Εθνική Σύνταξη με την αίτηση συνταξιοδότησης.Σε τρεις φάσεις η απονομή των συντάξεων.

 

Τον δρόμο προς τη Βουλή ετοιμάζεται να πάρει η ρύθμιση με την οποία όλοι όσοι υποβάλλουν εφεξής αίτηση συνταξιοδότησης, αλλά και όσοι περιμένουν στο…

ακουστικό τους για ένα, δύο, τρία ή και τέσσερα χρόνια, θα πάρουν έναντι της οριστικής σύνταξης.

«Προφανώς και δεν καταργούμε την προσωρινή σύνταξη», σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, συμπληρώνοντας πως αυτό που αλλάζει είναι ότι μέχρι σήμερα αυτός που είχε θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης και αυτόματα ζητούσε να του χορηγηθεί και προσωρινή σύνταξη (50% για τους δημοσίους υπαλλήλους, 70% για τους ελεύθερους επαγγελματίες, 80% για τους μισθωτούς), δηλαδή η διαδικασία είχε δύο βήματα.

Πλέον, προστίθεται και τρίτο βήμα. Συγκεκριμένα, πρώτο βήμα: Άμεσα μετά την κατάθεση της αίτησης χορηγείται η Εθνική Σύνταξη (όπως κλιμακώνεται ανάλογα με τον χρόνο εργασίας). Δεύτερο βήμα:

Η αίτηση για την προσωρινή σύνταξη εξακολουθεί να «τρέχει» κανονικά. Μερικούς μήνες αργότερα ο δικαιούχος λαμβάνει την προσωρινή σύνταξη. Παραδείγματος χάρη, τα 384 ευρώ γίνονται 700 ευρώ.  Τρίτο βήμα: Ολοκλήρωση της διαδικασίας με την απόφαση έκδοσης της οριστικής σύνταξης.

Το νέο πλαίσιο έχει δύο εφαρμογές, που θα αποτυπωθούν στη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται:

Η πρώτη εφαρμογή θα αφορά σε όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης.

Αυτοί θα μπουν σε μια πλατφόρμα, θα καταχωρίσουν το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ τους και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού, θα γίνει η επεξεργασία των στοιχείων τους και θα τους καταβληθεί το ποσό της Εθνικής Σύνταξης για όλους τους μήνες της αναμονής.

Η δεύτερη εφαρμογή αφορά σε όσους θα υποβάλουν από σήμερα αίτηση συνταξιοδότησης και θα λαμβάνουν την Εθνική Σύνταξη άμεσα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Θα συνεχίζεται η καταβολή της προσωρινής σύνταξης και το τρίτο βήμα θα είναι η απονομή της οριστικής σύνταξης.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειαπόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους  και δεν δεσμεύουν καθ οιοδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Πηγή

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.