυπουργού Εργασίας, οι πρώτοι δύο ΕΠΟΠ που θα αποστρατευτούν αυτεπάγγελτα στην ηλικία των 50 ετών μέσα στο τρέχον έτος και έως 400 οπλίτες μέσα στο 2025 κινδυνεύουν να μείνουν στον… δρόμο οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, καθώς δεν δικαιούνται σύνταξη!

Μάλιστα, στην ίδια απάντηση ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε πως πλήρη σύνταξη δικαιούνται στα… 62 με 40 έτη ασφάλισης ή μειωμένη με 15 έτη ασφάλισης.

Με απλά λόγια, όσοι 50άρηδες επαγγελματίες οπλίτες αποστρατευτούν υποχρεωτικά θα πρέπει να περιμένουν μέχρι και 12 χρόνια για να πάρουν σύνταξη, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας.

Πάνος Τσακλόγλου

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας έχει αντιληφθεί το πρόβλημα επιβίωσης που δημιουργείται για ανθρώπους που έχουν συμπληρώσει πάνω από 27 χρόνια υπηρεσίας και κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σύνταξη για χρόνια!

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής την περασμένη Παρασκευή, μόλις δύο ημέρες μετά την απάντηση του κ. Τσακλόγλου στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Δένδιας πήρε σαφείς αποστάσεις, επισημαίνοντας πως το πρόβλημα θα λυθεί στο επόμενο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ.

«Το θέμα των ΕΠΟΠ, το οποίο είναι ειδικό θέμα του γενικού θέματος, -καταλαβαίνω την αγωνία-, φέτος αφορά δύο άτομα όλα κι όλα. Έχουμε καιρό να το επεξεργαστούμε λογικά και σοβαρά να δούμε τι θα κάνουμε. Τι θα κάνουμε με αυτούς τους ανθρώπους και το υπόλοιπο της ζωής τους. Το καταλαβαίνω, καταλαβαίνω την ευθύνη, δεν νίπτω τας χείρας μου. Όμως, έχουμε χρόνο, δεν είναι αύριο το πρωί κάτι. Σας ξαναλέω, φέτος είναι δύο άτομα όλα κι όλα. Τριακόσια κάτι άτομα, σχεδόν 400 είναι τον επόμενο χρόνο, ο μεγάλος αριθμός έρχεται μετά. Άρα έχουμε καιρό όλοι να μπορέσουμε να επεξεργαστούμε».

Όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται πως το… επεξεργάζεται εδώ και πέντε χρόνια, καθώς ανάλογες απαντήσεις είχαν δοθεί από τους προκατόχους του κ. Δένδια αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Τον Δεκέμβριο του 2022, με την κατάθεση προηγούμενου νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ, δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του θέματος, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις του τότε υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπία της ΠΟΜΕΝΣ.

Εξάλλου, σε ομιλία του στη Βουλή, στις 7 Φεβρουαρίου 2023, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί: «Το ζήτημα των ΕΠΟΠ είναι σε γνώση μας, το μελετάμε και εκτιμούμε ότι σύντομα θα μπορούμε να καταθέσουμε πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση και να μπορούμε να ρυθμίσουμε και τα ζητήματα που τους αφορούν».

Ενάμιση χρόνο μετά, ακόμα… μελετάνε στην κυβέρνηση το θέμα συνταξιοδότησης των 27.400 ΕΠΟΠ, που παραμένει άλυτο.

Με αφορμή τις αντιφατικές δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών και την απάντηση του υφυπουργού Εργασίας Π. Τσακλόγλου για συνταξιοδότηση στα… 62, αν και θα αποστρατευτούν στα 50 τους, ο γραμματέας Θεμάτων ΕΠΟΠ της ΠΟΜΕΝΣ Επχίας (ΠΖ) Νικόλαος Αντωνόπουλος δήλωσε στην «Espresso»:

«Το πρόβλημα εστιάζεται με την απάντηση του υφυπουργού Εργασίας, κ. Τσακλόγλου πριν από τέσσερις ημέρες, η οποία αναφέρει ότι στην αυτεπάγγελτη αποστρατεία των 50 ετών, αν αποστρατευτεί ο ΕΠΟΠ, δεν δικαιούται σύνταξη γιατί δεν πληροί τις προϋποθέσεις του ΕΦΚΑ

Δεν μπορούμε να το διανοηθούμε και πώς το επικαλείται αυτό ο υφυπουργός Εργασίας για τη μη συνταξιοδότηση. 

Η λύση για μας είναι η κατάργηση του ορίου ηλικίας και η απονομή του βαθμού του ανθυπασπιστή.

Ο,τι έγινε και με τους συναδέλφους μας εθελοντές μακράς θητείας το 2019. 

Αν δεν γίνει αυτό, δυστυχώς γνωρίζουμε ότι στις αρχές του 2025 θα έχουμε έναν αριθμό 300-500 επαγγελματιών οπλιτών στις Ενοπλες Δυνάμεις και στα τρία όπλα, χωρίς να γνωρίζουμε για το θέμα συνταξιοδότησης και σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. υφυπουργού και την επίσημη απάντηση που έχει κατατεθεί, δεν θα συνταξιοδοτηθούν. Θα βγει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων σε ανεργία».

Επαγγελματίες οπλίτες που δεν μπορούν να μιλήσουν επωνύμως, αλλά αγωνιούν για το μέλλον τους, εκπέμπουν δραματικό σήμα κινδύνου για την επιβίωσή τους σε ιδιωτικές ομάδες στο facebook ή e-mail προς την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τις συνδικαλιστικές ενώσεις τους, ευελπιστώντας πως θα εισακουστούν από την κυβέρνηση για να τερματιστεί η αγωνία τους και να μην τους έχουν σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τους υπόλοιπους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ.

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Πληροφορίες από

Πηγή

Ειδήσεις σήμερα

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.